πληρώσαμε πανάκριβα από την τσέπη μας την πολιτική που βλέπει την υγεία ως κόστος δεν θα την πληρώσουμε και με τις ζωές μας!

 
- Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας - 

 Με αφορμή τη σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Θήβας για τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας, στην οποία συμμετείχαμε, αναφέρουμε τα παρακάτω.

 Οι μέρες που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμες, μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας.

 Η περιοχή της Θήβας είναι στενά συνδεδεμένη με την Αττική, όπου τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά. Ήδη έχουν υπάρξει κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια της περιοχής μας, όπως και στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

 Στο μεταξύ, ο χρόνος που κερδήθηκε με τις θυσίες που έκανε ο λαός το προηγούμενο διάστημα δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του λαού. Αντίθετα, τζόγαρε τις θυσίες που έγιναν στο μύλο της κερδοφορίας μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών.

 Κατά τα λοιπά, ενώ δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο, κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο, εκβιάζοντας με το δίλημμα «αυτοπροστασία» ή lockdown.

 o Τα σχολεία άνοιξαν με τα γνωστά κάθε χρόνο προβλήματα: Στοίβαγμα μαθητών σε τάξεις, προσλήψεις καθαριστριών κατόπιν εορτής, καθυστερήσεις στις προσλήψεις εκαπιδευτικών.

 o Στις δομές υγείας της περιοχής φαίνεται ξεκάθαρα πώς εννοεί η κυβέρνηση ότι «οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όριά τους».

 Αφού έκλεισε η παθολογική κλινική, βρέθηκε η γνωστή λύση: Να διασφαλιστεί η εφημερία ιατρών άλλης ειδικότητας – όχι παθολόγων – από Κέντρα Υγείας. Το αποτέλεσμα είναι ότι κλείνει το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου...

 Παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις των αρχών και παραγόντων της περιοχής και μας γεννώνται σοβαρές απορίες:

 · Λύνεται το πρόβλημα της παθολογικής με μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού και με τις μετακινήσεις γιατρών άλλων ειδικοτήτων σε βάρος άλλων δομών υγείας;

 · Όσοι το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι για την κατάντια του Νοσοκομείου Θήβας φταίει η δομή της Λιβαδειάς, γιατί τώρα δεν αντιδρούν στο ξεζούμισμα του Κέντρου Υγείας Αλιάρτου «σε όφελος» του Νοσοκομείου Θήβας;

 · Αλήθεια, το μόνο επείγον θέμα με τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Θήβας είναι η παθολογική κλινική; Δεν έχει ακούσει κανένας για την υπαρκτή υποδομή κλινών ΜΕΘ, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν εάν προσληφθεί το απαραίτητο

 εξειδικευμένο προσωπικό; Εάν σε λίγες εβδομάδες προκύπτουν κρούσματα με ανάγκη νοσηλείας, αυτοί πού θα νοσηλεύονται; Στην παθολογική από τους γενικούς γιατρούς;

 · Δεν έχει ακούσει κανένας ότι υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας κέντρου αιμοδοσίας, ώστε να μπορέσει επιτέλους το Νοσοκομείο να πραγματοποιεί σοβαρά χειρουργεία; Μήπως είναι λίγα τα σοβαρά ή και θανατηφόρα εργατικά και τροχαία ατυχήματα στην περιοχή μας;

 · Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να συμπεράνει κανείς ότι όσο προσλαμβάνεις συμβασιούχους, μονίμως θα ανοίγουν τρύπες έλλειψης προσωπικού;

 Όσον αφορά το περιεχόμενο της σύσκεψης, ακούσαμε την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου να προτείνει κινητοποιήσεις κάθε μορφής (κατάληψη Νοσοκομείου, κλείσιμο Δήμου και καταστημάτων, παρέμβαση τα διόδια) εκτός από όσες αφορούν τη δική του ευθύνη (δηλαδή στάση εργασίας ή απεργία) για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του ΕΚΘ «πετάει το μπαλάκι» στη Δημοτική Αρχή, λέγοντας ότι αυτή πρέπει να πρωτοστατήσει στις όποιες κινητοποιήσεις. Ο δε Δήμαρχος έκανε το ίδιο, αναφέροντας ότι διαφωνεί με τη μορφή των κινητοποιήσεων, ωστόσο εάν οι υπόλοιποι φορείς τις αποφασίσουν, θα συμμετέχει. Εν ολίγοις, το τι μέλλει γενέσθαι πήγε από τον Άννα στον Καϊάφα.

