"Προσωπικός αριθμός Πολίτη" - Έρχεται ο 12ψήφιος που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

 Ο Προσωπικός αριθμός Πολίτη είναι ουσιαστικά μια νέα ταυτότητα που θα αντικαταστήσει τη σημερινή ταυτότητα αλλά και τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

 Η κυβέρνηση με στόχο να περιορίσει την γραφειοκρατία αλλά και τη φοροδιαφυγή, προετοιμάζεται να εισάγει μέσω του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» τον «Προσωπικό Αριθμό Πολίτη», ουσιαστικά μια νέα ταυτότητα που οπτικά θα μοιάζει με το δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο θα έχει πολλές περισσότερες δυνατότητες.

 Η νέα αυτή ταυτότητα, θα αντικαταστήσει τη σημερινή ταυτότητα αλλά και τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, ενώ στοχεύει μεταξύ άλλων στις «εύκολες συναλλαγές» με τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω των ψηφιακών «εργαλείων».

  Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα απλοποιήσει τις συναλλαγές με το κράτος, αυτοματοποιώντας διαδικασίες, δεδομένου ότι στο εγγύς μέλλον ο «Προσωπικός Αριθμός» θα είναι ο αποκλειστικός αριθμός που κάθε πολίτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με τον δημόσιο τομέα.

 Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα ενιαίας ταυτοποίησης των πολιτών, διασταυρώνοντας τα στοιχεία βάσει ονοματεπωνύμου, ημερομηνίας γέννησης, πατρωνύμου, μητρωνύμου κ.λπ.

 Το μήνυμα που θέλει να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι πέραν της διαχείρισης της πανδημικής κρίσης η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών προς το καλύτερο.

 Αυτοματοποίηση της αναγνώρισης

 Η παροχή αυτού του αριθμού σε κάθε πολίτη θα συμβάλει στην απλούστευση και αυτοματοποίηση της αναγνώρισης τους, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά συστήματα.

 Στο κέντρο των συναλλαγών θα βρίσκεται η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και το χρονοδιαγραμμα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου καλύπτει την επόμενη διετία.

 Η διαδικασία

 Σε πρώτη φάση ο Προσωπικός Αριθμός θα έχει τα 9 ψηφία του σημερινού ΑΦΜ, τον οποίο σταδιακά θα αντικαταστήσει. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα προστεθούν τρία επιπλέον αριθμητικά στοιχεία. Επομένως, ο Προσωπικός Αριθμός, που θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο, θα είναι 12ψήφιος.

 Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε εξηγήσει ότι «Οι υπηρεσίες που αφορούν τη χρήση ΑΜΚΑ, τη χρήση ΑΦΜ, τη χρήση αριθμού δελτίου ταυτότητας, εν τέλει θα είναι όλα αυτά με έναν αριθμό και μόνο. Ενοποιεί την εξυπηρέτηση του πολίτη στον γκισέ στην επαφή του με το Δημόσιο».

 Ο Προσωπικός Αριθμός χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στο προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 107. Με την διαδικασία αυτή χορηγείται ο Π.Α. και σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. ή/και Α.Μ.Κ.Α.

 Στο σχετικό νόμο (4727/2020) τονίζεται επίσης ότι ο Προσωπικός Αριθμός δεν μεταβάλλεται και απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου. Ο Προσωπικός Αριθμός θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο. Η ταυτοποίηση των στοιχείων για τον Προσωπικό Αριθμό θα γίνει μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget