15Αύγουστος: Η πίστη θεραπεύει - Η πίστη στο Θεό και στον άνθρωπο!

Αυτός που πιστεύει σε Θεό, θα πει "ζήτα και θα σου δοθεί"! Αυτός που δεν πιστεύει, θα μιλήσει για πλασίμπο (placebo). Και τα δύο αφορούν στη δύναμη της πίστης. Είτε αυτή απευθύνεται στο θεό είτε στον εαυτό μας! Το φαινόμενο «πλασίμπο»συνίσταται στη δύναμη της αισιοδοξίας η οποία προάγει τη σωματική υγεία και τονώνει την ψυχική μέσω της ελπίδας και των θετικών σκέψεων.
 Ο πόνος είναι το πιο μεγάλο παράδειγμα καθώς ο έλεγχος του πόνου είναι στενά συνδεδεμένος με τους ίδιους νευρικούς μηχανισμούς που ελέγχουν την αυτο-επίγνωση και τη μνήμη. Ο Χέρμπερτ Μπένσον από το Χάρβαρντ αποκαλεί αυτό το φαινόμενο «ανακτημένη ακμή» (remembered wellness). Την ίδια ώρα, η αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την έκβαση μιας ασθένειας, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υποχώρηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Και αυτό από μόνο του βοηθά!
 Στον αντίποδα, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση της υγείας...
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται Nocebo (νοσίμπο), και μπορεί να πυροδοτηθεί από την αρνητική σκέψη και την έντονη,παρατεταμένη αγωνία.
 Τι είπε ο Χριστός
Από την άλλη πλευρά, ο Χριστός είπε "ζήτα και θα σου δοθεί. Χτύπα και θα ανοίξει η πόρτα". Και σε κάποια από τις διδασκαλίες του στο ύπαιθρο, υπάρχει το θαύμα της αιμοραγούσσας γυναίκας η οποία μόλις άγγιξε το ένδυμά του, έγινε καλά και ο Χριστός είπε ότι ένιωσε δύναμη να βγαίνει από μέσα του. Τι να σημαίνει αυτό; Ίσως ότι έχουμε οι ίδιοι την δύναμη μέσω της πίστης να γίνουμε καλά -αλλά σύμφωνα με την χριστιανική αντίληψη- όχι γιατί βρήκαμε μέσα μας τη δύναμη αλλά στο Χριστό!
 Όπως και να έχει, η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά στην υγεία μας, βοηθάει με όποιο τρόπο κι αν το προσεγγίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.



placebo

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget