Στουπής Νίκος - «Δυστυχώς δεν πήραμε πειστικές απαντήσεις»

Οι απαντήσεις αφορούν την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Στερεά σε νέα Τροχιά» στη τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Θήβα. Η ερώτηση αφορούσε την πορεία σύστασης του Παρατηρητηρίου Τεχνικού Ελέγχου Περιβάλλοντος για τη καύση RDF από τη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και τη σύσταση Κοινωνικού Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος συνολικά της ρύπανσης στην περιοχή του Αλιβερίου,.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε αποδεχθεί σχετικές διαδοχικές προτάσεις της παράταξης ήδη αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2017. Στην τότε απόφαση συμπεριλαμβανόταν αφενός η έναρξη διαδικασιών για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου, αφετέρου η δέσμευση μετρήσεων από τις υπηρεσίες για τη δραστηριότητα της βιομηχανίας στη καύση RDF, αλλά και ο προγραμματισμός επίσκεψης στον Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής.
 Όσον αφορά τις μετρήσεις από τις υπηρεσίες, αυτές δεν έχουν γίνει, όπως απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Αναστασίου Γεώργιος:
 «Η υπηρεσία δεν έχει κάνει μετρήσεις γιατί τον μήνα Μάιο μετρήσεις έκαναν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος. Έχουν αναρτηθεί τα αποτελέσματα. Όταν λέμε ότι στο πρόγραμμα ότι θα κάνουμε προγραμματισμένους ελέγχους εφόσον επιλήφθηκαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, παρέλκουν οι δικές μας μετρήσεις σαν Περιφέρεια. Είναι ανώτερη αρχή και από εμάς. Μετρήσεις ως Περιφέρεια, ούτε τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων ζητήσανε απ’ ότι ενημερώθηκα. Τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων εάν ζητούσανε, θα ζητούσανε αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη όπου σύμφωνα με τον Ν. 4014/11 αρμόδια για προληπτικούς ελέγχους σε περίπτωση αδειοδοτήσεων είναι η αδειοδοτούσα αρχή και όχι εμείς.»
 Ο κ. Στουπής απάντησε:
 «…Δεν μπορώ να αποδεχθώ σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα που έχουμε κάνει τόσες και τόσες συζητήσεις, να λέμε ότι οι υπηρεσίες μας δεν έχουν κάνει κανένα έλεγχο, στο όνομα του ότι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος πέρυσι τον Μάϊο έκαναν έλεγχο. Άρα τίθεται ένα θέμα τι υλοποιούμε και τι παρακολουθούμε ,όταν παρά δύο αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου, δεν υπάρχει ανάλογη αυξημένη ευαισθησία…»
 Όσον αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, υπάρχει πρόβλημα από μεριάς του Δημόκριτου, διότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορεί να αναλάβει άλλη προγραμματική σύμβαση.
 Ο κ. Στουπής σχολίασε:
 «…Δεν είναι δυνατόν για την ίδια σημασία του προβλήματος να καθυστερούμε. Εάν δεν μπορεί ο Δημόκριτος, έπρεπε να έρθει θέμα να αλλάξουμε φορέα για τις μετρήσεις, γιατί υπάρχουν και άλλοι φορείς. Έπρεπε να φέρει το θέμα η πλειοψηφία αφού διέγνωσε δυσκολίες στην υλοποίηση του και όχι αυτό να αναδεικνύεται παρένθετα μέσω της επερώτησης που κάνουμε εμείς, και μάλιστα χωρίς να παίρνετε κάποια σαφή δέσμευση….»
 Στα θετικά στοιχεία της απάντησης – με τις όποιες επιφυλάξεις να αναμένεται να κριθούν εκ του αποτελέσματος - καταγράφεται η δέσμευση από πλευράς του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασίου για τη δημιουργία μέχρι το επόμενο συμβούλιο της συντονιστικής γραμματείας ούτως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το Κοινωνικό Παρατηρητήριο το οποίο θα έχει σύστημα online μετρήσεων, σε ειδικό χώρο παραχωρημένο από το Δήμο Κύμβης-Αλιβερίου.
 Εν κατακλείδει ο κ. Στουπής δήλωσε:
 «…Θα έλεγα ότι η επερώτηση έχει και μια άλλη στόχευση. Επειδή είμαστε στο τέλος της θητείας, έχω την εντύπωση αν θέλουμε να συμβάλουμε σοβαρά στη Δημοκρατική λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα έπρεπε η πλειοψηφούσα αρχή να’ χε περίσσευμα δημοκρατικότητας και να έκανε έναν πραγματικό απολογισμό που αφορά όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όχι την ίδια, σε αποφάσεις που πήραμε και μέχρι που τις υλοποιήσαμε. Πιστεύω ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη συνεισφορά μας στον προεκλογικό αγώνα και για τους επόμενους, και όχι ο καθένας να κοιτάει την ατομική του προβολή για την επανεκλογή του…»

Στουπής Νίκος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget