Ευθεία επίθεση ΔΝΤ στους μισθούς του Δημοσίου με προαναγγελία μειώσεων έως 15%

μισθούς Δημοσίου

Ευθεία επίθεση στους μισθούς του Δημοσίου, εξαπέλυσε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, που φοβούνται νέες περικοπές. Η αναφορά Τόμσεν στο ύψος των μισθών του Δημοσίου «δείχνει» την επόμενη ημέρα στις επιδιώξεις των δανειστών και ουσιαστικά προαναγγέλλει δραστικές μειώσεις ακόμη και μέσα στο 2017.
 Τα νέα όμως δεν είναι καλά ούτε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση των μισθών στο δημόσιο θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και εκείνους στους ιδιωτικό τομέα, όπως εκτιμά το ΔΝΤ.
 Μια ενδεχόμενη και πολύ πιθανή μείωση των τακτικών αποδοχών στο Δημόσιο θα πλήξει αναλογικά και τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία διευρύνοντας το όποιο έλλειμμά τους. Είναι πιθανόν δηλαδή να προκαλέσει την ανάγκη νέων περικοπών των συντάξεων πέρα από εκείνες που προβλέπει η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση που έκλεισε πριν από λίγες ώρες μεταξύ Ελλάδα και δανειστών.
 Το Ταμείο κατέγραψε πως οι μισθοί στο Δημόσιο είναι αισθητά υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας όσο τα επίπεδα της ανεργίας, αλλά και τη δημοσιονομική προσαρμογή.
 Το θέμα το έθεσε δημοσίως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Οξφόρδη  με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».
 Η «βόμβα Τόμσεν», έπεσε σε ένα σημείο της παρουσίας του όπου υποστήριζε πως η «ποιότητα» της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν η σωστή.
 «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό είναι αντίστροφο», τόνισε χαρακτηριστικά.
 Στην αρχή της ελληνικής κρίσης οι μισθοί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 8,3% υψηλότεροι από ό, τι στον ιδιωτικό τομέα (2010). Αυτή η διαφορά ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες κατά 10,3% σε σύγκριση με 6,6% για τις γυναίκες.
 Ωστόσο, σήμερα εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οι μισθοί στο Δημόσιο ξεπερνούν κατά 15% τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό πως ο μέσος μισθός για τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1.176,13 ευρώ, όταν ο εισαγωγικός (πρώτος) μισθός στο Δημόσιο για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι στα 1.092 ευρώ.
 Η έρευνα του ΔΝΤ έχει δείξει πως οι πρακτικές απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιδρούν στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε μεγαλύτερες πιέσεις για αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί πως στην περίπτωση της Ελλάδος δημιουργεί πρόβλημα, καθώς οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πιέσουν μεσοπρόθεσμα για μισθούς όμοιους με του Δημοσίου.
 Αλλά το Ταμείο δεν στέκεται μόνον εκεί. Επικαλούμενο την έρευνα του, υποστηρίζει πως για όσο διάστημα οι μέσοι μισθοί του Δημοσίου θα παραμένουν πολύ υψηλότεροι από του ιδιωτικού τομέα, η ανεργία θα παραμένει υψηλή, διότι όλοι θα θέλουν να απασχολούνται στο Δημόσιο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
 «Επιβεβαιώνει» Τόμσεν και η ΓΣΕΕ
 Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2017 επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς Τόμσεν για τις αποκλίσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, η κατανομή των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων έχει ως εξής:
 Στον ιδιωτικό τομέα:
 Μισθό έως 799 ευρώ λαμβάνει ποσοστό 51,6% (15,2% μέχρι 499 ευρώ, 23,6% μεταξύ 500-699 ευρώ και 12,8% μεταξύ 700-799 ευρώ).
 Μισθό μεταξύ 800 και 999 ευρώ λαμβάνει ποσοστό 17,3%.
 Μισθό άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνει ποσοστό 17,8% (11,1% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 6,7% άνω των 1.300 ευρώ).
 Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα:
 Μισθό κάτω των 800 ευρώ λαμβάνει ποσοστό 11% (3,1% έως 499 ευρώ, 3,5% μεταξύ 500-699 ευρώ και 4,4% μεταξύ 700-799 ευρώ).
 Μισθό μεταξύ 800-999 ευρώ το ποσοστό είναι 23,6%.
 Μισθό άνω των 1.000 ευρώ λαμβάνει το ποσοστό είναι 54,4% (38,5% μεταξύ 1.000-1.299 ευρώ και 15,7% άνω των 1.300 ευρώ).
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget