συνδικάτο τροφίμων & ποτών Ευβοίας – Βοιωτίας - Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στην General Mills

Η εργοδοσία της General Mills μεθοδεύει τη μείωση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο των Οινοφύτων. Ήδη ενημέρωσε ορισμένους συναδέλφους συμβασιούχους και έπεται συνέχεια.
Το σταμάτημα το συναδέλφων από τη δουλειά έγινε γιατί τοποθετήθηκαν δύο καινούργιων ρομπότ στο χώρο της παλετοποίησης. Στην ενημέρωση προς τους συναδέλφους χρησιμοποίησαν τα γνωστά παραμύθια που λένε όλες οι εταιρείες σε τέτοιες περιπτώσεις “Μόλις ανοίξουν οι δουλειές θα σε ξαναπάρουμε” ή “Θα σε έχουμε στα υπόψη” κα.
Οι συμβάσεις των συναδέλφων είχαν λήξει από το τέλος Φλεβάρη και δεν καλέστηκαν ποτέ να υπογράψουν ανανέωση έως την ημέρα που τους ανακοίνωσαν πως σταματάνε. Δηλαδή “υπόγραψαν” μαζί ανανέωση και “απόλυση”!
 Η General Mills δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και είναι η 6η μεγαλύτερη επιχείρηση παγκοσμίως στον κλάδο των τροφίμων. Το εργοστάσιο των Οινοφύτων είναι το μόνο, εκτός των ΗΠΑ, εργοστάσιο του ομίλου που παράγει προϊόντα ζύμης. Μόνο το 2016 η εταιρεία κατέγραψε έσοδα 40,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 11,5% ( συν 4,2 εκατομμύρια ευρώ). Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μεταφερθεί δύο γραμμές παραγωγής από Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ενώ γίνονται συνεχώς νέες επεκτάσεις.
 Μαζί με τις επενδύσεις είναι καραμέλα το “Βάλτε πλάτη να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες”, ενώ παράλληλα σε ότι αφορά τις συνθήκες η εντατικοποίηση οργιάζει όπως και ως επακόλουθο τα συχνά εργατικά ατυχήματα, ορισμένες φορές ως και ακρωτηριασμοί.
 Η τοποθέτηση των ρομπότ θα μπορούσε να σημαίνει ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εντατικοποίησης. Ας ήταν και λίγο πιο κάτω η αύξηση των κερδών. Όμως για τις πολυεθνικές δεν υπάρχουν εργαζόμενοι, υπάρχουν αριθμοί – ισολογισμοί – μπάτζετ. Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται πως συμφέροντα εργατών και εργοδοτών δεν συμβαδίζουν. Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται οι βιομήχανοι, για αυτήν την ανάπτυξη μιλάει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τα άλλα αστικά κόμματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κτλ. Επενδύσεις, κατά κανόνα χρηματοδοτούμενες, κέρδη εκατομμυρίων για τους βιομηχάνους, μισθοί πείνας, συμβάσεις ομηρίας για τους εργάτες κτλ.
 Όλοι συζητάμε πως κάτι πρέπει να γίνει. Μόνος του όμως κανείς δεν κατάφερε τίποτα. Υπάρχουν παραδείγματα που ακόμα και στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν κατακτήσεις σε εργασιακούς χώρους. Υπάρχουν επιχειρήσεις στο κλάδο που υπογράψαμε αυξήσεις, κερδίσαμε παροχές, δικαιώματα, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που καταφέραμε οι συμβασιούχοι να γίνουν αορίστου. Τα αποτελέσματα κάθε φορά ήταν ανάλογα της συμμετοχής και δράσης των ίδιων των εργαζομένων. Αυτός ήταν ο κρίσιμος παράγοντας. Το πρώτο βήμα είναι η συσπείρωση στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ μας όλο και περισσότερων συναδέλφων και για να οργανώσουμε την πάλης μας.
 Με αίτημα να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας έχουμε ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία μέσω της Ομοσπονδίας Γάλακτος Τροφίμων Ποτών όπου ανήκει το σωματείο μας.
 Συνάδελφοι, σας καλούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, των οικογενειών μας, των παιδιών μας, το δίκιο μας, γιατί εμείς παράγουμε τα πάντα και δεν μπορούμε να ζήσουμε. Να συζητήσουμε συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων για το συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, να γίνουν αυξήσεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, παροχές κτλ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

συνδικάτο τροφίμων & ποτών Ευβοίας – Βοιωτίας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget