Τι άλλο θα σκεφτούν οι τραπεζίτες;

Οι αντιδράσεις του κόσμου δεν έχουν σταματήσει από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για το νέο προκλητικό τρόπο κλοπής των καταθετών που σκέφτηκαν τα ραδιούργα μυαλά των τραπεζιτών. Και δεν είναι άλλος από την φορολόγηση των αναλήψεων.
Λες και οι τραπεζίτες έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν αυτοί για τη φορολογική πολιτική που θα ασκήσει κάποια κυβέρνηση. Δε φτάνει που αποφασίζουν και διατάζουν για τα μέτρα υπέρ των τραπεζών και για τα κόκκινα δάνεια που παίρνουν οι τραπεζίτες, τώρα θα καθορίζουν και τη φορολογική πολιτική;
 Πλέον οι τραπεζίτες αποθρασύνθηκαν και ξεπέρασαν κάθε όριο με αυτή τη πρόταση φορολόγησης των αναλήψεων, δήθεν για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Πρόκειται για μια έντονα προκλητική πρόταση για τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Όσοι απέμειναν ακόμα, γιατί με κάτι τέτοιες προτάσεις, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη προσπάθεια των τραπεζών να φέρουν νέες καταθέσεις, μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα πετυχαίνουν. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής με τη φορολόγηση της ανάληψης μετρητών. Είναι σα να λέμε ότι για να αντιμετωπιστούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα πρέπει να καταργηθούν τα νοσοκομεία. Τόσο εκτός πραγματικότητας και εντελώς υποκριτική είναι η πρόταση των τραπεζιτών. Είναι λοιπόν μια πρόταση που διατυπώθηκε εκ του πονηρού, είτε από απελπισία για τα άδεια ταμεία των τραπεζών, είτε γιατί θεωρούν τους πολίτες-πελάτες τους, τελείως ανόητους, κανονικά ζώα που θα το δεχθούν και αυτό, όπως συνέβη και με άλλα παράλογα μέτρα.
 Η αλήθεια πίσω από την προκλητική και εξοργιστική πρόταση των τραπεζιτών, είναι ότι κοιτάνε φυσικά την πάρτη τους. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η χρήση μετρητών από τους πελάτες έχει κόστος για τις τράπεζες, ενώ η χρήση των καρτών έχει έσοδα για τις τράπεζες. Γιατί με τις αναλήψεις μετρητών για τη πληρωμή λογαριασμών και υποχρεώσεων, τα λεφτά βγαίνουν από τα ταμεία των τραπεζών και δεν επανέρχονται. Ενώ με τη χρήση καρτών, ο καταθέτης μπορεί να μην κάνει ανάληψη, αλλά τα χρήματα να βγαίνουν ηλεκτρονικά από τα ταμεία. Αλλά υπάρχει η εισφορά υπέρ των τραπεζών για κάθε συναλλαγή, οπότε οι τραπεζίτες βγαίνουν και πάλι κερδισμένοι και ίσως να έχουν περισσότερα κέρδη από τις εισφορές χρήσης πιστωτικών καρτών. Αυτό είναι το πραγματικό κίνητρο της συγκεκριμένης πρότασης και όχι ασφαλώς η μείωση της φοροδιαφυγής.
 Κι αυτό, τη στιγμή που οι καταθέτες δεν μπορούν να βγάλουν όλα τους τα χρήματα με μία ανάληψη επειδή οι ίδιες οι τράπεζες τα έχουν μπλοκάρει με την επιβολή των capital control. Γι αυτό είναι τελείως υποκριτική και εξοργιστική η πρόταση των τραπεζιτών. Οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών έχουν στηρίξει και συνεχίζουν να στηρίζουν τις τράπεζες. Αντίθετα οι τράπεζες -λόγω της δύσκολης συγκυρίας – βρήκαν την ευκαιρία να τους εκμεταλλεύονται στυγνά. Τα επιτόκια καταθέσεων υποχώρησαν σε αδικαιολόγητα χαμηλά επίπεδα. Πράγματι αυτό συνέβη επειδή το ζήτησε η ΕΚΤ, αλλά έγινε συντονισμένα και προγραμματισμένα, ώστε η μια τράπεζα να μην πάρει τις καταθέσεις της άλλης. Προφανώς αν ήταν άλλος κλάδος θα υπήρχε ζήτημα παρέμβασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 Θα διαφωνήσει κάποιος, υποστηρίζοντας ότι τα επιτόκια του ευρώ μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, άρα και οι ελληνικές τράπεζες έπρεπε να προσαρμοστούν αναλόγως. Γιατί όμως ένας ιδιώτης να δανείσει με τις καταθέσεις του την τράπεζα με επιτόκιο 0,50% ή και λιγότερο, όταν η χώρα δανείζεται με 8%; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο καταθέτης έναντι ενός προκλητικά χαμηλού επιτοκίου, αναλαμβάνει το κίνδυνο να συμμετάσχει με ένα κούρεμα των καταθέσεων του σε μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην περίπτωση που η κυβέρνηση τα θαλασσώσει το 2017;
 Επιπλέον το τεράστιο χάσμα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού ενισχύει σταθερά και ουσιαστικά την κερδοφορία των τραπεζών. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι τράπεζες ήδη βοήθησαν δραστικά στη μείωση της φοροδιαφυγής. Μετατράπηκαν σε κέντρα φορολογικού ελέγχου, ζητούν εκκαθαριστικά και άλλα φορολογικά στοιχεία από τους πελάτες τους ενώ έδωσαν όλα τα στοιχεία των πελατών τους στην εφορία για να κάνει ελέγχους. Για όλα τα παραπάνω, η πρόταση για επιβολή φόρου στις αναλήψεις των μετρητών είναι εξοργιστικά απαράδεκτη.
 Θα πρέπει να προσέχουν πολύ καλά τις κινήσεις και τις ανακοινώσεις τους οι τραπεζίτες. Γιατί ο λαός τους έχει πάρει καλά χαμπάρι και γνωρίζει πολύ καλά πλέον ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις. Βλέπει τη συμπεριφορά τους απέναντι στους δανειολήπτες. Βλέπει τις αποκαλύψεις που έχει κάνει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος σχετικά με τις παράνομες χρεώσεις και μεθόδους των τραπεζών, κατά παράβαση της εθνικής και της κοινοτικής νομοθεσίας, που έφτασαν μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Βλέπει τους εκβιασμούς, τις απειλές, τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις και τις ψεύτικες ρυθμίσεις – παγίδες που προτείνουν. Γιατί, όπου να’ ναι, ανοίγουν στην Ελλάδα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών που είναι συνδεδεμένες με ισχυρές οικονομίες.
 Και οι ελληνικές τράπεζες θα δουν σύντομα τα ταμεία τους να αδειάζουν και να τροφοδοτούν αυτές τις τράπεζες που θα προσφέρουν και καλύτερους όρους στους καταθέτες, γιατί απλά θα μπορούν. Σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες. Οι οποίες, θα εξαφανιστούν και θα μετατραπούν σε περίπτερα.

danioliptes.gr


φορολόγηση των αναλήψεων

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget