Η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας στην Ιερά Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά

Με τα αγιοκέρια αναμμένα και το λιγοστό φως από την τρεμάμενη φλόγα των καντηλιών, που κρέμονται από τα δέκα σταυροθόλια, να φωτίζουν την κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας, τελέστηκε ο εόρτιος πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, το χειμωνιάτικο εσπέρας της 3ης Δεκεμβρίου ε.ε. στο βασιλομονάστηρο του Οσίου Λουκά.
 Στην κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται ο τάφος του ασκητή του Στειρίου Λουκά αφού εκεί ήταν το κελί του Οσίου, στο οποίο έζησε τα επτά τελευταία έτη της ζωής του και στο οποίο σύμφωνα με την επιθυμία του ετάφη από τους μαθητές του. Δύο χρόνια μετά την κοίμηση του Οσίου οι μαθητές του μετέτρεψαν το κελί σε ευκτήριο ιερό σταυρικού σχήματος και αργότερα με την οικοδόμηση του Καθολικού του Οσίου Λουκά ο χώρος αυτός αποτέλεσε τη βάση του μεγαλόπρεπου Ναού.
 Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πλαισιούμενος από τους μοναχούς της Μονής και τους ιερείς των πέριξ χωρίων συμπροσευχομένων των ευλαβών πιστών της περιοχής, που προσήλθαν για να την τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα.
 Ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στο εκκλησίασμα ανέφερε πως ο Όσιος Λουκάς αφιέρωσε στην προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα τον πρώτο ναό, που είχε ξεκινήσει να κτίζει όταν ήρθε στο Στείρι το 946 μ. Χ., κι ο οποίος είναι ο σημερινός Ναός της Παναγίας, ζητώντας μάλιστα τη βοήθεια του Στρατηγού του Θέματος της Ελλάδας Κρηνίτη. Ανέφερε πως είναι πολύ συγκινητικό γυρνώντας τις σελίδες της ιστορίας μέσα σε χώρο ιερό, που αριθμεί πάνω από 1070 χρόνια ζωής, να προσπαθήσουμε να ψηλαφήσουμε πρόσωπα ιερά, γεγονότα όμορφα και άσχημα, όλα αυτά που συνέβησαν στο διάβα των αιώνων της ζωής του βασιλομονάστηρου.
 Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως σήμερα που βιώνουμε το έλλειμμα της ελπίδας για το αύριο κι ο λαός μας έχει χάσει τα ιδανικά και τις αξίες του, ο χώρος του Οσίου Λουκά έχει πολλά να μας πει, αφού κι οι πέτρες οι παλιές έχουν φωνή, για εκείνους που μπορούν και αφουγκράζονται, για να διηγούνται όλα αυτά που είδαν στο διάβα των αιώνων, τα όμορφα, τα αληθινά, τη χάρη του Θεού, τη δόξα του Οσίου αλλά και τις συμφορές και δυστυχίες που γνώρισε ο τόπος, κι όμως, όπως είπε, αυτές οι πέτρες έχουν τη δύναμη να στηρίζουν τους ανθρώπους, που περνούν και πατούν τα σπασμένα κατώφλια και τα μάρμαρα και πλησιάζουν Εκείνον που μας διαβεβαιώνει ότι θα είναι κοντά μας μέχρι τη συντέλεια Εκείνον που ανέδειξε την Αγία και Μεγαλομάρτυρα Βαρβάρα και τον Όσιο και θεοφόρο Λουκά.
 Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Αγία Βαρβάρα τονίζοντας την σταθερή της πίστη στον Χριστό, τον ηρωϊσμό και την δύναμη που είχε μέσα της, ώστε να υπομείνει το μαρτύριο. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι στη δύσκολη εποχή που ζούμε η Αγία αποτελεί παράδειγμα με την υπομονή της και την πίστη της στο Θεό και ότι οι άγιοι μάς δείχνουν ένα μονοπάτι, ένα δρόμο, το δρόμο του αγιασμού, της ευθύνης, της γνησιότητας της ζωής απέναντι στον Θεό και στους συνανθρώπους μας. Και κατέληξε κάνοντας έναν παραλληλισμό λέγοντας πως αυτοί που ευαρέστησαν το Θεό μάς καλούν σήμερα όχι απλά να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο της αρετής, όπως στην αρχαιότητα με  τον μύθο του Ηρακλή που κλήθηκε να επιλέξει το δρόμο της αρετής ή της κακίας, αλλά και να τον ζήσουμε, να το διακονήσουμε αληθινά,  να τον βιώσουμε αυθεντικά, γνήσια και αληθινά.

Η Εορτή της Αγίας Βαρβάρας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget