22-23 Αυγούστου γιορτάζει το Μοναστήρι της Παναγίας Μακαριώτισσας στη Δομβραίνα

Η Ιερά Μονή Μακαριώτισσας βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ελικώνα σε υψόμετρο 700 μέτρων απέχοντας από τη Δομβραίνα 7 χιλιόμετρα.Η ίδρυση της μονής ανάγεται στον 12ο αιώνα ενώ σημαντικές ανακαινίσεις έγιναν τον 17ο αιώνα (1609) και στα τέλη του 18ου (1798 – 1802).Σήμερα από το παλιό μοναστήρι σώζονται το Καθολικό - Κεντρικός Ναός – η ανατολική πτέρυγα των κελλιών και ένα εξωτερικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.
 Όπως όλα γενικά τα μοναστήρια έτσι και αυτό πρόσφερε πολλά στο Γένος. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έβρισκαν σε αυτό καταφύγιο οι κλέφτες και αρματωλοί που δρούσαν στην οροσειρά του Ελικώνα. Μέχρι και σήμερα σώζεται η παράδοση που λέγει ότι στο μοναστήρι λειτουργούσε τα χρόνια εκείνα Κρυφό Σχολειό.
 Κατά την Επανάσταση του ’21 στο μοναστήρι στάθμευσε επανειλημμένα ο Καραϊσκάκης με τα παλληκάρια του. Για τούτο στις 3 Νοεμβρίου 1826 ο Μουστάμπεης με χίλιους καβαλλάρηδες πηγαίνοντας στην Δομβραίνα να ενισχύσει τους Τούρκους που είχε κλεισμένους στους τρείς πύργους και τους πολιουρκούσε ο Καραϊσκάκης πέρασε απο το μοναστήρι και για εκδίκηση έβαλε φωτιά προξενώντας μεγάλες καταστροφές.
 Αλλά και στην νεώτερη ιστορία του Γένους έπαιξε σημαντικό ρόλο το μοναστήρι της Μακαριώτισσας. Στα τέλη του 1904 αναχωρεί από το μοναστήρι ο ιερομόναχος της μονής Χρυσόστομος Καπετανόπουλος, για να λάβει μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα που διεξαγόταν τότε. Αναπτύσσει σπουδαία δράση για 7 ολόκληρα χρόνια και τέλος θυσιάζει την ζωή του στα 1910 για την ελευθερία της Μακεδονίας.
 Αλλά και στα μάυρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής το μοναστήρι γνώρισε μαζί με τα τρία χωριά, τη Δομβραίνα, τη Θίσβη και τον Πρόδρομο, τη θηριωδία των Ναζί. Στις 29 Αυγούστου 1943 ανέβηκαν στο μοναστήρι 40 Γερμανοί στρατιώτες. Αφού συνέλαβαν ομήρους 100 περίπου πολίτες που βρίσκονταν στον χώρο του μοναστηρίου, μαζί με αυτούς και τους δύο τότε μοναχούς της μονής, κατέστρεψαν στην συνέχεια καίγοντας και ανατινάζοντας μεγάλα τμήματα του κτιριακού συγκροτήματος της μονής ενώ εκτέλεσαν και το μοναχό Αγαθάγγελο Αγγέλου.
 Το μοναστήρι της Μακαριώτισσας μετά την απελευθέρωση ερείπιο πλέον συνεχίζει να παραμένει ανοικτό, έχοντας σαν μοναδικό φύλακα τον μοναχό Πάμφιλο Μπαρδώσα μέχρι τον θάνατο του το 1989.
 Τρία χρόνια αργότερα, το 1992, επανδρώνεται από νέα συνοδεία μοναχών με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενο τώρα Νικόδημο Ζιαμπάρα, η οποία αριθμεί σήμερα περί τους 20 μοναχούς. Από τότε αρχίζει μια γενική ανασυγκρότηση της μονής. Στον κτιριακό τομέα γίνεται ανακαίνιση του Καθολικού και των άλλων παλαιών κτιρίων, ενώ οικοδομούνται νέες πτέρυγες και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Παράλληλα αναπτύσσονται τα διάφορα διακονήματα της μονής.
 Στον πνευματικό τομέα το μοναστήρι μεταβάλλεται σε ένα πραγματικό κοινόβιο, εφαρμόζοντας επακριβώς το αγιορείτικο τυπικό. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην καλλιέργεια της πνευματικής ζωής των μοναχών, ώστε σήμερα το μοναστήρι της Παναγίας της Μακαριώτισσας να είναι ένας πνευματικός φάρος της περιοχής, όπου δοξάζεται ο Θεός και βρίσκουν συμπαράσταση στις πνευματικές τους ανάγκες και στα προβλήματα τους τα πλήθη των προσκυνητών που συρρέουν κοντά του.
 Πως θα μεταβείτε στη Μονή
 Στη Μονή μπορεί να μεταβεί κανείς μέσω του επαρχιακού δρόμου Θηβών-Λιβαδειάς ακολουθώντας τις πινακίδες με την ένδειξη «Δομβραίνα». Φτάνοντας στη Δομβραίνα υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη «Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης». Ο δρόμος από εκεί και μετά είναι ανηφορικός. Η Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων. Απέχει από τη Δομβραίνα 7 περίπου χιλιόμετρα και από τη Θήβα 40 χιλιόμετρα(45 λεπτά με το αυτοκίνητο). Εορτάζει στις 23 Αυγούστου.Τηλ.: 2264022237

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ''ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΚΑΡΙΩΤΙΣΣΑ"'

Παναγιώτης Παλληκάρης

Μοναστήρι της Παναγίας Μακαριώτισσας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget