Λέκκας για σεισμούς: Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος

σεισμική δραστηριότητα

«Υπάρχει μια διεγερμένη περιοχή. Δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε έντονα την εξέλιξη του φαινομένου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες κοντά στη Λέσβο.
 Όπως εξηγεί: «Από χθες το πρωί μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλωθεί τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί, οι οποίοι εστιάζονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, και μέσα στο χερσαίο χώρο της Τουρκίας. Αυτοί οι σεισμοί είναι εντοπισμένοι σε μια μικρή περιοχή. Δεν πάνε προς το θαλάσσιο χώρο ούτε προς τη Λέσβο. Φαίνεται πως έχουμε μια αρκετά σημαντική διέγερση στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία οφείλεται στη δραστηριοποίηση ρηγμάτων. Δεν έχει σχέση με αυτό καθαυτό το ρήγμα της Ανατολίας αυτή η περιοχή , έχει όμως με άλλα μικρότερα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή».
 Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι το φαινόμενο έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα αλλά προς το παρόν δεν έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών: «Εμείς, και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου.
 Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της δραστηριότητας σε άλλα σημεία και κυρίως ως προς τη Λέσβο. Είναι επικεντρωμένη στην περιοχή. Το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, παρακολουθείται η εξέλιξή του και από το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων. Ο σεισμός γίνεται λίγο αντιληπτός στη Λέσβο και πολύ λιγότερο στη Χίο και τη Λήμνο αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν προς το παρόν. Δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις».


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget