Η … ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Ηλίας Γαβριηλίδης ( Ilias Gavriilidis ) είναι ένας καλός φίλος. Συχνά-πυκνά ανεβάζει εικόνες με υπότιτλο ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΕΣ. Με την ταχύτητα που τρέχουμε στο διαδίκτυο προσπερνούσα τις αναρτήσεις του βάζοντας κάπου-κάπου ένα ... «Μου αρέσει». Όταν, όμως, αποφάσισα και πρόσεξα τι είναι αυτό που ονομάζει ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΕΣ γοητεύτηκα.
Πρόκειται για καλλιτεχνικά έργα που δημιουργεί ο ίδιος και βλέπουμε την ευαισθησία και τις ικανότητές του και σε ζητήματα τέχνης.
 Τι είναι, όμως, η πυρογραφία;
Πυρογραφία σημαίνει «γραφή με τη φωτιά». Είναι μια μέθοδος διακόσμησης ξύλινων, κυρίως, επιφανειών. Είναι κλάδος της ζωγραφικής, με την διαφορά ότι εδώ έχουμε μια πυρακτωμένη ακίδα που με αυτή χαράζουμε τα σχέδια, πάνω σε ξύλο. Στην ουσία δηλαδή χρησιμοποιούμε μόνο τα 2 αρχέγονα στοιχεία της φύσης, το ξύλο και τη φωτιά. Η τέχνη της πυρογραφίας απαιτεί υπομονή, λεπτομέρεια, αντίληψη και μεγάλη προσοχή στο λάθος. Η πυρογραφία, όπως και η γλυπτική, είναι μια τεχνική που δεν συγχωρεί λάθη. Δηλαδή στη σχεδίαση δεν πρέπει να κάνουμε λάθος, διότι δεν μπορούμε να το διορθώσουμε όπως στη ζωγραφική και το έργο αχρηστεύεται.
 Τον προσκάλεσα για καφεδάκι ζητώντας του να φέρει μαζί του κάποια έργα. Σεμνός και ντροπαλός καθώς είναι το πήγαινε από αναβολή σε αναβολή.
«Η τέχνη είναι για να δημοσιοποιείται. Αν δεν δει κανένας αυτό που έχεις κάνει είναι σαν να μην το έκανες ποτέ. Άλλωστε, η τέχνη ανήκει σε αυτόν που την χρειάζεται και όχι σε αυτόν που την δημιουργεί» , όπως έλεγε και ο Πάμπλο Νερούντα. Τζίφος. Μόλις του είπα ότι θα βγάλω την «Πυρογραφική είδηση της ημέρας» γράφοντας ανακρίβειες και διθυράμβους το ραντεβού κλείστηκε.
 Μιλήσαμε αρκετή ώρα. Συνεχώς μου ανέφερε ότι είναι ένα χόμπυ, μια ανάγκη, ένα μεράκι του. «Δεν είμαι καλλιτέχνης».
Σταχυολογώντας κάποια από αυτά που μου είπε σχετικά με την ενασχόλησή του με την πυρογραφία μένω στο ότι τα έργα του θέλει να έχουν κάποιο νόημα, να θέλουν κάτι να πουν σε αυτόν που τα βλέπει. Προσπαθεί να βγάλει ένα συναίσθημα και, πολλές φορές, ανάλογα με τη διάθεση και την ψυχολογική του κατάσταση βγαίνει αντίστοιχο αποτέλεσμα.. Θεωρεί τις δημιουργίες του παιδιά του και δεν θέλει- γενικά- να τα πουλάει ή να τα δωρίζει. Εξαίρεση αποτελεί η προσφορά κάποιων έργων του στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας με έμπνευση από την μικρασιατική καταστροφή μιας και ο ίδιος είναι Μικρασιάτης.
 «Από την στιγμή που κάτι σκεφτώ, κάτι εμπνευστώ θέλω άμεσα να το υλοποιήσω. Το μυαλό μου στριφογυρνάει σε ένα κομμάτι ξύλο και στον πυρογράφο μου και παρατάω σχεδόν τα πάντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ιδέα μου.
 Αυτό που θεώρησα καθήκον μου, μετά από όσα έργα του είδα και όσα λόγια και σκέψεις του άκουσα, είναι να φροντίσω να οργανωθεί από κάποιον σύλλογο ή φορέα μία ατομική έκθεση πυρογραφίας με έργα του Ηλία Γαβριηλίδη.

Ηλίας Τραμπάκουλος
  
Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη σελίδα ΠΥΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ στο facebook: https://www.facebook.com/%CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF…/
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget