Προσοχή σε κροτίδες και βεγγαλικά...

Περισσότεροι από 150 άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο από βεγγαλικά στη χώρα μας, με την συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων να καταγράφεται την περίοδο του Πάσχα.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΚΕΠΑ) τα 68% των ατυχημάτων συμβαίνει σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-14 ετών, ενώ από τα Στοιχεία του Συστήματος Καταγραφής Ατυχημάτων Εξωτερικών Ιατρείων (ΣΚΑΕΙ) προκύπτει πως το 69% των ατυχημάτων αυτών γίνεται το Πάσχα. Σε ποσοστό 93% οι τραυματισμοί αφορούν αγόρια που αυτοτραυματίζονται, ενώ τα κορίτσια τραυματίζονται από άλλους. Τα ατυχήματα προκαλούνται σε ποσοστό 92% κατά τη διάρκεια παιχνιδιών, όταν δεν υπάρχει επίβλεψη από ενήλικες, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι κροτίδες που 8 στις 10 φορές εκρήγνυνται στα χέρια των παιδιών. Από τη χρήση βεγγαλικών μπορεί να προκληθούν εγκαύματα ελαφριάς μορφής, ακρωτηριασμοί και απώλεια όρασης, ενώ είναι πιθανή και η πρόκληση πυρκαγιάς.

 Πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι εκρηκτικές ύλες που μπορούν να ανατινάξουν ολόκληρες συνοικίες πυκνοκατοικημένων πόλεων χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυροτεχνημάτων για το βράδυ της Ανάστασης.

Οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι οι προσμίξεις που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και η λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κροτίδων είναι η πυρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν είναι κλεισμένη σε συσκευασία, ενώ πολλοί, κυρίως στα νησιά, χρησιμοποιούν δυναμίτιδα. Τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά και κροτίδες πάντως έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε πάγκους μικροπωλητών, σε μίνι μάρκετ, σε ψιλικατζίδικα, σε περίπτερα, ακόμη και σε φούρνους. Μάλιστα οι γνωρίζοντες τα ζητούν με τις ειδικές ονομασίες τους όπως «γουρούνες», «σκορδάκια», «σφυρίχτρες», «κρακεράκια», «παγίδες» και άλλα. Η πλειονότητα των πελατών είναι μικρά παιδιά, κυρίως αγόρια, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Οπως αναφέρουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τα παιδιά δεν γνωρίζουν τις συνέπειες από τη λανθασμένη χρήση αυτών των πυροτεχνημάτων και έτσι τα βάζουν σε τούβλα ή σε κάδους απορριμμάτων, αυξάνοντας το ρίσκο. Το βράδυ της Ανάστασης συνήθως τα ρίχνουν πολύ κοντά ή και ανάμεσα στους πιστούς που παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία, με αποτέλεσμα να σημειώνονται τραυματισμοί ανυποψίαστων πολιτών. Τα... πυρομαχικά της Ανάστασης προέρχονται ως επί το πλείστον από εργαστήρια που βρίσκονται σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα. Στην Ελλάδα όμως φθάνουν από τη Γερμανία, την Ιταλία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με κάθε τρόπο, κυρίως κρυμμένα μέσα σε άλλα προϊόντα, καθώς το μέγεθός τους είναι μικρό.



Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα βεγγαλικά

-Πρόκειται για υλικά επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή και για την ίδια τη ζωή.

-Τα είδη πυροτεχνίας (κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα κ.λπ.) δεν είναι Παιχνίδι.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλείς μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών και άρα ότι δεν Θα προκληθούν ατυχήματα κατά τη χρήση τους.

-Η κατοχή και η χρήση των ειδών αυτών, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά όπως και η πώληση ειδών πυροτεχνίας από πλανόδιους πωλητές και καταστήματα χωρίς άδεια των Αστυνομικών Αρχών.

-Η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας, είναι παράνομη και αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση ως προς τις ποινικές
συνέπειες.

-Στις περιπτώσεις που ανήλικοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν τέτοια είδη, εκτός από
τους ίδιους, διώκονται ποινικά και οι γονείς τους.

-Όλα τα βεγγαλικά περιέχουν ένα μεγάλο αριθμό χημικών ενώσεων, ανάλογα με το
“εφέ” που πρόκειται να δημιουργήσουν. Σχεδόν όλα περιέχουν πυρίτιδα (μπαρούτι), η οποία αποτελείται από 75 % νιτρικό άλας (συνήθως νιτρικό κάλιο ΚΝΟ3), 15 %
ξυλοκάρβουνο (συνήθως από κληματόβεργες), 10 % θειάφι (S) και διάφορα άλλα μεταλλικά άλατα. Όταν πυροδοτείται ένα πυροτέχνημα, λαμβάνει χώρα μια σειρά αντιδράσεων, ανάλογα με τα συστατικά του.

-Οι αντιδράσεις που παράγουν αυτά τα αέρια, εκλύουν μεγάλο ποσοστό θερμότητας, το ΟΠΟΙΟ προσθέτει στην εκρηκτική δύναμη του πυροτεχνήματος. Έτσι, εκτός από τα ατυχήματα που έχουν συμβεί από την έκρηξη των πυροτεχνημάτων, έχουν αναφερθεί και εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις εγκαυμάτων.

-Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΠΑΚΟΕ, το 48 % των ατόμων όλων των
ηλικιών κατά μέσο όρο, φοβάται να πάει στην εκκλησία το βράδυ της Αναστάσεως λόγω των βεγγαλικών.

Οι συμβουλές που δίνονται είναι

• Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

• Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

• Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

• Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

• Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

• Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

• Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget