Σφήνα Θήβας - Νόμος, τάξη, «καθαριότητα» από τη νέα δημοτική αρχή στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας

Στις 20 Σεπτεμβρίου γίναμε μάρτυρες ενός καλοστημένου επικοινωνιακού σόου του νέου δημάρχου της Θήβας Γιώργου Αναστασίου στον προσφυγικό συνοικισμό της Θήβας.
Παρουσία της αστυνομίας, συνεργείων της Δ.Ε.Η, της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, του αντιδημάρχου, του προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών Θήβας (που είναι και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θήβας ) και φυσικά των καμερών τοπικού καναλιού, που είχαν προφανώς καλεστεί, πραγματοποιήθηκε η έναρξη της «επικίνδυνης» επιχείρησης «καθαρός Συνοικισμός».

Ο νέος δήμαρχος σπεύδει να μιμηθεί τους ομοϊδεάτες του, Μητσοτάκη και Μπακογιάννη, στην εφαρμογή του δόγματος «νόμος, τάξη, καταστολή, κανονικότητα, καθαριότητα» που εφαρμόζεται στην Αθήνα με τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγης προσφύγων και μεταναστών και στην πλατεία Εξαρχείων με τη γνώριμη εικόνα αστυνομικών με χειρουργικά γάντια να οδηγούν σε κλούβες και λεωφορεία μικρά παιδιά και μανάδες και έπειτα να ακολουθούν συνεργεία καθαρισμού.
Η παρουσία της αστυνομίας, για μας, σημαίνει ότι η νέα δημοτική αρχή πιστεύει ότι οι φτωχοί μετανάστες, πρόσφυγες ή Ρομά που μένουν στον προσφυγικό συνοικισμό θεωρούνται εκ των προτέρων επικίνδυνοι και βίαιοι και απαιτείτε δύναμη καταστολής για να διακόψουν συνδέσεις ρεύματος και νερού.
Επίσης, υποθέτουμε ότι η Δ.Ε.Η. και η νέα δημοτική αρχή διέκοψαν συνδέσεις νερού και ρεύματος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που χρωστάνε πολλές χιλιάδες ευρώ πριν προχωρήσουν και κόψουν το νερό και το ρεύμα σε φτωχές οικογένειες με παιδιά που «κλέβουν» ρεύμα και νερό για να επιβιώσουν.
Ο δήμαρχος δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι « ο συνοικισμός πρέπει να καθαριστεί και θα καθαριστεί» αλλά δεν διευκρίνισε αν στα απορρίμματα που θα καθαριστούν περιλαμβάνονται και άνθρωποι. Αυτή η εμμονή με την «καθαριότητα» θυμίζει το νόμο που πέρασε το ακροδεξιό κόμμα Fidesz του Όρμπαν στην Ουγγαρία, στοχεύοντας κυρίως τους Ρομά και τους μετανάστες, που επιτρέπει στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να επιθεωρούν τα σπίτια των ανθρώπων για «καθαριότητα» προκειμένου να παραλάβουν το επίδομα ανεργίας τους.
Και επειδή στο βίντεο ρεπορτάζ ακούστηκαν τα γνωστά νοσταλγικά και δακρύβρεχτα περί γειτονίας που έλαμπε από τον ασβέστη και μοσχομύριζε βασιλικό να θυμίσουμε ότι όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρασία οι τότε ντόπιοι σε όλες τις πόλεις τους υποδέχονταν με χαρακτηρισμούς «παστρικές, τουρκόσποροι» κλπ. και θεωρούσαν πως θα μολύνουν την πόλη τους.
Οι πρόσφυγες, μετανάστες ή Ρομά που μένουν σε παραπήγματα και εγκαταλελειμμένα σπίτια στον συνοικισμό και κλέβουν ρεύμα και νερό για να επιβιώσουν είναι οι εργάτες γης που εκμεταλλευόμαστε εμείς οι πολιτισμένοι για να έχουμε κέρδος και δεν μας απασχολεί που πάνε να κοιμηθούν μετά τα 10ώρα στα χωράφια. Το ρεύμα και το νερό είναι βασικά αγαθά και πρέπει να διατίθενται δωρεάν, τουλάχιστον στους φτωχούς.
Αν τους νοιάζουν τόσο τα διαφυγόντα κέρδη ας πάνε να τα πάρουν από τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που συστηματικά δεν πληρώνουν για το πολύ ρεύμα και νερό που καταναλώνουν. Θα περισσέψουν και λεφτά για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στον συνοικισμό και να έχουν δωρεάν ρεύμα και νερό όσοι μένουν εκεί.

Αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός, κοινωνικός και πολιτιστικός χώρος «η Σφήνα»

ΘΗΒΑ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget