Ποιες τροφές χρειάζεται να αποφεύγουμε για να μειώσουμε τη χοληστερίνη

Οι επιστήμονες έχουν πια μάθει πολλά για τη χοληστερίνη από τότε που ο γιατρός μας προειδοποιούσε να μην καταναλώνουμε άλλα αυγά και οστρακοειδή. Τώρα γνωρίζουμε πως αν και αυτές οι τροφές περιέχουν χοληστερόλη, η κατανάλωσή τους δεν ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδά της στο αίμα.
 Η χοληστερίνη υπάρχει σε διάφορα είδη μορίων που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως η HDL (υψηλής πυκνότητας), η LDL (χαμηλής πυκνότητας) και η πολύ χαμηλότερης που ονομάζεται VLDL. Ορισμένα μόρια, όπως η LDL και η VLDL συσσωρεύονται και μπλοκάρουν τις αρτηρίες, προκαλώντας αθηροσκλήρωση. Οι περισσότεροι ειδικοί, λοιπόν, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης ως δείκτη, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία μορφή, η HDL, τελικά μας προστατεύει.
 Θα εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι τα μισά καρδιακά εμφράγματα συμβαίνουν σε άτομα με φυσιολογική χοληστερίνη. Μία πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine ερεύνησε 10.000 άτομα που είχαν περάσει έμφραγμα και παρατήρησαν στο αίμα ανεβασμένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη φλεγμονή – την C- αντιδρώσα πρωτεΐνη ή αλλιώς CRP.
 Χορηγώντας τους ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο είδαν 37% λιγότερες φλεγμονές και 15% λιγότερα καρδιαγγειακά γεγονότα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Όμως ποιες είναι οι τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε ώστε να μειώσουμε τις φλεγμονές στον οργανισμό μας και συνεπώς τη χοληστερίνη;
 10 τροφές που χρειάζεται να αποφεύγουμε αν θέλουμε να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης
Αναψυκτικά
Οι επιστήμονες πλέον θεωρούν τη ζάχαρη ως το νούμερο ένα εχθρό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι χειρότερη και από το κορεσμένο λίπος. Η διατροφή που περιέχει ζαχαρούχα αναψυκτικά ανεβάζει τα επίπεδα της LDL και των τριγλυκερίδιων.
 Επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
Το άπαχο και ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας, ως μέρος της Μεσογειακής διατροφής, βελτιώνει την καρδιακή υγεία. Αλλά η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά χρόνιας καρδιοπάθειας.
 Τρανς λιπαρά
Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι τεχνητά, δεν υφίστανται δηλαδή στη φύση, και συνεισφέρουν στην εμφάνιση και εξέλιξη καρδιοπαθειών. Και αν και πολλές εταιρίες τα έχουν αφαιρέσει από τα προϊόντα τους, υπάρχουν ακόμα ορισμένα έτοιμα γλυκά και σνακ που τα περιέχουν. Γι’ αυτό, χρειάζεται να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων.
 Τηγανιτές τροφές
Τα τηγανητά τρόφιμα είναι σχεδόν πάντα γεμάτα ανθυγιεινά λιπαρά. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μαγειρεμένο σε λάδι φαγητό προκαλεί χημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαμόρφωση τρανς λιπαρών.
 Λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά
Όταν καταναλώνετε απλούς υδατάνθρακες από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες, το σώμα σας δεν ωφελείται σε τίποτα από αυτούς. Το αντίθετο, αυξάνετε τις πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών. Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά και ψωμί έχει το ίδιο αποτέλεσμα όπως η κατανάλωση αναψυκτικών.
 Δημητριακά πρωινού
Τα περισσότερα δημητριακά όχι μόνο είναι παρασκευασμένα από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά είναι εφοδιασμένα συνήθως και με πολλά σάκχαρα. Με τον καιρό, η κατανάλωση ζάχαρης και αμύλου ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνουν την χρόνια φλεγμονή και οδηγούν σε υψηλά επίπεδα τριγλυκερίδιων, χαμηλά HDL και υψηλά ποσοστά VLDL. Η βρώμη που δεν περιέχει ζάχαρη αποτελεί μια ασφαλέστερη και υγιεινότερη επιλογή.
 Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας κάνει θαύματα στην επιδερμίδα, αλλά και στον οργανισμό μας, αν καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες. Γιατί οι ερευνητές έχουν συμπεράνει πως η χρόνια κατανάλωσή του συνδέεται με αύξηση της συνολικής χοληστερίνης και της LDL, κυρίως όταν περιέχει κορεσμένα λίπη. Γι’ αυτό προσέξτε τι αγοράζετε και είναι καλύτερα να προτιμάτε τις μικρές ποσότητες ελαιόλαδου.
 Έτοιμες σαλάτες
Οι σαλάτες υποτίθεται ότι είναι υγιεινές, αλλά όχι αν περιέχουν έτοιμα dressings, καθώς το πιθανότερο είναι ότι περιέχουν γενναίες ποσότητες ζάχαρης. Μπορείτε φυσικά να αγοράσετε φρέσκες κομμένες σαλάτες χωρίς καμία άλλη προσθήκη και να προσθέσετε εσείς λίγο ελαιόλαδο και ξύδι.
 Βούτυρο
Κάποτε το θεωρούσαμε τελείως ανθυγιεινό επειδή περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Το βούτυρο είχε μπει στη μαύρη λίστα και όλοι μας ενθάρρυναν να καταναλώνουμε μαργαρίνη. Αλλά τώρα που ο μύθος των κορεσμένων λιπαρών έχει καταρρεύσει, το βούτυρο έχει επιστρέψει – και οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η μαργαρίνη είναι ανθυγιεινότερη επιλογή, αφού περιέχει τρανς λιπαρά ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια.
 Σε αντίθεση με άλλα λιπαρά, το βούτυρο περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως λιπαρά οξέα και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε ή την ποιότητα.

τροφές περιέχουν χοληστερόλη

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget