KKE : Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ

 Πρόταση νόμου με θέμα «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19» κατέθεσε, χτες, Τετάρτη στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

 Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες με συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ το έτος 2019, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος (άρθρο 1).

 Προτείνεται συγκεκριμένα:

 · Η χορήγηση από το κράτος αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε μήνα από τον Οκτώβρη του 2020 και μετά και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του COVID-19, ανεξάρτητα αν αυτοί λαμβάνουν ή θα λάβουν άλλης μορφής οικονομική παροχή. Επίσης η απαλλαγή της εν λόγω αποζημίωσης από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, η απαγόρευση κατάσχεσης και συμψηφισμού της από τα πιστωτικά ιδρύματα και η μη προσμέτρησή της στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα (άρθρα 2 & 3).

 · Η διαγραφή από κάθε μορφής δανειακές οφειλές προς τα πιστωτικά ιδρύματα, του συνόλου των κάθε μορφής τόκων, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ανατοκισμών και κεφαλαιοποιημένων τόκων (άρθρα 5 & 6).

 · Η μείωση των δανειακών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% εάν διατηρούν την επιχείρησή τους και κατά 50% εάν την έχουν κλείσει και είναι άνεργοι και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ (άρθρο 7).

 · Το πάγωμα των οφειλών που απομένουν μετά τις ως άνω διαγραφές τόκων και κεφαλαίου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση (άρθρο 8).

 · Η διαγραφή του συνόλου των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Η μείωση του αρχικού βεβαιωμένου χρέους κατά 30% και κατά

 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και είναι άνεργοι (άρθρο 9).

 · Η διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών για εισφορές ατομικής ασφάλισης, η κατάργηση της εισφοράς του κλάδου Υγείας και η διαγραφή των χρεών που προκύπτουν από αυτήν (άρθρο 10).

 · Η ρύθμιση της συνολικής οφειλής προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που απομένει μετά τις ως άνω διαγραφές, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες υποχρεώσεις, σε άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες, σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να ξεπερνούν συνολικά το 10% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους (άρθρο 11).

 · Η παύση πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων εναντίον των δικαιούχων (άρθρο 12).

 · Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τα εισοδήματα μη μισθωτών, ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενου κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος (άρθρο 13).

 · Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (άρθρο 14).

 · Κατ' εξαίρεση, για όλους τους μήνες από το Μάρτη του 2020, όπου ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 και για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθούν να ισχύουν, οι εισφορές ατομικής ασφάλισης καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά ποσοστό 100% (άρθρο 15).

 · Η μη επιστροφή των ποσών που χορηγήθηκαν και θα χορηγηθούν μέσω του προσωρινού μέτρου κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής» (άρθρο 16).

 · Η δυνατότητα απαλλαγής των δικαιούχων από κάθε είδους δημοτικά τέλη και μισθώματα προς τους ΟΤΑ με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων (άρθρο 17).

 Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, «η πρόταση νόμου του ΚΚΕ εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών αυτών. Επικεντρώνεται στα τμήματα εκείνα που είχαν χαμηλότερο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019.

 Τα μέτρα αυτά είναι επιτακτικά αναγκαία δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την οικονομική καπιταλιστική κρίση και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αναστολές πληρωμών οφειλών συσσωρεύουν τεράστια ποσά και μετατρέπονται σε χρέη τα οποία δεν μπορούν να αποπληρωθούν, έχοντας οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους κυριολεκτικά σε απόγνωση.

 Τα ληφθέντα έως τώρα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή. Χαρακτηριστικά, για το διάστημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας δεν

 χορηγήθηκε καν το - ούτως ή άλλως χαμηλό - επίδομα ειδικού σκοπού που δόθηκε την περίοδο Μάρτη - Μάη 2020. Ανάλογο επίδομα δεν δόθηκε καθόλου σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, ενώ οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο ήταν πολύ κάτω των αναγκών, με πολλούς αποκλεισμούς και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

 Το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων των χαμηλότερων στρωμάτων των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου και δεν φτάνει ούτε για τις πιο υποτυπώδεις ανάγκες διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.

 Η κατάσταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της καπιταλιστικής κρίσης των προηγούμενων ετών, των κατευθύνσεων που ακολουθήθηκαν την τελευταία 15ετία τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση και της αντιλαϊκής πολιτικής που κλιμακώνεται με εφαλτήριο τη νέα κρίση. Έρχεται σε συνέχεια της φοροεπιδρομής, της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που οδηγεί μεγάλα τμήματά τους σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση».

KKE : Πρόταση νόμου

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget