Κυριάκου Διομήδης - Δημοτικές εκλογές 2019, ένα μεγάλο στοίχημα

θηβα

Την Κυριακή 26 Μαΐου, ψηφίζουμε για τη νέα δημοτική αρχή. Νέο δημοτικό συμβούλιο και νέο Δήμαρχο. Ωστόσο αυτές οι εκλογές διαφέρουν από όλες τις προηγούμενες γιατί θα οδηγήσουν σε ένα δημοτικό συμβούλιο, που αναγκαστικά, θα λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο. Η απλή αναλογική του «νόμου Κλεισθένη» αλλάζει τα δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα.
Σίγουρα είναι ένα μεγάλο στοίχημα από το οποίο θέλουμε να πιστεύουμε, ως "Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης", ότι κερδισμένος θα βγει ο Θηβαίος δημότης.
 Πολύς κόσμος ίσως δεν γνωρίζει την διαδικασία εκλογής, πριν πάει την Κυριακή να ψηφίσει. Τι ακριβώς θα σημαίνει η ψήφος του την πρώτη και τι τη δεύτερη Κυριακή. Η χρονική σύμπτωση των Ευρωεκλογών με τις αυτοδιοικητικές ίσως δε βοήθησε στην σωστή ενημέρωση του κόσμου. Το έχω διαπιστώσει και ο ίδιος σε συζητήσεις με γνωστούς και φίλους. Τι ορίζει λοιπόν, ο νέος νόμος για την εκλογή της τοπικής αυτοδιοίκησης; Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων ισχύει η απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και με όριο το 3%. Για παράδειγμα, αν ένας συνδυασμός πάρει την πρώτη Κυριακή 40%, θα καταλάβει 40%*33=13,2 δηλαδή 13 δημοτικούς συμβούλους από τους 33 του Δήμου Θηβαίων, αριθμός που δεν θα αλλάξει από τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής. Τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής θα καθορίσουν τη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίζει με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Τη δεύτερη Κυριακή θα ψηφίσουμε μόνο για τον Δήμαρχο, ανάμεσα στους δύο πρώτους συνδυασμούς. Η διαφορά από το προηγούμενο σύστημα, της ενισχυμένης αναλογικής, είναι ότι ο συνδυασμός που κέρδιζε στον δεύτερο γύρο έβγαζε δήμαρχο και έπαιρνε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου εκλέγοντας περισσότερους συμβούλους.
 Είναι φανερό ότι οι εκλογές της πρώτης Κυριακής θα είναι καθοριστικές για την σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίζει ουσιαστικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, όπως και για την εκλογή των Αντιδημάρχων. Έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία για τη λειτουργία του δήμου, η επιλογή του συνδυασμού και των προσώπων αυτών, που θα έχουν τη πρόθεση και τη διάθεσή να συνεργαστούν, να συμβάλουν εποικοδομητικά, με συγκλίσεις και παραχωρήσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 Η "Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης" από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, βασίστηκε στο πνεύμα των συνεργασιών και των συγκλίσεων, καλώντας τους πολίτες που πιστεύουν σ' αυτές τις ιδέες, να την πλαισιώσουν διαμορφώνοντας μαζί τις βασικές αρχές και το πρόγραμμα της παράταξης, αφήνοντας στην άκρη κομματικές λογικές και προκαταλήψεις. Μέσα από συνελεύσεις και συναντήσεις πήρε σάρκα και οστά και αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Ένα εγχείρημα που βλέπουμε μέρα με τη μέρα να δυναμώνει και να αποκτά μεγάλο λαϊκό έρεισμα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της ψηφοφορίας.
 Στο ντημπέιτ που διοργανώθηκε από το ΣΤΑΡ ΛΑΜΙΑΣ για το δήμο της Θήβας, πριν λίγο καιρό, ρωτήθηκαν οι επικεφαλής των συνδυασμών για τα περιθώρια μετεκλογικών συνεργασιών που επιβάλει ο νέος νόμος. Μου προκάλεσαν εντύπωση οι τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων, του κ. Αναστασίου και του κ. Τουλουμάκου. Ο μεν πρώτος δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρα αντίθετος με τον νόμο της απλής αναλογικής, αλλά επιβάλλεται να βρεθεί ο τρόπος για συνεργασία και σύνθεση απόψεων». Μου έδωσε την εντύπωση ότι «με βαριά καρδιά» θα προχωρήσει σε συγκλίσεις και υποχωρήσεις. Ο δε δεύτερος, απέκλεισε κάθε συνεργασία καταλαμβάνοντας από τώρα τον ρόλο της αντιπολίτευσης, καταθέτοντας τα δικά του επιχειρήματα.
 Στη "Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης" έχουμε αποδείξει έμπρακτα, ότι μας διακατέχει το πνεύμα της συνεργασίας και της συνεννόησης και έχουμε ένα ακόμη επιπλέον μεγάλο πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το πρόσωπο του Ηλία Τραμπάκουλου. Ένα πρόσωπο δυναμικό, ικανότατο και αγαπητό σε όλους. Είναι αυτός ο αυριανός Δήμαρχος που μπορεί να συγκεράσει απόψεις και να οδηγήσει σε συγκλίσεις και συνεννοήσεις ευρύτερης αποδοχής, στηριζόμενος από μια ισχυρή "Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης" μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πάνω σε προτάσεις που έχει καταθέσει ο συνδυασμός μας. Θεωρούμε, λοιπόν, σημαντικό για όλους τους Θηβαίους πολίτες και τους πολίτες των χωριών, την πρώτη Κυριακή, να αναδείξουν την "Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης" πρώτη και ισχυρή δύναμη και να δώσουν την δυνατότητα στον Ηλία Τραμπάκουλο να ηγηθεί στην προσπάθεια για έναν δήμο που όλοι οραματιζόμαστε, με λογισμό και με όνειρο.

Κυριάκου Διομήδης
 Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Θηβαίων με τη Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης (Υποψήφιος Δήμαρχος Τραμπάκουλος Ηλίας).

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget