Τα λάθη των πολιτικών πληρώνουν οι αγρότες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με επιστολή της ζητάει από το ελληνικό κράτος την άμεση είσπραξη δανείων αξίας 86 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί πριν από 30 χρόνια από την Αγροτική Τράπεζα στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
 Όλα ξεκίνησαν το 1986 όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας να αγοράσουν τα κτηνοτροφικά και τα αγροτικά προϊόντα εκείνης της περιόδου, καθώς οι αγρότες απειλούνταν με οικονομική καταστροφή από την καθίζηση της ζήτησης που προκάλεσε στους καταναλωτές ο κίνδυνος τα προϊόντα να ήταν εκτεθειμένα στη ραδιενέργεια, λόγω του ατυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στη Σοβιετική Ένωση.
 Οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησαν χάρισαν τους μισούς τόκους των δανείων. Όπως ήταν φυσικό, έγιναν καταγγελίες στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των όρων του ελεύθερου ανταγωνισμού ζητώντας την ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας.
 Τα χρόνια πέρασαν και τελικά εκδόθηκε οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καθιστούσε υποχρεωτική την έντοκη επιστροφή των χρημάτων της έκπτωσης από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ελλάδα την ανάκτηση των ενισχύσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εντός δύο μηνών.
 Για 14 ολόκληρα χρόνια, όμως, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοζε την απόφαση μέχρι πριν από έναν χρόνο που η Ε.Ε. απείλησε την ελληνική κυβέρνηση με επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ την ημέρα αν δεν επιστραφούν έντοκα, από τους συνεταιρισμούς, τα ποσά που τους χαρίστηκαν τότε.
 Πλέον στα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν από τους συνεταιρισμούς εντός του έτους.
 Βλέπουμε, λοιπόν, πως τα λάθη και τις αστοχίες των εκάστοτε κυβερνώντων τα επωμίζεται πάντοτε ο ελληνικός λαός. Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν μπήκαν στον κόπο να έχουν την έγκριση του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. εκ των προτέρων ή έστω εκ των υστέρων.
 Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση να πάρουν τα δάνεια αυτά, προκειμένου να κάνει κοινωνική πολιτική η κυβέρνηση.
 Και τώρα ούτως ή άλλως χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θα μπορέσουν να πληρώσουν τα δάνεια, χωρίς να χρεοκοπήσουν.
 Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει το πρόστιμο των 300.000 ευρώ ημερησίως που θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός και όχι οι υπουργοί με τις άστοχες και εγκληματικές πολιτικές.
 Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει κοινωνική πολιτική με ξένα λεφτά. Μην ξεχνάμε την περίπτωση με την εισφορά του ν. 128/75 που πληρώνουν οι δανειολήπτες και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα των δανειοληπτών! Βέβαια, ακόμη περιμένουμε να μάθουμε τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 1991 μέχρι σήμερα με τα χρήματα αυτά.
 Σε κάθε περίπτωση γίνεται κατανοητό ότι όλες οι κυβερνήσεις αποφασίζουν εις βάρος του λαού και δυστυχώς όταν έρχεται ο λογαριασμός από τα λάθη τους, ο λαός είναι πάλι αυτός που πληρώνει, ενώ αυτοί μένουν στο απυρόβλητο…

danioliptes.gr

άμεση είσπραξη δανείων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget