απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήβας στη Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης

   «ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ»
 Η παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ» μας προσάπτει «μεγάλο μερίδιο ευθύνης» επειδή συμμετείχαμε στην τελευταία – διά περιφοράς – συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, χαρακτηρίζει το ζήτημα ως πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο. Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης προσπαθούμε να λειτουργούμε με στάση αρχών, δηλαδή να τηρούμε το ίδιο κριτήριο τοποθέτησης σε όλες τις περιπτώσεις.
 Όσον αφορά τη διά περιφοράς συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων του Δήμου, έχουμε δηλώσει δημόσια την αντίθεσή μας, αφού είναι απαράδεκτο να συζητιούνται και να αποφασίζονται δεκάδες θέματα χωρίς καν τη δυνατότητα διαλόγου, υποβολής ερωτήσεων, ζωντανών τοποθετήσεων κλπ. Για το λόγο αυτό έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή, η οποία είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση, να δρομολογήσει τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης. Κατανοούμε επίσης ότι ακόμη και η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την αυτοπρόσωπη συνεδρίαση, αφού στερεί την παρουσία τρίτων, πολιτών κοκ.
 Ταυτόχρονα, εκτιμάμε ότι δε μπορούμε να απέχουμε από συνεδρίασεις που γίνονται διά περιφοράς και αφορούν είτε ζητήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Για παράδειγμα, το να απέχεις από μία συνεδρίαση στην οποία αποφασίζεται η χορήγηση μέσων προστασίας στους εργαζόμενους θα ήταν ανεύθυνο και λάθος κατά τη γνώμη μας.
 Αυτή τη στάση τηρούμε στις συνεδριάσεις όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των δημοτικών οργάνων.
 Έτσι, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα επείγον ή σχετικό με τον κορονοϊό, απέχουμε. Τελευταίο παράδειγμα η πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ στις 22/4/2020.
 Αντίθετα, όταν στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν επείγοντα ζητήματα, επιλέγουμε να συμμετέχουμε. Έτσι, πήραμε μέρος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επειδή μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η απαλλαγή από τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που απαλύνει σε ένα βαθμό πολλές μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας, το οποίο μάλιστα είχαμε ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή και φυσικά το υπερψηφίσαμε.
 Αντίστοιχα, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού είχε επείγοντα χαρακτήρα, αφού περιλάμβανε την αποδοχή κονδυλίων που σχετίζονται με την πανδημία. Η αρνητική μας ψήφος οφείλεται στη συνολική αρνητική μας τοποθέτηση στον ίδιο τον προϋοπολογισμό.
 Ας δούμε όμως και τη στάση που τηρεί η παράταξη που μας προσάπτει «έλλειμμα δημοκρατικότητας, πολιτική και ηθική ανεντιμότητα».
 Για τη Δημοκρατική Συνεργασία Ευθύνης, κριτήριο είναι ο τρόπος συνεδρίασης. Έτσι, δηλώνει ότι απέχει από οποιαδήποτε συνεδρίαση γίνεται δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη.
 Μια πρώτη διαφωνία μας έχει να κάνει με όσα αναφέραμε παραπάνω: Με τη λογική της, κανένα όργανο δε θα λειτουργούσε για ένα μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, οπότε δεν θα είχε αποφασιστεί κανένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και θα είχαν παρέλθει κρίσιμες προθεσμίες για τη λειτουργία του Δήμου.
 Υπάρχει όμως και μία δεύτερη πλευρά. Η παράταξη που μας κατηγορεί, τηρεί άραγε με συνέπεια τη στάση που υποστηρίζει;
 Δυστυχώς για την ίδια, όχι. Σε δύο τουλάχιστον συνεδράσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΘ (στις 2 και στις 14 Απριλίου), οι οποίες έγιναν διά περιφοράς, η Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης συμμετείχε. Ακόμη περισσότερο, συμμετείχε και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 7 Απριλίου, όπου συζητήθηκε επίσης διά περιφοράς η εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο της ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Δηλαδή το θέμα για το οποίο κατηγορεί εμάς!
 Με άλλα λόγια, η δια περιφοράς συνεδρίαση είναι αντιδημοκρατική μόνο όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Για όλα τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα, είναι ….μία δημοκρατική διαδικασία.
 Δημοκρατία αλά καρτ λοιπόν...
 Για άλλη μία φορά, καλούμε τη Δημοτική Αρχή να δρομολογήσει τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης στα συλλογικά όργανα, φέροντας προς συζήτηση για όσο διάστημα απαγορεύονται οι αυτοπρόσωπες συνεδριάσεις μόνο τα θέματα που σχετίζονται με την πανδημία ή είναι κατεπείγοντα.

οφειλόμενη απάντηση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget