Ανοιχτή επιστολή Δημότη προς τον Δήμαρχον Θηβαίων

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε. Η απόφασή μου να σας γράψω την επιστολή αυτή, υπαγορεύθηκε από δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αυτά που θα σας απευθύνω εγγράφως, θα ήταν αδύνατον να σας τα πω μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αφού σύμφωνα με πάγια τακτική σας, επιτίθεστε σε όποιον προσπαθεί να σας επισημάνει πράγματα που δεν είναι της αρεσκείας σας, και δεν τον αφήνετε να εκθέσει τις απόψεις του.
Και ο δεύτερος, η αναλγησία των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου σας, οι οποίες μας έστειλαν προς εξόφληση τέσσερα συναπτά εξάμηνα λογαριασμών ύδρευσης, όλα με καταληκτική ημερομηνία την 31-10-2017, συνοδευόμενα από ένα σημείωμα με το οποίο αντί να ζητούν συγνώμη από τους καταναλωτές για την ανεπάρκειά τους, τους επισημαίνουν ότι ή πρέπει να τα εξοφλήσουν εφ' άπαξ για να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις, ή σε μηνιαίες δόσεις με κατά ποσοστό (sic) επιβάρυνσης, πράξη που αποτελεί αν όχι παγκόσμια, τουλάχιστον πανελλήνια πρωτοτυπία συμπεριφοράς δήμου προς τους δημότες του.
Με άλλα λόγια κύριε Δήμαρχε, εδώ ταιριάζει γάντι το «Δεν φτάνει που μας χρώσταγαν, μας πήραν και το βόδι»! Χρεώνουν δηλαδή στον κόσμο που δεν φταίει σε τίποτα για την αβελτερία και την ανεπάρκειά τους ένα απρόσμενα μεγάλο για την τσέπη του ποσό, και τον καλούν να το εξοφλήσει τοις μετρητοίς προκειμένου να μη χρεωθεί τους τόκους των δόσεων. Δυόμιση χρόνια χρειάστηκαν κύριε Δήμαρχε οι υπηρεσίες σας προκειμένου να κατορθώσουν να κάνουν την καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού. Δεν θα μπορούσαν να βάλουν σταδιακές ημερομηνίες στους λογαριασμούς, και να εισπράξουν τα χρήματα εντός εξαμήνου δίχως να επιβαρύνουν με πρόσθετα τέλη τους κατοίκους; Στους κατοίκους της Εκάλης ή της Ιπποκράτειου Πολιτείας νομίζουν ότι απευθύνονται; ή είναι αποκομμένοι από την κοινωνία και δεν γνωρίζουν ότι συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Αλυκής που μένω, όπως και των άλλων χωριών του δήμου μας, είναι υπερήλικες με κουτσουρεμένες συντάξεις από τα μέτρα λιτότητας, που μετά βίας τα φέρνουν βόλτα; Και ειδικά αυτόν τον καιρό που επιλέξατε να μας στείλετε τους λογαριασμούς, έχουν να πληρώσουν εκτός από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, και για την προμήθεια πετρελαίου και ξυλείας για να μην παγώσουν το χειμώνα που μας έρχεται. Αυτό δεν το σκεφτήκανε;
Με την ευκαιρία όμως αυτή κύριε Δήμαρχε και μιας και μιλάμε για ύδρευση, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω και μερικά άλλα θέματα που πιθανώς έχετε ξεχάσει και αφορούν την ύδρευση της Αλυκής, τα οποία δεν θα μπορούσα να σας τα εκθέσω διαφορετικά λόγω της προαναφερθείσης τακτικής σας. Στις 16 Ιουλίου λοιπόν του 2012 κύριε Δήμαρχε, σας είχαμε αποστείλει επιστολή με την οποία σας παρακαλούσαμε να τοποθετήσετε βάνες καθαρισμού στα τυφλά σημεία του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να καθαρίζεται ο αγωγός από τα εναιωρήματα του σιδερένιου σωλήνα, καθώς και από τα χώματα που εισέρχονται από την επισκευή των διαρροών, μαζί με ότι μικροοργανισμούς περιέχονται σ' αυτά λόγω των απορροφητικών βόθρων στην περιοχή μας. Στην ίδια επιστολή σας ζητούσαμε και την τοποθέτηση βαλβίδων εξαέρωσης, για να μην πληρώνουμε για νερό τον αέρα που περνά μέσα από τους μετρητές μας. Ως φαίνεται την εν λόγω επιστολή είτε δεν την λάβατε, είτε την αρχειοθετήσατε στον κάλαθο των αχρήστων του γραφείου σας, καθότι ενώ οι βάνες αγοράστηκαν από την κοινότητα Ξηρονομής, στην συνέχεια δεν εστάλη κανένα συνεργείο για να τις τοποθετήσει. Όσο για τις βαλβίδες εξαέρωσης, ούτε λόγος.
Κάτι ανάλογο όμως ως φαίνεται κύριε Δήμαρχε συνέβη και με τις επόμενες επιστολές που ακολούθησαν, στις οποίες σας είχαμε καταγγείλει την κλοπή του νερού τόσο με παράνομες συνδέσεις, όσο και πολλαπλές υδροδοτήσεις από έναν μετρητή. Και ενώ στην σύσκεψη διαμεσολάβησης, την
9-10-2015 στο χώρο του Δημαρχείου, δεσμευτήκατε να προχωρήσετε σε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις στις κλοπές και τις παράνομες συνδέσεις, δεν κάνατε απολύτως τίποτα.
Και έτσι έχουμε κύριε Δήμαρχε το παράδοξο από την μία μεριά οι παράνομα συνδεδεμένοι να απολαμβάνουν ανενόχλητοι τα οφέλη της παρανομίας τους και από την άλλη οι έντιμοι, εκτός του νερού που καταναλώνουν, να χρεώνονται και το κλοπιμαίο νερό ως απώλεια δικτύου. Και ενώ οι άνθρωποι αυτοί σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις συνέβαλλαν στην επέκτασή και την βελτίωσή του δικτύου με δικά τους έξοδα, ως επιβράβευση της εντιμότητάς τους να εκβιάζονται από τον δήμο με παρακράτηση της φορολογικής τους ενημερότητας και φραστικές απειλές από τις οικονομικές σας υπηρεσίες περί κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών κλπ, προκειμένου να εξαναγκαστούν να πληρώσουν ένα δάνειο του Δήμου Θίσβης για την αποπεράτωση του, το οποίο τους επεβλήθη παρανόμως καθότι σε έργα κοινής ωφελείας χρηματοδοτούμενα από τρίτες πηγές δεν επιβάλλεται ανταποδοτικό τέλος, όπως δεν επεβλήθη και σε κανένα άλλο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θηβαίων, και την στιγμή που για την νομιμότητα της επιβολής του σ' εμάς κατ' εξαίρεση, καλείται κατόπιν προσφυγής μας ν' αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Τελικά με ποιους είστε κύριε Δήμαρχε;
Αλλ' ακόμα και αν υποτεθεί κύριε Δήμαρχε ότι είναι νόμιμη η κατ' εξαίρεση επιβολή του ανταποδοτικού τέλους σ' εμάς, δεν θα έπρεπε βάσει της ίσης μεταχείρισης να πληρώσουν όλοι οι οικιστές το ίδιο ποσό; Το ερώτημά μου αυτό προέκυψε από την πρακτική των οικονομικών υπηρεσιών, που διαίρεσαν μεν το ποσό του δανείου με τους 800 περίπου αρχικούς καταναλωτές και καθόρισαν την αναλογία του δανείου ανά παροχή, και συνέχεια χρεώνουν προς είσπραξη το ίδιο ποσό και από όλες τις νέες συνδέσεις. Πόσες φορές θα εισπραχθεί μ' αυτήν την πρακτική από τον δήμο κύριε Δήμαρχε αυτό το δάνειο; Γιατί από την στιγμή που το δάνειο θα έχει εξοφληθεί από τους αρχικούς καταναλωτές, ή θα πρέπει να μη χρεώνονται οι νέες συνδέσεις, π.χ. οι παράνομες και οι πολλαπλές όταν αποφασίσετε κάποια στιγμή να τις εντοπίσετε, οπότε πάει περίπατο η αρχή της ισοτιμίας και επιβραβεύεται η παρανομία, ή ακόμα πιο δίκαια θα έπρεπε να είχατε διαιρέσει το ποσό με όλα ανεξαιρέτως τα σπίτια της Αλυκής και του Αγ. Νικολάου, ούτως ώστε και η επιβάρυνση θα ήταν κατά πολύ χαμηλότερη, και δικαιότερη θα ήταν η εξ' ίσου κατανομή του προς όλους τους οικιστές. Σημερινούς και μελλοντικούς καταναλωτές.
Αμέτρητα τα προβλήματα και οι παραλείψεις στην τριτοκοσμική Αλυκή κύριε Δήμαρχε, που οι όποιες υποδομές όπως το φως το νερό και το τηλέφωνο, έγιναν με την πρωτοβουλία και τους συνεχείς αγώνες των κατοίκων. Τόσα, που θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες μ' αυτά. Επειδή όμως η παρούσα επιστολή δεν έχει αντιπολιτευτικό χαρακτήρα εκ μέρους μου, περιορίστηκα στο να σας εκθέσω το πλέον καυτό απ' αυτά, που μας ταλαιπωρεί από το 2010 και που παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της αντιπολίτευσης για να το φέρετε προς συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια, παραπέμπεται εκ μέρους σας εσαεί στις καλένδες. Πριν κλείσω όμως την επιστολή μου αυτή, δεν θα μπορούσα ν' αφήσω ασχολίαστη μια δήλωσή που κάνατε κατά την συνεστίαση ενός εξωραϊστικού συλλόγου στην Αλυκή, όπου στον λόγο σας είπατε, ότι ενώ εσείς αγαπάτε την Αλυκή ορισμένοι κάτοικοί της προσέφυγαν στην δικαιοσύνη κατά του δήμου. Θα μου επιτρέψετε κύριε Δήμαρχε με όλο τον σεβασμό, να σας επισημάνω εδώ ότι το μέγεθος της αγάπης σας για την Αλυκή κρίνεται και προσμετράται όχι από τους λόγους, αλλά από τα έργα, τις πρακτικές, και τις υπηρεσίες προς τους δημότες, του δήμου στον οποίο επιλεχθήκατε να ηγείστε. Άλλωστε όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοί μας, αρχή άνδρα δείκνυσι και άρχων κόσμει σαυτόν.
ΥΓ.
Λυπούμαι αν πιθανώς σας στενοχώρησα κύριε Δήμαρχε με αυτήν την ανοιχτή μου επιστολή, αλλά όπως και να το κάνουμε η αλήθεια είναι ενίοτε πικρή.
Μετά πάσης τιμής προς το αξίωμά σας:
Αποστολάτος Διονυσίου Σωτήριος

Δημότης Ξηρονομής Αλυκής

Ανοιχτή επιστολή

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget