Έως 10.000 ευρώ τα πρόστιμα για τον αντικαπνιστικό νόμο – Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ

Από 100, έως το ποσό των 10.000 ευρώ θα αγγίξουν τα πρόστιμα για τους παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με την κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που φέρει την υπογραφή των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο προβλέπει η ΚΥΑ. Θα ξεκινούν από 100 ευρώ και θα φτάνουν τα 10.000 ευρώ.
Αυξάνονται από 50 σε 100 ευρώ τα πρόστιμα για τους καπνιστές.
 Αύριο Τρίτη αναμένεται η παρουσίαση της καμπάνιας ενημέρωσης για το κάπνισμα του Υπουργείου Υγείας, η οποία αποτελεί και το εναρκτήριο λάκτισμα της επίσημης εφαρμογής των προστίμων. Παράλληλα λειτουργεί και ο τετραψήφιος αριθμός, 1142, στον οποίοι οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν όσους "θεριακλήδες" δεν σέβονται τους συμπολίτες τους και καπνίζουν σε δημόσιους χώρους.
 Κικίλιας: "Τα πρόστιμα θα είναι τόσο υψηλά που δεν θα συμφέρει τους καταστηματάρχες να παραβιάζουν το νόμο"
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του πριν από λίγες ημέρες, μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, εάν θα συνεχιστεί το φαινόμενο σε μεγάλες πίστες και νυχτερινά μαγαζιά (μπουζούκια), οι καταστηματάρχες θα παρανομούν πληρώνοντας πρόστιμα, προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν την πελατεία τους.
 Ο υπουργός Υγείας, ήταν κατηγορηματικός: "Τα πρόστιμα θα είναι τόσο υψηλά, που δεν θα τους συμφέρει να το κάνουν", είχε πει χαρακτηριστικά. Και πράγματι έτσι έγινε.
 Στην  Υπουργική Απόφαση προβλέπονται τα όργανα αλλά και τις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και τις κυρώσεις, το ύψος των προστίμων που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία, καθώς και τη διαδικασία είσπραξης των τελευταίων.
 Πιο αναλυτικά ο νέος αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει ότι:
 Το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ που πλήρωνε μέχρι σήμερα ο καπνιστής γίνεται 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος όποιας έκτασης κι αν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.
 Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις παραμένει στα 500 ευρώ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ή προϊστάμενο εκτός από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ. Εδώ, το πρόστιμο ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ μέχρι την πέμπτη υποτροπή οπότε θα επιβάλλεται ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση άδειας.
Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.
Όσοι καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους στους οποίους συναθροίζονται ανήλικοι όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, παιδικές χαρές κτλ. το πρόστιμο είναι στα 200 ευρώ.
Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος οδηγός ή επιβάτης ΙΧ αυτοκινήτου καπνίζει ενώ επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Δείτε στον πίνακα τι συμβαίνει σε περίπτωση υποτροπής




ΘΗΒΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget