Η …. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

-Ηλίας Τραμπάκουλος-
Η μεταμόσχευση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μία θεραπευτική πρακτική. Επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών του σώματος που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν χαθεί. Συγκεκριμένα, η μεταμόσχευση είναι η εγχείρηση κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από έναν εκλιπόντα ή ζωντανό δότη σε έναν χρονίως πάσχοντα ασθενή, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου του που βρίσκεται σε ανεπάρκεια.
Τα όργανα τα οποία μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Ιστοί και κύτταρα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι το δέρμα, τα οστά, οι χόνδροι, οι βαλβίδες της καρδιάς, ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, αιμοποιητικά κύτταρα κ.ά.
Σε όλα τα παραπάνω η χώρα μας βρίσκεται- και εδώ- ουραγός. Το 2016 οι δότες οργάνων στην Ελλάδα ήταν μόλις τέσσερις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού και οι «πρωταθλήτριες» χώρες στον τομέα αυτό, δηλαδή η Ισπανία και η Κροατία, φθάνουν τους 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Πώς μπορούμε να γίνουμε εθελοντές;
• Είτε συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής, που παρέχεται από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης (ON LINE ΕΓΓΡΑΦΗ).
• Είτε εκτυπώνουμε το Έντυπο Δήλωσης Δωρητή Οργάνων του Ε.Ο.Μ., το συμπληρώνουμε και το αποστέλλουμε στον Ε.Ο.Μ. ή ταχυδρομικά (οδός Τσόχα 5, 11521, Αμπελόκηποι) ή με φαξ στο 213-202 7032.
• Είτε συμπληρώνουμε τη σχετική φόρμα εγγραφής που διαθέτουν τα Κ.Ε.Π. (η αίτηση αποστέλλεται υπηρεσιακά από τα Κ.Ε.Π. στο αρμόδιο τμήμα του Ε.Ο.Μ.).
Ο Ε.Ο.Μ. θα μας στείλει σύντομα την κάρτα δωρητή. Ενημερώνουμε και την οικογένειά μας για την απόφασή μας αυτή. Κι αν αλλάξουμε γνώμη μπορούμε να ζητήσουμε τη διαγραφή μας από το μητρώο Δωρητών Οργάνων.

μεταμόσχευση

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget