διαμαρτυρία της Κίνησης Πολιτών Θίσβης - ασυδοσία των αιολικών πάρκων στην περιοχή (Αιολικό Πάρκο και στο Δίπορτο)

(Μια ιστορία με «επενδυτές» Αιολικών Πάρκων στην περιοχή της Θίσβης).
 Στον κόλπο της Δομβραίνας, υπάρχουν 4 μικρά ακατοίκητα νησάκια με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ο Φονιάς, το Δίπορτο (Μακρόνησος), η Γρομπολούρα και το Κούβελο. Σε 2 από αυτά τα νησάκια (Δίπορτο και Γρομπολούρα) μια εταιρεία με την επωνυμία «Α/Π ΔΙΠΟΡΤΑ – Κ. ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», αποφάσισε να εγκαταστήσει έναν αιολικό σταθμό ισχύος αρχικά 14MW που στην πορεία έγινε τελικά 15,4MW, ο οποίος θα είχε 7 ανεμογεννήτριες, με ύψος πυλώνα 85m και διάμετρο πτερωτής 92m.
 Η εταιρεία έκανε αίτηση στις 15 Ιουνίου του 2006 στην ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα και τα συμπληρωματικά στοιχεία που της ζητήθηκαν. Έτσι, στην συνεδρίαση της ολομέλειας της ΡΑΕ που έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 2010, κρίθηκε ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και έδωσε την άδεια για να γίνει το αιολικό πάρκο στον συγκεκριμένο χώρο.
 Λίγους μήνες πριν, στις 18 Ιανουαρίου του 2010, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που έχει την έδρα της στην Λαμία, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 3168 επιστολή της στην ΡΑΕ, είχε ενημερώσει την ΡΑΕ με τα παρακάτω για αυτό το αιολικό πάρκο: «Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή υπό τον καθηγητή Timothy E. Gregory, έκανε έρευνες στον χώρο αυτό και εντοπίστηκαν αρχαιότητες. Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκε παράλιος οικισμός με λιμενικές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος-7ος αιώνας μ.Χ.), ενώ η νησίδα δεν έχει μέχρι σήμερα ερευνηθεί εξ ολοκλήρου. Επομένως δεν αποκλείεται η πιθανότητα εντοπισμού και άλλων αρχαιοτήτων. Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την κατατεθείσα μελέτη, ορισμένες εγκαταστάσεις του αιολικού πάρκου…..χωροθετούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου».
 Μη λαμβάνοντας υπόψη της τα παραπάνω η ΡΑΕ, γνωμοδότησε παράνομα να γίνει το αιολικό πάρκο. Όσο για την τότε Δημοτική Αρχή του κ. Κ. Κοβάνη και το Τ. Σ. της Θίσβης ούτε καν είχαν πάρει χαμπάρι τι γινόταν στην περιοχή μας.
 Όμως, στις 13 Ιουνίου του 2017, η εταιρεία επανέρχεται με νέο έγγραφο της και ζητά την τροποποίηση της παραπάνω άδειας. Συγκεκριμένα κάνει αίτηση για αλλαγή της θέσης εγκατάστασης του αιολικού σταθμού από την θέση «νήσοι Δίπορτο-Γρομπολούρα», στην θέση «Αγιόμαχος» που βρίσκεται κοντά στην Τοπική Κοινότητα της Θίσβης. Η εταιρεία στην αίτηση της, μετά από 7 χρόνια, επικαλείται σαν αφορμή το παραπάνω έγγραφο της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ ο πραγματικός λόγος είναι ότι λόγω του υψηλού κόστους της υποθαλάσσιας σύνδεσης με τον υποσταθμό, το αναφερόμενο έργο δεν είναι βιώσιμο. .
 Εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα η ΡΑΕ, αφού η εταιρεία λόγω κόστους δεν ενδιαφέρεται πλέον για την κατασκευή, σε συνεδρίαση της στις 25 Σεπτέμβρη 2018, ανακαλεί την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αιολικού σταθμού στην θέση «Νήσοι Δίπορτα – Γρομπολούρα». Αυτό συμβαίνει όταν δίνονται άδειες σε εταιρείες που δεν διαθέτουν τεχνογνωσία αλλά ούτε και δυνατότητα χρηματοδότησης. Χωρίς να έχει μετρηθεί αν το αιολικό δυναμικό στην περιοχή επαρκεί, και χωρίς μηχανισμό ελέγχου των έργων.
 Μπορεί λόγω κόστους, το «Δίπορτο» και η «Γρομπολούρα» να γλίτωσαν προσωρινά, όμως το παραπάνω γεγονός αντανακλά την όλη αντίληψη περί ανάπτυξης όλων των υπευθύνων, οι οποίοι αξιολογώντας τις προτεραιότητες, αφήνουν στην έσχατη θέση τον πολιτισμό και την ζωή μας γενικώς.
 Οφείλουμε όλοι μας να αντιδράσουμε τώρα και να μην επιτρέψουμε άλλες τέτοιες επενδύσεις στην περιοχή μας, που καταστρέφουν τον τόπο μας στον βωμό του κέρδους κάποιων επιχειρηματικών ομίλων που μας αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια.
 Διότι θα είναι πολύ αργά για να αντιδράσουμε, όταν μετά από χρόνια τα κουφάρια των ανεμογεννητριών θα σαπίζουν στις βουνοκορφές μας, όταν θα πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα χωρίς να το έχουμε όποτε θέλουμε και όταν τα παιδιά μας θα ρωτούν «γιατί επιτρέψατε να γίνει αυτό;».
  
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΙΣΒΗΣ

Αιολικό Πάρκο και στο Δίπορτο

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget