Πόρισμα για ΒΑΕ: Έρχονται «ψαλίδι» και ανατροπές στο επίδομα για το ανθυγιεινό

Πόρισμα για ΒΑΕ

Μείωση των επιδομάτων και διπλό «ψαλίδι» για 130.000 μόνιμους και συμβασιούχους στο Δημόσιο (περίπου 40.000 στους ΟΤΑ και 90.000 σε νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου) δείχνει το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής για τη «μεταρρύθμιση» του καθεστώτος χορήγησης του ανθυγιεινού, ενώ εκτοξεύει και τη σύνταξη από 62 στα 67 έτη.
Τα ποσά σήμερα ανάλογα με την ειδικότητα είναι 150 ευρώ το μήνα, 70 ευρώ και 35 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, εκτιμάται ότι θα ψαλιδιστούν τα 150 ευρώ και ενδεχομένως να καταργηθούν ή να μειωθούν τα επόμενα δύο κλιμάκια του ανθυγιεινού επιδόματος, καθώς στο εξής θα καταβάλλονται σε πολύ λιγότερους από τους σημερινούς δικαιούχους. Το πόρισμα δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και βάσει αυτού:
 Μια από τις προτάσεις της Επιτροπής είναι να θεσπιστεί ένα ποσό (αντί τριών ημερών σήμερα) και να καταβάλλεται ενσωματωμένο στο μισθό πολύ λιγότερων από σήμερα υπαλλήλων που θα διατηρήσουν το επίδομα, έστω και μειωμένο. Για παράδειγμα, οι επιβλέποντες έργα δήμων (τεχνικοί, μηχανικοί, τοπογράφοι) δύσκολα θα μείνουν στο νέο καθεστώς με επίδομα, σε αντίθεση με τους εργάτες καθαριότητας που θα διατηρήσουν το επίδομα, έστω και ψαλιδισμένο.
 Στην πράξη, με την παράδοση του πορίσματος αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις ή και πλήρη εξάλειψη του ανθυγιεινού επιδόματος από χιλιάδες εργαζομένους, και κυρίως στα νοσοκομεία και στους ΟΤΑ.
 Οι προτάσεις της Επιτροπής θα αποτελέσουν τη βάση για να βγει η υπουργική απόφαση, πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου, ώστε το νέο καθεστώς για τα ΒΑΕ στο Δημόσιο να αρχίσει να εφαρμόζεται «το αργότερο από το Φεβρουάριο του 2019», σύμφωνα με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018.

Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget