Τα μάτια μας σαν ενεργό τμήμα του σώματός μας επηρεάζονται
και αυτά άμεσα από την γενικότερη υγεία μας και γι' αυτό μια καλή διατροφή δεν
έχει μόνο ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα μας αλλά και για την όρασή μας. Με
τα χρόνια η όραση μας μειώνεται για αυτό καλό είναι να προλάβουμε κάποια
συμπτώματα ή παθήσεις λαμβάνοντας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για τα μάτια
μας.
Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες και στοιχεία
που θα μας προφυλάξουν από προβλήματα στα μάτια και θα εξασφαλίσουν την καλή
όραση για περισσότερα χρόνια.
Βιταμίνη Α:
Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τον αμφιβληστοειδή. Ο
αμφιβληστροειδής αποτελείται από συγκεκριμένα κύτταρα υπό μορφή κωνίων και
ραβδίων, τα οποία μετασχηματίζουν το φωτισμό σε νευρικά ερεθίσματα που
ερμηνεύονται σε εικόνες από τον εγκέφαλο. Τα κωνία (που συμμετάσχουν στην όραση
στο φως της ημέρας) και τα ραβδιά (νυχτερινή όραση) έχουν την ανάγκη της
βιταμίνης Α για να λειτουργήσουν.
Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά ειδικά για τα οφέλη
τους στο καρδιαγγειακό σύστημα, είναι από τα βασικά συστατικά των κυτταρικών
μεμβρανών και των νευρικών κυττάρων, με τα οποία είναι πλούσιος ο
αμφιβληστροειδής χιτώνας. Συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση του ματιού και στην
πρόληψη της ξηροφθαλμίας. Έχουν επίσης μια αναγνωρισμένη προληπτική αντίδραση
όσον αφορά την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Η βιταμίνη C είναι άλλο ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην
καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των
κυττάρων. Η βιταμίνη C εκτός από την ευεργετικές της ιδιότητες για την καλή
λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προωθεί επίσης την υγεία των αγγείων
του ματιού. Η βιταμίνη C προστατεύει τον κερατοειδή χιτώνα και το φακό του
οφθαλμού από την οξείδωση και ίσως συμβάλει και στην πρόληψη του καταρράκτη.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά της
βιταμίνης Α από το συκώτι στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού προκειμένου να
δημιουργηθεί μελανίνη που προστατεύει τα μάτια από τις επιβλαβείς ακτίνες.
Προτιμήστε τροφές όπως το βοδινό κρέας, ο σολομός, τους
κρόκους αυγών, το τυρί, τα όστρακα και τον αστακό.
Βιταμίνη Ε:
Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στην
πρόσληψη ασθενειών των ματιών καθώς έχει την ιδιότητα να εξισορροπεί τα επίπεδα
του οργανισμού μας σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Για παράδειγμα η έλλειψη
της βιταμίνης Ε μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη της βιταμίνης Α.
Οι ηλιόσποροι, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά λάδια είναι
πλούσια σε βιταμίνη Ε.
Ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την μυωπία και την
ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η ωχρά κηλίδα, κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδή χιτώνα,
συμβάλει στην όραση των λεπτομερειών, απαραίτητη για την ανάγνωση, τη γραφή,
την οδήγηση, την αναγνώριση των προσώπων, κλπ. Αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε
χρωστικές ουσίες όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που την προστατεύουν από τις
ζημιές των φωτεινών ακτίνων και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Είναι πολύ
πιθανό αυτές οι δύο χρωστικές ουσίες να συμβάλουν στην πρόληψη του καταρράκτη
και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
ψάρια,
φρούτα,
λαχανικά,
λογική κατανάλωση κρέατος,
γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά,
τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά,
όσπρια και
πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά
http://medlabgr.blogspot.com/
Δημοσίευση σχολίου