 Κυρίως όμως μας προβλημάτισε η παντελής απουσία συγκεκριμένων αιτημάτων διεκδίκησης. Μια σειρά παράγοντες τοπικών αρχών και κομμάτων εξάντλησαν την παρέμβασή τους σε εκθέσεις ιδεών και στα αισθήματα αγάπης προς το Νοσοκομείο και το προσωπικό. Στο διά ταύτα, το μοναδικό ζήτημα που τέθηκε ήταν το άνοιγμα της παθολογικής με μία ή δύο το πολύ προσλήψεις παθολόγων.

 Σε καιρό πανδημίας, ο περιορισμός της συζήτησης στο εάν θα έρθει ένας μόνιμος γιατρός στην παθολογική κλινική μας θυμίζει εκείνον που πνίγεται σε πλημμύρα και το μόνο που ζητάει είναι να βγάλει τη μύτη πάνω από την επιφάνεια για τα επόμενα λίγα λεπτά...

 Επειδή λοιπόν ψάχνουμε να βρούμε τι κοινό συνδέει όλους εκείνους τους παράγοντες που περιορίζουν τη συζήτηση στη μία κενή θέση και τα μπαλώματα, καταλήγουμε σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Είναι οι παράγοντες εκείνων των κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που έφεραν το δημόσιο σύτημα υγείας στο σημερινό του χάλι.

 Ο ένας μετά τον άλλο, κάποτε και μαζί, έκλεισαν και συγχώνευσαν νοσοκομεία, πετσόκοψαν προϋπολογισμούς και οργανικές θέσεις, έκαναν το αίσχος των συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης κανόνα.

 Τώρα λοιπόν, η όποια «αντίδραση» μπορούν να προβάλλουν πρέπει υποχρεωτικά να χωράει στο «στενό κορσέ» της πολιτικής που βλέπει τη δημόσια υγεία σαν κόστος και τον τομέα της υγείας σαν πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

 Όμως η αναγκαία προστασία του λαού μπροστά στην πανδημία δε μπορεί να χωρέσει μέσα σε αυτή την πολιτική. Ούτε φυσικά επιτρέπεται να σκέφτεται κανείς τι «προβλέπεται» και τι όχι όταν το επόμενο διάστημα κρίνονται ανθρώπινες ζωές.

 Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, όλοι οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής πρέπει να διεκδικήσουμε:

 · Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση λειτουργία της παθολογικής κλινικής, με την αύξηση των οργανικών θέσεων και την κάλυψή τους με μόνιμους παθολόγους.

 · Άμεση κάλυψη όλων των κενών του Νοσοκομείου Θήβας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

 · Πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

 · Να στελεχωθούν πλήρως σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής (Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών, Θήβας, ΤΟΜΥ Θήβας, Ιατρεία Οινοφύτων) για τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση.

 · Να διασφαλιστούν σε επάρκεια τα αναγκαία μέσα και ο εξοπλισμός με πιστοποίηση για νοσοκομειακή χρήση για την προστασία όλων των εργαζομένων.

 · Να στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα ΕΚΑΒ της περιοχής και να δημιουργηθεί σταθμός της στην Βιομηχανική Ζώνη Οινοφύτων.

 · Πλήρης στελέχωση και λειτουργία με μόνιμο προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ (Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης) Θήβας.

 · Να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά.

 Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσουμε στην ανάδειξη των συγκεκριμένων αιτημάτων, στη συζήτησή τους μέσα σε κάθε φορέα, τόπο εργασίας και κατοικίας, ώστε η διεκδίκησή τους να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής μας.

Γενικο Νοσοκομείο Θήβας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget