Αστρονόμοι στην Χαβάη παρακολουθούν τον αστεροειδή "Απόφις"

Στις 31 Ιανουαρίου, οι αστρονόμοι στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης χρησιμοποίησαν το 2,2 Μέτρων τηλεσκόπιο στο Mauna Kea για να πάρουν τις πρώτες φωτογραφίες μετά από 3 χρόνια του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδή, καθώς εμφανίστηκε πίσω από τον δίσκο του ήλιου.

Το αντικείμενο αυτό έγινε διάσημο το 2004 όταν μετρήθηκε ότι είχε 1 στις 37 πιθανότητες να πέσει στη Γη το 2029, αλλά μεταγενέστερες μετρήσεις απέκλεισαν αυτή την πιθανότητα.

Όμως στις 13 Απριλίου 2029, ο αστεροειδής που έχει 270 μέτρα διάμετρο, θα περάσει πιο κοντά στη Γη απ' ό,τι οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι επικοινωνιών, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Τότε ο Απόφις θα είναι ορατός σαν ένα γρήγορα κινούμενο "άστρο".

Αυτή η στενή επαφή του αστεροειδή με τη Γη θ' αλλάξει σημαντικά την τροχιά του, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά στην σύγκρουσή του με τη Γη, αρκετά χρόνια αργότερα. Για τον λόγο αυτό, οι αστρονόμοι θέλουν να μαζέψουν όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν πριν την στενή επαφή του 2029.

Η ελλειπτική τροχιά του αστεροειδή γύρω από τον ήλιο θα τον ξαναφέρει κοντά στη λάμψη του το καλοκαίρι, απαγορεύοντας περαιτέρω λήψεις στοιχείων. Το 2012 όμως, θα ξαναγίνει ορατός για εννέα περίπου μήνες. Το 2013 θα περάσει αρκετά κοντά από τη Γη ώστε να χρησιμοποιηθούν ραντάρ για την μέτρηση της επιφάνειάς του.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget