ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ

Του Θωμά Κιούση*
Μέχρι 30 Ιουνίου ζητείται από το δήμο Θηβαίων να απαντήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας για να αξιολογηθεί η ένταξη ή μη, της κοινότητας Θίσβης και της Παραλίας Σαράντη στο νέο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Για τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Θήβας, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν μια πρώτη εκτίμηση για το επίπεδο της καρποφορίας και αν είναι πάνω από το όριο του 25%.
Επισημάναμε το θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα οι απαραίτητες ενέργειες για να μην επαναληφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις προ διετίας που προκάλεσαν σε κάποιες περιοχές, αντιδράσεις, δακοκτονίες κατά την έναρξη της περιόδου συγκομιδής και μεγάλες απώλειες παραγωγής.
Ήδη μόλις το προηγούμενο διάστημα και μετά από σημαντική καθυστέρηση, έγινε η επιλογή του αναδόχου για τη δακοκτονία στη Βοιωτία, τελευταία ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασα την άποψη ότι οι παραγωγοί των Χωστίων δε είναι ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο να επιβαρυνθούν με την εισφορά δακοκτονίας μετά την περσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελαιώνα.
Εκτιμάται ότι κάηκαν περί τα 25.000 δέντρα. Πρότεινα την εξαίρεση από την εισφορά δακοκτονίας τουλάχιστον για μια τριετία.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα και η εισφορά παραμένει υπολογιζόμενη επί του συνόλου, σαν να μην κάηκε δηλαδή ούτε ένα δέντρο.
Ο δήμαρχος τήρησε θετική στάση και είπε ότι το θέμα θα τεθεί σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναμένουμε…

* Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Θηβαίων

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget