προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάτοικών της Αλυκής για την προβληματική υδροδότηση

Γεώργιος Κούλας

 Ως κάτοικος της Αλυκής Βοιωτίας, έχω διαμαρτυρηθεί μαζί με άλλους κατοίκους, απ’ την αρχή της υδροδότησης του οικισμού μας ενώπιον του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου του τότε Καποδιστριακού Δήμου Θίσβης και στη συνέχεια του Καληκρατικού Δήμου Θηβαίων, για άνιση μεταχείριση των οικισμών Αλυκής και Αγίου Νικολάου, που αφορά την υδροδότηση μας.

Ο Δήμος Θηβαίων ενώ κατασκευάζει έργα υδροδότησης στην επικράτεια του Δήμου χωρίς την επιβολή του κόστους στους Δημότες. Μόνο στους οικισμούς Αλυκής και Άγιου Νικόλαου και μόνο σ’ αυτούς, οι κάτοικοι επιβαρύνθηκαν οικονομικά, επιβαρυνόμενοι  με το κόστος κατασκευής του έργου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αλυκή είναι οικισμός πριν από το 1923 και ως τέτοιος πρέπει να απολαμβάνει έργα κοινής ωφέλειας, κατασκευασμένα από το Δήμο και το Κράτος,χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, πόσο μάλλον που στην περίπτωσή μας, που το έργο υδροδότησης του οικισμού, χρηματοδοτήθηκε μέσω Γ. Κ.Π.Σ. κατά 75% και με κρατική χρηματοδότηση 25% δλδ από Τρίτη Πηγή.

Σχετική αναφορά γι’ αυτό κάνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, προς τους ΟΤΑ όλης της Χώρας, (Βλέπετε στο φάκελο συνημμένο έγγραφο.)

Μοναδική περίπτωση τέτοιας άνισης μεταχείρισης από τον Δήμο αποτελεί ο οικισμός μας, κατά παράβαση της σχετικής ερμηνευτικής εγκύκλιου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Την ίδια κρίση επί του θέματος των ανταποδοτικών τελών, κάνει και η Συνήγορος του Πολίτη κα. Καλλιόπη Σπανού (Βλέπετε συνημμένο έγγραφο) στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Επίσης πινακίδα π.ε.π. Στερεάς Ελλάδας αναρτημένη στο χώρο του έργου πληροφορεί τους πολίτες, ο τι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Γ.Κ.Π.Σ.

Επίσης η Συμπαραστάτης του Δημότη στο Δήμο Θηβαίων, ερωτά το Δήμαρχο ύστερα από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που προκλήθηκε ύστερα από αίτηση μας η απάντηση όμως του Δημάρχου υπήρξε ασαφείς.

Περιπτώσεις τέτοιας συμπεριφοράς κι’ άνισης μεταχείρισης Πολιτών όπως η δική μας, έχουν κριθεί και έχει αποδοθεί Δικαιοσύνη στους πολίτες που προσέφυγαν.

Σήμερα ο Δήμος Θηβαίων έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα στη Δημοτική επιχείρηση ύδρευσης ΔΕΥΑΘ επιχείρηση ιδιωτικού Δικαίου.

Λίγα λόγια για το ιστορικό. Η μελέτη κατασκευής του έργου υδροδότησης, προέβλεπε σύνδεση 500 καταναλωτών, η αναλογία κόστους του έργου  υπολογίστηκε σε 2800 ευρώ περίπου για τον κάθε συνδεόμενο καταναλωτή και επιπλέον 205 ευρώ για τέλη σύνδεσης, ο οικισμός είχε αυξημένες ανάγκες και αυτή την περίοδο συνδέθηκαν 850 καταναλωτές, Με νέο υπολογισμό ο Δήμος μείωσε την άδικη οφείλει σε 1680 ευρώ.

Σήμερα η Δημοτική επιχείρηση, προβαίνει σε νέες συνδέσεις που είναι αρκετές εισπράττοντας μόνο τα τέλη σύνδεσης των 205 ευρώ, χωρίς να τους μετακυλύει και το βάρους της οφειλής τους αναλογεί, μειώνοντας την οφειλή που προκύπτει, από το νέο σύνολο των καταναλωτών όπως έκανε προηγούμενος.

Το πρόβλημα αυτό, καθώς και τα 15 συνημμένα  έγγραφα που συνοδεύουν το φάκελο, είναι συνέχεια του ιστορικού των προβλημάτων του έργου υδροδότησης, δεν είναι όμως το κεντρικό αίτημα προς το Δικαστήριο σας, η αγωγή μας αφόρα την οικονομική και μόνο επιβάρυνση η όποια αδίκως μας έχει επιβληθεί. Γι’ αυτούς τους λόγους προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που χωρίς να οφείλουμε έχουμε καταβάλλει στο Δήμο Θηβαίων.

Με τιμή

Γεώργιος Κούλας

Αλυκή Βοιωτία

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget