Θωμάς Κιούσης : η κακοκαιρία πέρασε, τα ερωτηματικά παραμένουν !!

 Τελικά αυτή τη φορά, οι «γνωστές» περιοχές του δήμου Θήβας ήταν πιο τυχερές με το ρεύμα. Οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως το πρόβλημα με τις διακοπές μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Σήμερα είναι αυτές οι περιοχές, αύριο μπορεί κάποιες άλλες.

Η κακοκαιρία ανέδειξε μία σειρά από γνωστές αδυναμίες όπως η έλλειψη οργάνωσης, το κομφούζιο αρμοδιοτήτων, το μπαλάκι ευθυνών για να ακολουθήσει η ένταση της κόντρας γύρω από την απόδοση ευθυνών.

Μια εικόνα που είναι γνωστή και χιλιοπαιγμένη. Το αλαλούμ με τις ευθύνες και αρμοδιότητες δεν είναι τωρινό.

Οι πελατειακές πρακτικές φρόντιζαν να πάρουν όλοι οι φορείς από κάτι, από κάποιες αρμοδιότητες για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε τόσο.

Τους πολίτες όμως δεν τους ενδιαφέρει ποιος φταίει. Έχουν κουραστεί με όλα αυτά. Αυτό που θέλουν είναι αποτελεσματικές λύσεις και ειδικότερα στα δύσκολα. Το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία τα είχε προβλέψει όλα έγκαιρα και αναλυτικά. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όμως με βάση τις προβλέψεις, για κάποια συνεννόηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και να γίνουν έστω κάποια κλαδέματα τις προηγούμενες ημέρες της κακοκαιρίας ως έσχατη κίνηση έκτακτης ανάγκης για να περιοριστούν οι συνέπειες.

Ούτε κουβέντα να γίνεται βέβαια για προληπτικές κινήσεις με άνεση χρόνου.

Εξακολουθεί επίσης να μην υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο πληροφόρησης του κόσμου. Οι πολίτες τις δύσκολες ώρες δεν έχουν ούτε επαρκή ούτε σωστή ενημέρωση, πολλές φορές είναι αδύνατον να επικοινωνήσουν οι ίδιοι.

Η κακοκαιρία ανέδειξε και τα προβλήματα στις υποδομές, που ένας λόγος παραπάνω με τα δέκα χρόνια μνημόνια, έχουν μείνει πίσω.

Θα ήταν πιθανόν βολικό τέτοια φαινόμενα να θεωρούνται εξαίρεση με στόχο τον εφησυχασμό. Όμως επαναλαμβάνονται, κάποιες φορές με τραγωδίες και με την κλιματική αλλαγή, έντονες ή και ακραίες καταστάσεις μπορούν να γίνονται συχνά.

Η απόδοση πολιτικών ευθυνών είναι απαραίτητη χωρίς να έχει όμως στόχο την πολιτική κερδοσκοπία, αλλά την αναζήτηση των κατάλληλων λύσεων με κατάθεση προτάσεων προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Απώτερος στόχος την κάθε επόμενη φορά να είμαστε πιο προετοιμασμένοι και όχι απλά τυχεροί αν θα είναι η μία ή η άλλη περιοχή που θα έχει το πρόβλημα.

 Thomas Kiousis

 

 

 


θηβα real news

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget