ΚΚΕ –ΤΕ Θήβας – Οινοφύτων : για τα πρόσφατα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσωνας και στο ΚΕΠΒ Θήβας

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας αποδεικνύουν τους κινδύνους που υπάρχουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Αντίστοιχα, η πρόσφατη είδηση για νέο κρούσμα στο ΚΕΠΒ Θήβας επιβεβαιώνει ότι οι προσφυγικοί καταυλισμοί δεν είναι οι μόνοι χώροι καθημερινού συγχρωτισμού στην περιοχή των Δήμων Θήβας και Τανάγρας.
 Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, εκτός των τριών κέντρων προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή, στη Θήβα υπάρχει κι ένας καταυλισμός Ρομά.
 Υπάρχουν και λειτουργούν επίσης ένα στρατόπεδο κι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.
 Πολύ περισσότερο, στη βιομηχανική ζώνη λειτουργούν εκατοντάδες χώροι εργασίας με πολλές χιλιάδες εργάτες να συνωστίζονται καθημερινά.
 Φαίνεται όμως ότι οι χώροι εργασίας είναι αόρατοι για τα αστικά κόμματα και τα αντίστοιχα ΜΜΕ. Η ενημέρωση και ο έλεγχος των μέτρων σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων.
 Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, είναι υποκριτικές οι κραυγές που στοχοποιούν αποκλειστικά και μόνο τα κέντρα φιλοξενίας, ειδικά όταν προέρχονται από τους εκπροσώπους των κομμάτων που τα δημιούργησαν και τα έφεραν στην κατάσταση που βρίσκονται.
 Είναι υποκριτικά τα κηρύγματα προς τους 70άρηδες και τους 80άρηδες που αναγκάζονται να πάνε στα ΑΤΜ των Τραπεζών, την ώρα που η κυβέρνηση δεν αναστέλει τις πληρωμές και δε λύνει την αποστασιοποιημένη καταβολή των συντάξεων.
 Πράγματι, οι πιθανές επαφές που έχουν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Ριτσώνα με εκείνους της Θήβας ή των Οινοφύτων αποτελούν σοβαρό θέμα και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων προφύλαξης. Ταυτόχρονα όμως, είναι πολλαπλάσια σοβαρό το καθημερινό φαινόμενο των επαφών των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που συνωστίζονται στα εργοστάσια και πηγαινοέρχονται από και προς δεκάδες πόλεις και χωριά της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Αττικής.
 Τώρα είναι η ώρα να δούμε τους όρους αντιμετώπισης της πανδημίας κατάματα και στα ίσα, χωρίς να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα. Η αναγκαία ατομική ευθύνη ούτε μπορεί ούτε πρέπει να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη για άμεσα μέτρα προφύλαξης σε όλους τους πιθανούς χώρους συγχρωτισμού.
 Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως:
 · Εντατικοποίηση των ελέγχων και ακριβής εικόνα του αριθμού των κρουσμάτων στη Ριτσώνα, τήρηση όλων των μέτρων που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 · Κατάλληλα μέτρα υγιεινής, συχνή απολύμανση των χώρων, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού.
 · Εξοπλισμός και ενίσχυση του ιατρείου του καταυλισμού με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξασφάλιση μεταφοράς των προσφύγων σε κατάλληλες δομές υγείας εφόσον χρειάζεται.
 · Για το διάστημα του υγειονομικού περιορισμού στη δομή φιλοξενίας να εξασφαλιστoύν για όλους τα είδη πρώτης ανάγκης, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, συνολικά, όλα τα απαραίτητα εφόδια για τη διαβίωση των προσφύγων.
 · Πρόσθετα μέτρα προφύλαξης και προστασίας για τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας, να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις σε όλους τους τομείς, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
 · Αντίστοιχα μέτρα ελέγχων, υγιεινής και προφύλαξης, δωρεάν χορήγησης όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγής του συγχρωτισμού και εξασφάλισης του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΚΕΠΒ Θήβας. Χορήγηση έκτακτου βοηθηματος και στους στρατιωτικούς.
 · Διενέργεια ελέγχων και λήψη μέτρων προφύλαξης στους καταυλισμούς προσφύγων Θήβας, Οινοφύτων και Ρομά Θήβας. Κατάλληλη ενημέρωση των κατοίκων τους με ευθύνη του κράτους.
 · Διενέργεια ελέγχων και ουσιαστικός έλεγχος τήρησης των μέτρων προφύλαξης στους χώρους εργασίας της περιοχής με ευθύνη του κράτους.
 · Κάλυψη σε μόνιμο προσωπικό κι εξοπλισμό τόσο του Νοσοκομείου Θήβας όσο και ΟΛΩΝ των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Κέντρα Υγείας Θήβας και Σχηματαρίου, ΤΟΜΥ Θήβας, Ιατρεία Οινοφύτων).

ΚΚΕ –ΤΕ Θήβας – Οινοφύτων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget