Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα στην Ανατολική Αττική

Το RPSOS.gr συνεχίζει να φροντίζει για την υγεία όλων όσων κατοικούν ή και δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές εγκαθιστώντας σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 11/08 εγκαταστάθηκαν 4 σταθμοί (δύο στην Αστυνομία Ραφήνας και δύο σε πυρόπληκτη οικία στη Διασταύρωση), οι οποίοι μετρούν συνεχώς σε βάση 24ώρου τα σωματίδια PM 2,5 και PM 10.
 Οι εθελοντές του RPSOS.gr αλλάζουν καθημερινά τα φίλτρα τα οποία μεταφέρονται στο πιστοποιημένο εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων Alpha Measurments, το οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
 Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο καθηγητή και δημοτικό σύμβουλο Ραφήνας - Πικερμίου και φυσικά επι κεφαλής της εθελοντικής δράσης rpsos.gr «Στόχος της ομάδας είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία, διότι οφείλουμε να ενημερώσουμε αξιόπιστα τους κατοίκους της περιοχής εάν διατρέχουν κίνδυνο από τον αέρα που εισπνέουν. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σύντομα και θα συνεχίσουμε με τις μετρήσεις για αρκετό καιρό ακόμα».
 Πέραν των 4 σταθμών που εγκαταστάθηκαν στις 11 Αυγούστου την Δευτέρα 13 πραγματοποιήθηκε και η παραλαβή ενός υπερσύγχρονου ψηφιακού φορητού σταθμού μέτρησης μικροσωματιδίων, ο οποίος βαθμονομήθηκε Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί για την κινητή μονάδα μέτρησης ρύπων που προετοιμάζεται. Η κινητή μονάδα άρχισε να επιχειρεί ανά γειτονιά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.
 Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν ενημερώσεις με τα αποτελέσματα που προκύπτουν προς ενημέρωση του κοινού.
 Λίγα λόγια για τις μετρήσεις
 Τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα, που εμείς ανιχνεύουμε με τα όργανα που έχουμε τοποθετήσει, είναι διαμέτρου 2,5μm (λεγόμενα ως PM 2,5) και διαμέτρου 10μm(λεγόμενα ως PM 10). Για να γίνουμε πιο κατανοητοί αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο περίπου 70 μm.
 Ένας βασικός διαχωρισμός των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στον αέρα είναι με βάση τη διεισδυτικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό είναι που επηρεάζει και την υγεία μας. Τα σωματίδια διαμέτρου άνω των 10μm φιλτράρονται επαρκώς από το αναπνευστικό μας σύστημα και δεν προκαλούν προβλήματα. Τα εισπνεύσιμα σωματίδια έχουν διάμετρο έως 10μm (λεγόμενα και ως PM 10) και περνούν από τον ρινοφάρυγγα. Τα αναπνεύσιμα σωματίδια έχουν διάμετρο έως 2,5μm (λεγόμενα και ως PM 2,5) και είναι τα πιο επιβλαβή, καθώς καταφέρνουν να διεισδύσουν έως βαθιά στους πνεύμονες.
 Τα αιωρούμενα σωματίδια δεν είναι ένας ενιαίος ρύπος, αλλά μάλλον είναι ένα μίγμα πολλών ρύπων. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων σε καθαρή ατμόσφαιρα είναι της τάξεως των 10 μg/m3.
 Η έκθεση σε σωματιδιακή ατμοσφαιρική ρύπανση PM 2,5 και PM 10, είναι δυνατόν να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος, καρδιοαγγειακές ασθένειες, να επιδράσει στον μηχανισμό αυτοκαθαρισμού του σώματος από ξένα σωματίδια, να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς των πνευμόνων και άλλα. Στις συνέπειες μπορούμε κυρίως να συναντήσουμε επίμονο βήχα, φλέγματα και ζαλάδες.
 Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την πλατφόρμα μας rpsos.gr .
 Την σελίδα μας στο Facebook ή να τηλεφωνείτε στο 211 800 5440
 Η ομάδα του RPSOS
 Επικεφαλής ομάδας
 Δρ. Ανδρέας Βασιλόπουλος
 Καθηγητής ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
 Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

εργαστήριο περιβαλλοντικών μετρήσεων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget