Ιστορική ήττα Μέρκελ

Βερολίνο, Γερμανία
Εφιαλτική για την Άνγκελα Μέρκελ η έκβαση των εκλογών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, καθώς σύμφωνα με τα exit poll η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) έρχεται ενώπιον ιστορικής ήττας στο ομόσπονδο κρατίδιο που αποτελούσε προπύργιο των συντηρητικών εδώ και 58 χρόνια. Η μεγάλη νίκη ανήκει στο Κόμμα των Πρασίνων που ετοιμάζεται να ηγηθεί για πρώτη φορά κυβέρνησης γερμανικού κρατιδίου.
 Η κενταριστερά συγκεντρώνει συνολικά 48,5% με το
 υς Πρασίνους να ξεπερνούν σε ποσοστά τους Σοσιαλδημοκράτες και να ετοιμάζονται να ηγηθούν για πρώτη φορά κυβέρνησης σε ένα από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας. Πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου.
Οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν ταπεινωτική ήττα της Άνγκελα Μέρκελ για τον έλεγχο του πλέον ευημερούντος κρατιδίου της Γερμανίας επιβεβαιώνονται, με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου ARD να δίνει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ποσοστό 38%
 .
Οι δε συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) βρίσκονται στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπρόσωπησης, με ποσοστό 5%. Από κοινού CDU και FDPεξασφαλίζουν ποσοστό 43%.Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις κάλπες του κρατιδίου των 11 εκατομμυρίων με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη.
Η καταστροφή αναζωπύρωσε η συζήτηση για τις γερμανικές πυρηνικές ενεργειακές μονάδες -υπέρ των οποίων δήλωνε ανοιχτά ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου Στέφαν Μάπους-, ενώ το πάγωμα στην παράταση ζωής των γερμανικών αντιδραστήρων μετά τη Φουσκουσίμα επικρίθηκε ως «κίνηση τακτικής» ακόμη και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι Πράσινοι έρχονται σύμφωνα με τα exit poll δεύτεροι στην εκλογική αναμέτρηση της Βάδης-Βυρτεμβέργης, σε μία ιστορικής σημασίας νίκη. Συγκεντρώνουν 25% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι κυβερνητικοί εταίροι τους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, λαμβάνουν 23,5%.

Στην έτερη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, το SPD διατηρεί την εξουσία με μια άνετη νίκη επί της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης και πιθανώς θα προχωρήσει σε συνασπισμό με τους Πρασίνους.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget