Θες να ζήσεις μέχρι τα 100; Κάνε τον… Γιαπωνέζο!

Οι Γιαπωνέζοι είναι από τους μακροβιότερους λαούς στον πλανήτη. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών φτάνει τα 86,8 χρόνια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που είναι τα 73,8 χρόνια.
 Το μυστικό τους; Η διατροφή τους, η οποία είναι φτωχή σε επεξεργασμένα λιπαρά και εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, όπως υποστηρίζει ο διατροφολόγος Πίτερ Κοξ.
 Βασικό συστατικό της διατροφής τους είναι τα δημητριακά, όπως το ρύζι και τα noodles. Αγαπημένη τους πηγή πρωτεΐνης είναι το ψάρι και όχι το κρέας, το οποίο μάλιστα καταναλώνουν μαγειρεμένο, αλλά και ωμό. Το καθημερινό τους διαιτολόγιο είναι επίσης πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, ενώ αποφεύγουν τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουν το πολύ δύο μερίδες τη μέρα. Από τη διατροφή τους δεν λείπει και η σόγια, είτε στη φυσική της μορφή ως φασόλι, είτε με τη μορφή φυτικού γάλακτος και τόφου.
 Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους είναι και το τσάι και πιο συγκεκριμένα το πράσινο, αλλά και το τσάι matcha, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες) τα οποία προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη και του πνεύμονα. Επίσης, το matcha βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιγηραντική δράση.
 Πολύ σημαντικό θεωρείται επίσης ότι δεν το παρακάνουν ποτέ με τις μερίδες τους. Πιο συγκεκριμένα, φροντίζουν να τρώνε μέχρι να αισθανθούν ότι είναι κατά 70-80% χορτάτοι. Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που σερβίρουν το φαγητό τους. Αντί να έχουν ένα μεγάλο γεμάτο πιάτο μπροστά τους, τρώνε από ένα μικρό μπολ, ενώ τσιμπούν και από άλλα μικρότερα μπολάκια που υπάρχουν στο τραπέζι.

[olivemagazine.gr]

Γιαπωνέζοι από τους μακροβιότερους λαούς

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget