Σύλλογος ‘’η Αργώ’’ - Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του πλωτού φράγματος στην παραλία της Αλυκής

Από τις 25-1-2018 ο Σύλλογος μας ‘’η Αργώ’’, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Μπακογιάννη Κ. κατά την επίσκεψη του στο Δ.Δ. Θίσβης έθεσε το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή από τον αυξανόμενο αριθμό μεδουσών στον Κορινθιακό κόλπο και τις ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Ο κ. Περιφερειάρχης μας απάντησε ότι θα μελετήσει το θέμα, θα δει αν είναι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας ή της κεντρικής διοίκησης ενώ έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την χώρα μας χωρίς να υπάρχει η ανάλογη εμπειρία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του 2 μήνες αργότερα μας απάντησε ότι κάνει προσπάθεια να εξασφαλίσει από την Πολιτεία χρηματοδότηση για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων για τις παραλίες του Κορινθιακού κόλπου από την πλευρά της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Στις 27-3-2018 οι Σύλλογοι της Αλυκής ‘’η Αργώ’’ και ο Ναυτικός Όμιλος Αλυκής υποβάλλουν γραπτό αίτημα στον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Νικολάου Σπυρίδων να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί το πρόβλημα των μεδουσών και να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Το αίτημα αυτό το συνυπογράφουν και οι Σύλλογοι ‘’η Αργώ’’ , ‘’Ν.Ο.Α.’’ , ‘’Παναγία Μακαριώτισσα’’ , ‘’Αγροτικός Σύλλογος Δομβραίνας’’ , ‘’Μελισσοκομικός Σύλλογος Δομβραίνας’’ , ‘’Σύλλογος Ποσειδών’’ (με έδρα την παραλία Σαράντη ).
Παράλληλα ο Σύλλογος μας στέλνει γραπτό αίτημα προς τον Σ.Π.Ο.Α.Κ. ‘’Ο Αρίων’’ (11-4-2018) (Σ.Π.Ο.Α.Κ. : Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού) όπου ζητάμε να μας παραχωρήσουν την δωρεά πλωτού φράγματος 200 μέτρων που τους έχει χορηγηθεί από κατασκευάστρια εταιρεία για πιλοτική χρήση.
Ο Σύλλογος μας ανέλαβε την διαδικασία αδειοδότησης και θα κάλυπτε τα έξοδα μεταφοράς και τοποθέτησης του πλωτού φράγματος ύψους 4.000,00€. Επίσης δεσμευθήκαμε ότι το εν λόγω πλωτό φράγμα θα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστη περιοχή και όχι έμπροσθεν ιδιωτικού επαγγελματικού χώρου, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο ελεύθερα από όλους τους λουόμενους της περιοχής. Το αίτημα έγινε δεκτό από το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. και έτσι ξεκινήσαμε την διαδικασία για την χορήγηση της άδειας εγκατάστασης του πλωτού φράγματος.
Όλα αυτά βέβαια έπρεπε να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να έχει νόημα ο πιλοτικός χαρακτήρας του εγχειρήματος και η έμμεση διαφήμιση του κατασκευαστή που έκανε την δωρεά του πλωτού φράγματος και ενώ καταθέσαμε πολύ γρήγορα τα δικαιολογητικά προς το Λιμεναρχείο Δομβραίνας, με μεγάλη καθυστέρηση προώθησε το φάκελο μας προς το Λιμεναρχείο Ιτέας καθώς και άλλα διοικητικά προβλήματα τα οποία θέλουμε να πιστεύουμε ότι οφείλονται στο ότι δεν υπήρχε ( λόγω του πρωτόγνωρου φαινομένου στην χώρα μας ) η ανάλογη προηγούμενη τεχνογνωσία για την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου, του λιμεναρχείου και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων, η έκδοση της άδειας καθυστέρησε πολύ με αποτέλεσμα ο κατασκευαστής να άρει την δωρεά προς τον Σ.Π.Ο.Α.Κ.
Αυτοί λοιπόν είναι οι λόγοι που δεν πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του πλωτού φράγματος από την συγκεκριμένη επιχείρηση.
Στο επόμενο στάδιο και ενώ το Λιμεναρχείο Ιτέας μας ενημέρωσε (πολύ αργά βέβαια) ότι σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε Συλλόγους παρά μόνον σε ιδιώτες, σε Δήμους ή στην Περιφέρεια. Ο Σύλλογος μας πρότεινε στον Δήμο Θηβαίων δια του Αντιδημάρχου κ. Αναστασίου Καμούτση να αναλάβει ο Δήμος όλη τη διαδικασία έκδοσης της άδειας , την τοποθέτηση και την συντήρηση του πλωτού φράγματος, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είχε γίνει από τη αρχή. Όπως θα έπρεπε να είχε κάνει ο κάθε Δήμος που σέβεται τους δημότες του και ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Άλλωστε όλη η προηγούμενη προσπάθεια του Συλλόγου μας για την έκδοση της άδειας δημιούργησε την τεχνογνωσία που χρειάζεται, φάνηκαν τα κενά και οι αδυναμίες του συστήματος και τα πράγματα τώρα είναι ευκολότερα για την οριστική λύση του προβλήματος. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο κ. Καμούτση Α. και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε οποιανδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί και είμαστε αισιόδοξοι για θετική κατάληξη του έργου.
Σας κάνουμε γνωστό ότι την προσπάθειά μας αυτή την στήριξαν και πρέπει να ευχαριστήσουμε ολόψυχα :
1) Τον Σ.Π.Ο.Α.Κ. και τον Πρόεδρο του κ. Χαλβατζή Σταμάτη για την άψογη συνεργασία που είχαμε και η οποία άνοιξε τον δρόμο για αντίστοιχη μελλοντική επιτυχή διαδικασία.
2) Τον Λιμενάρχη Ιτέας κ. Κοτσιμπό Αλέξανδρο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε στο αίτημα μας.
3) Την Σωληνουργεία Κορίνθου και την ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΔΗ.Θ (ΔΙΑχείρηση ΒΙομηχανικής ΠΕριοχής ΔΗμου Θίσβης), γιατί για άλλη μια φορά βοήθησαν τον Σύλλογο μας με την χορηγία του ποσού των 3.200,00€ για τα έξοδα τοποθέτησης του πλωτού φράγματος , βοηθώντας γενικότερα με τον τρόπο αυτό όλη την περιοχή μας .
4) Τον Πολιτικό μηχανικό κ. Τσατήρα Λουκά για την προσφορά του έργου ‘’τοπογραφικό διάγραμμα – οριζοντιογραφία πλωτού φράγματος’’
5) Την κ. Αλεξανδρα Γκικοπούλου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και υδροοικονομίας Π.Ε. Βοιωτίας για την άμεση εξυπηρέτηση στην χορήγηση βεβαίωσης Απαλλαγής από Περιβαλλοντικές Μελέτες.
6) Το Τοπικό Συμβούλιο Ξηρονομής και τον Πρόεδρο κ. Κεφαλά Ευστάθιο για την παραχώρηση του χώρου χρήσης αιγιαλού.
7) Τον Αντιδήμαρχο κ. Καμούτση Αναστάσιο και τις υπηρεσίες του Δήμου για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει τελευταία να φέρουν σε πέρας το έργο τοποθέτησης του πλωτού φράγματος στην Αλυκή.

Για την οποιανδήποτε εξέλιξη υπάρχει πάνω στο θέμα αυτό θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση.

Με Τιμή
Ο Πρόεδρος : Μπουζίκας Χαράλαμπος

Ο Γραμματέας : Δημακάκος Ιωάννης


Αργώ Αλυκής Βοιωτίας

τοποθέτηση του πλωτού φράγματος

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget