25 χρόνια μετά το δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ

Στις 26 Απριλίου του 1986 στις 1:23 σημειώθηκε η ολέθρια έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Μια έκρηξη που θα στοίχιζε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και οι επιπτώσεις της θα παρέμεναν εμφανείς μέχρι σήμερα.
Στις 1:23 πρώρα λεπτά τα ξημερώματα σήμερα η καμπάνα χτύπησε 25 φορές πένθιμα. Τόσες φορές όσα και τα χρόνια από τότε που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.


«Το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι χειρότερα και από πόλεμο» λέει η Βαλντίνα Σμολνίκοβα, μια γυναίκα που έζησε από κοντά την καταστροφή. Και πιστεύει πως είναι χειρότερα διότι ο πόλεμος κάποτε τελειώνει. Οι επιπτώσεις όμως από εκείνο το δυστύχημα πριν από 25 χρόνια παραμένουν ζωντανές.
 Και ας μιλήσουμε με αριθμούς. Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 100.000. Η απόκλιση μεταξύ των μεγεθών οφείλεται διότι συχνά η σχέση μεταξύ της αιτίας θανάτου και της ραδιενέργειας δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα. Οι γιατροί πιστεύουν πως η υγεία περισσοτέρων από 600 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη έχει υποστεί βλάβες εξαιτίας του δυστυχήματος στο Τσέρνομπιλ. Ακόμα και σήμερα σε απόσταση 30 χλμ η περιοχή εποπτεύεται πολύ αυστηρά, ενώ μια περιοχή 200.000 τχλ στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και στη Ρωσία επλήγη άμεσα. Το κόστος υπολογίζεται σε 124 δις ευρώ ενώ 190 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων βρίσκονται ακόμα στον αντιδραστήρα 4.
Σύμφωνα με τον Χάιντζ Σμίταλ, ειδικό της Greenpeace, η ακτινοβολία παραμένει ακόμα και σήμερα 100 φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
«Η ακτινοβολία δεν έρχεται από το έδαφος, αλλά κατευθείαν από το μπετόν, από τον αντιδραστήρα». Η ακτινοβολία από το Τσέρνομπιλ θα επηρεάσει ακόμα και τη ζωή των επόμενων γενεών, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα ποιες είναι και ποιες θα είναι στο μέλλον οι συνέπειες από τη Φουκουσίμα.
Στην πρόσφατη σύνοδο των δωρητών που έγινε στο Κίεβο, η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκεντρώσει 1,5 δις ευρώ για το πρόγραμμα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Τσέρνομπιλ.
Πολλές χώρες όμως επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και δεν θέλησαν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο τα χρήματα αλλά και οι διεθνείς θεσμοί. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Πρασίνων Στέφαν Βέντζελ, η διεθνής κοινότητα ήταν για πολύ καιρό παραπληροφορημένη κάτι που συμβαίνει και σήμερα με τη Φυκουσίμια όσο για τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν δείχνει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη.
Η φυσικός Κίθ Μπέιβεστοκ συστήσει πως θα πρέπει να γίνουν νέοι θεσμοί.
«Πιστεύω πως χρειαζόμαστε εναλλακτικούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη. Πρέπει να τους φτιάξουμε. Εμπιστευόμαστε πολύ τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ, ενώ θα έπρεπε να φτιάξουμε άλλους ανεξάρτητους θεσμούς που θα είχαν μεγαλύτερη αξιοπιστία».
ΠΗΓΗ dw-word.de

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget