Θανάσης Σκούμας – πρόκληση από τον ΦΟΔΣΑ σε βάρος του Δήμου Θηβαίων

Να πάρει θέση ο Δήμαρχος Θηβαίων: με το Δήμο Θηβαίων ή με το ΦΟΔΣΑ Ανώνυμη Εταιρεία;
 Σε προηγούμενη συνεδρίαση του, το δημοτικό συμβούλιο Θήβας, αρνήθηκε να εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση δύο ακινήτων έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων στον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ.
 Είχε προηγηθεί άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας, η 93/2018, περί ορισμού δημοτικού συμβούλου για τη συγκρότηση επιτροπής εκτίμησης δύο αγροτικών ακινήτων επιφανείας 2.929,83 τ.μ. και 17538,92 τ.μ., ώστε να γίνει απευθείας εκποίηση των ακινήτων αυτών στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω ακίνητα είχαν αγοραστεί από το Δήμο Θηβαίων, στα πλαίσια του έργου του ΧΥΤΑ Θήβας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για έργα προεπεξεργασίας απορριμμάτων. Σημειώνουμε ότι και σήμερα τα ακίνητα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που αποκτήθηκαν, ήτοι ως ακίνητα που θα γίνουν εργασίες ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης με διαλογή στην πηγή, στα πλαίσια ενός Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) του Δήμου Θηβαίων.
 Κατά πρωτοφανή τρόπο, σε απόφαση του (με αριθμό 78/2018) ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, που φροντίζει να μνημονεύει ότι είναι Ανώνυμη Εταιρεία των ΟΤΑ, ανάφερε με προκλητικό τρόπο, ότι ο Δήμος Θηβαίων είναι δήθεν εντολοδόχος του ΦΟΔΣΑ Ανώνυμη Εταιρεία!. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι λειτουργεί έξω και πέρα από τα δημοτικά συμβούλια και τις αποφάσεις τους, ενώ ως προς την προώθηση του έργου Μονάδα σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας, προωθεί την φιλοεργολαβική διαχείριση των απορριμμάτων, σε βάρος των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας και σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον.
 Ο ΦΟΔΣΑ Στ. Ελλάδας Ανώνυμη εταιρεία με την πρόσκληση σε συνεδρίαση της 7.5.2018 έθεσε ως θέμα λήψης απόφασης να ασκηθούν αγωγές ("ένδικα Βοηθήματα") κατά του Δήμου Θηβαίων, για να αναγνωριστούν τα δήθεν "δικαιώματά του" στα ακίνητα αυτά ιδιοκτησίας του Δήμου Θηβαίων!. Πρόκειται για πρωτοφανή απαράδεκτη ενέργεια του Δημάρχου Λαμιέων κ. Σταυρογιάννη σε βάρος του Δήμου Θηβαίων.
 Παρά την πρωτοφανή πρόκληση σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου Θηβαίων, ουδόλως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ ΑΕ.
 Αντιθέτως στη συνεδρίαση της 7ης Μαΐου 2018, ζήτησα ενημέρωση και εξηγήσεις από το Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, που ουσιαστικά αρνήθηκε να μου απαντήσει λέγοντας μου μόνο ότι αναβλήθηκε το θέμα αυτό!
 Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, που διοικείται από 11 μελές Συμβούλιο, που είναι ανώνυμη εταιρεία, είναι ένας απολύτως αυτονομημένος οργανισμός από τους 25 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο και δεν ελέγχεται από κανένα δημοτικό συμβούλιο. Ο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ, έχει πρόεδρο του το Δήμαρχο Λαμιέων, κ. Σταυρογιάννη που ιδιωτικοποίησε την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Δήμο Λαμιέων, και κάλεσε τα ΜΑΤ να αποκλείσουν το χώρο του δημοτικού συμβουλίου, όταν διαμαρτύρονταν συμβασιούχοι εργαζόμενοι και η ΠΟΕ ΟΤΑ, για την μη ανανέωση των συμβάσεων των εργατών καθαριότητας. Ο ΦοΔΣΑ λοιπόν αυτός, προωθεί το καταστροφικό για τη Θήβα και την περιοχή της, έργο Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων Θήβας, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια πρωτογενώς, με χρήση σύμμεικτων απορριμμάτων, σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς να προηγηθεί η μείωση των απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή και εκ της οποίας διαδικασίας θα απομένει μεγάλο υπόλειμμα που είτε θα θάβεται είτε θα πρέπει να καεί, καθώς και επιμολυσμένο κομπόστ. Το "έργο" ως μελέτη -κατασκευή θα κατασκευάσει το κοινοπρακτικό σχήμα INTRAKAT – WATT AE. (17-7-2017 η υπογραφή της σύμβασης).
 Υπενθυμίζουμε ότι γύρω από το ΧΥΤΑ Θήβας, έχουν αποκτηθεί ακίνητα από τις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΗΛΕΚΤΩΡ περί τα έτη 2008. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι το 2008 η ΗΛΕΚΤΩΡ είχε υποβάλλει αίτημα κατασκευής μονάδας καύσης απορριμμάτων σε χώρο δίπλα από το ΧΥΤΑ, που ναυάγησε λόγω της πάνδημης αντίδρασης των πολιτών της Θήβας. Στα πλαίσια αυτά η τότε ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, είχε διοργανώσει ταξίδι αιρετών κλπ στο Παρίσι για επίσκεψη σε μονάδα καύσης απορριμμάτων!
 Η προώθηση των φιλοεργολαβικών πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων, δια των ανωνύμων εταιρειών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ ΑΕ), δημιουργεί τεράστια θέματα έλλειψης πολιτικής αλλά και τυπικής νομικής νομιμοποίησης των επιλογών των Φορέων Ανώνυμων Εταιρειών, σε σχέση με τους Δήμους μέλη τους, τους οποίους τάχα αντιπροσωπεύουν οι Φορείς αυτοί!
 Καλούμε το Δήμαρχο της Θήβας χωρίς περιστροφές να μας απαντήσει αν θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Δήμου Θηβαίων, ή αν θα υπερασπιστεί την Ανώνυμη Εταιρεία σε βάρος του Δήμου Θηβαίων.
 Καλούμε τους πολίτες της Θήβας σε εγρήγορση, ώστε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και να αμυνθούμε στην φιλοεργολαβική διαχείριση των απορριμμάτων και στην απόπειρα εκποίησης της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Θηβαίων.

Θανάσης Σκούμας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget