Επιστολή στην Περιφέρεια από το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Επαρχίας Λιβαδειάς «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ» για την σωτηρία του κλάδου τους

 Το Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Επαρχίας Λιβαδειάς «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ», απέστειλε σήμερα Τρίτη 1η Δεκεμβρίου, επιστολή στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό, ζητώντας τη δημιουργία νέου προγράμματος ενίσχυσης των επαγγελματιών του Κλάδου Εστίασης, στα πρότυπα του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 «Ο Κλάδος της Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων είναι αυτός ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον επαγγελματικό κλάδο από την πανδημία.

 Η επιβολή και δεύτερου lockdown επιβάρυνε έτι περαιτέρω την ήδη δυσχερή θέση των επιχειρήσεων του Κλάδου Εστίασης. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έρχεται πλέον αντιμέτωπη όχι με το προσωρινό λουκέτο που της επέβαλε η Κυβέρνηση, αλλά με το οριστικό λουκέτο, που της επιβάλλει η συσσώρευση των οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και προς ιδιώτες (λ.χ. προμηθευτές, εκμισθωτές ακινήτων κλπ).

 Πριν δύο μήνες η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”, συνολικού προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ.  Η χρηματοδότηση θα κάλυπτε Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης ήταν αυτό των 4.000,00 € και μέγιστο αυτό των 40.000,00 €. Δυστυχώς από το εν λόγω πρόγραμμα εξαιρούνταν επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1.1.2019.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η “Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”, 1.118 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο ως άνω πρόγραμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό εκτός επιλογής έμεινε η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης, αφού ο αριθμός των 1.118 επιχειρήσεων, που επιλέχθηκαν, φαντάζει εξαιρετικά μικρός σε σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 Η Δαμόκλειος σπάθη της έλλειψης ρευστότητας και των μηνιαίων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων Εστίασης, καθιστά αναγκαία την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα πρότυπα του προγράμματος “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας”. Ένα πρόγραμμα αποκλειστικά και μόνο για τον Κλάδο της Εστίασης, το οποίο όμως θα είναι πολύ πιο ευέλικτο -ως προς την επιλεξιμότητα- από το προηγούμενο. Ένα πρόγραμμα που θα δίνει εφάπαξ ενίσχυση σε όλες τις νέες επιχειρήσεις που άρχισαν τη δραστηριότητά τους από την 1.1.2019 μέχρι και σήμερα. Αλλά κυρίως ένα πρόγραμμα στο οποίο θα δύναται να ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης.

 Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός μας στη δύσκολη αυτή εποχή και θα υλοποιήσει το δίκαιο, εύλογο, αλλά κυρίως αναγκαίο για την επιβίωσή μας, αίτημα του Σωματείου μας».

ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget