Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας - ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ!

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αφορούν το εισόδημα όλων των λαϊκών οικογενειών στη Θήβα είναι τα τσουχτερά τιμολόγια του νερού.Θέση μας είναι ότι το νερό, ως βασικό κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται φθηνό και ποιοτικό με ευθύνη του κράτους.
 Η εμπορευματοποίηση του νερού, που υλοποιείται ήδη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους περισσότερους Δήμους, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
 Έτσι, έχουμε καταγγείλει την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία το 2017 ψήφισε Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το οποίο η τιμολόγηση του νερού στο μέλλον θα γίνεται πανελλαδικά με ενιαίο και πλήρως ανταποδοτικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι στη Θήβα θα κληθούμε να πληρώσουμε ως «περιβαλλοντικό τέλος» ακόμη και το ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ακατάλληλος για ύδρευση.
 Εμείς διεκδικούμε την όσο το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών για τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και την απαλλαγή από αυτά κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και τα ΑμΕΑ.
 Με διάφορες αφορμές, προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μείωση των τιμολογίων και την απαλλαγή των μακροχρόνια ανέργων. Η μόνιμη απάντηση της Δημοτικής Αρχής για μείωση του τιμολογίου ήταν ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΘ δεν επιτρέπει τέτοιες σκέψεις.
 Γνωρίζουμε όμως ότι τα προηγούμενα έτη μεσολάβησαν τα εξής:
 · Η προσαύξηση του 80 % με βάση το Νόμο 1069/1980 έπαψε να είναι υποχρεωτική μετά το 2017, δηλαδή η εκάστοτε Δημοτική Αρχή μπορεί να τη μειώσει ή και να την καταργήσει.
 · Η ΔΕΥΑΘ τα προηγούμενα έτη εξόφλησε ένα σημαντικό μέρος των δανειακών υποχρεώσεών της, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα το υπόλοιπο σε μικρότερες δόσεις. Τέλος, η τιμή με την οποία η επιχείρηση αγοράζει το νερό από την ΕΥΔΑΠ μειώθηκε κατά 50% περίπου. Το αποτέλεσμα είναι μία εξοικονόμηση ετήσιων εξόδων της τάξης των 600.000 €.
 · Όσον αφορά τα έργα που υλοποιεί η Επιχείρηση, αυτά χρηματοδοτούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα σχετικά Προγράμματα, με συνέπεια αυτή να μην επιβαρύνεται οικονομικά.
 Το συμπέρασμα είναι ότι η Δημοτική Αρχή «νοικοκύρεψε» σαν ένας καλός μάνατζερ τα οικονομικά της ΔΕΥΑΘ, αντιμετωπίζοντας το νερό ως έσοδο και το δικαίωμα σε φτηνό νερό ως έξοδο. Σε μία περίοδο μάλιστα που το μέσο λαϊκό εισόδημα μειώθηκε κατά 40 % ...
 Τέτοιους εκλεγμένους δεν έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Αντίθετα, έχει κάθε συμφέρον να γεμίσει το Δημοτικό Συμβούλιο με αγωνιστές, οι οποίοι θα στοιχίζονται με την αυτονόητη ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό νερό, σε σύγκρουση με το υπάρχον πλαίσιο!


θηβα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget