Εκατομμύρια σε μαύρες λίστες ενώ ο λαός πεινάει

Λίστα Μπόργιανς, λίστα Λανγκάρντ, εκατομμύρια ευρώ σε μαύρα χρήματα και λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, κι ο λαός πεινάει, φορτώνεται φόρους, αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και υπηρεσίες, ανεργία και συνεχείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Κι αυτά τα εκατομμύρια μένουν αφορολόγητα ή στη καλύτερη περίπτωση η κυβέρνηση παρακαλάει τους φοροφυγάδες να πληρώσουν ένα μικρό ποσό σε φόρους για να τα νομιμοποιήσουν, ενώ για τους απλούς φορολογούμενους δεν υπάρχει τίποτα. Αντίθετα υπάρχουν κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για 500 ευρώ.
 Στις 10 Νοεμβρίου 2016 με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Οικονομικών (αρ. πρωτ 1084) με θέμα «Ενδεχόμενος κίνδυνος παραγραφών σε δυνητικές περιπτώσεις φορολογικών υποθέσεων πολιτικών προσώπων που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και στις λίστες καταθετών εξωτερικού», ζητούσε, λόγω κινδύνου παραγραφής, να ενημερωθεί η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για υποθέσεις φοροδιαφυγής πολιτικών προσώπων – βουλευτών, υπουργών και γενικών γραμματέων – που σχετίζονταν με τις λίστες καταθετών εξωτερικού, όπως και για υποθέσεις που δεν είχαν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.
 «Το νοσηρό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται με τα δημοσιεύματα  για την ύπαρξη πολιτικών προσώπων στη λίστα Μπόργιανς θα είχε αποφευχθεί αν η ηγεσία του Υπουργείου είχε ακολουθήσει τη θεσμική οδό της ενημέρωσης του κοινοβουλίου», δήλωνε και ζητούσε να γίνεται άμεσος έλεγχος πολιτικών προσώπων.
 Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε συνέβη. Αντίθετα υπάρχει αδιαφάνεια στη διενέργεια ελέγχων και η παρέλευση των προθεσμιών για τον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων, που οδηγεί στην παραγραφή τους, λειτουργεί ως άλλοθι για να κρατείται όμηρος ολόκληρη η πολιτική ζωή του τόπου.
 Αλλά κανένας βουλευτής δεν απαιτεί να ριχθεί άπλετο φως στις διαδρομές του πολιτικού χρήματος, να επιβληθεί ο έλεγχος των πολιτικών προσώπων άμεσα και αποτελεσματικά από τα θεσμικά όργανα εποπτείας και ελέγχου της Πολιτείας.
 Κι ενώ το μαύρο χρήμα πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών, όλων αυτών των δήθεν στυλοβατών της κοινωνίας μας κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα σε ξένες τράπεζες και φορολογικούς παραδείσους, το κόστος της κρίσης στην Ελλάδα έχει φτάσει στα 587 δισ. ευρώ, ενώ το κάθε νοικοκυριό έχασε 67.703 ευρώ σε διάστημα εννέα ετών.
 Από το Global Wealth Databook 2016, το οποίο καταρτίζει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Credit Suisse, προκύπτει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι ανήκουν σε αυτούς που δέχθηκαν από τα μεγαλύτερα χτυπήματα της εξαετούς οικονομικής κρίσης, καθώς, στα έξι χρόνια της κρίσης (2010-2016) το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η προσωπική περιουσία των Ελλήνων, μειώθηκε κατά 587 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η μέση αξία της περιουσίας των Ελλήνων έφθανε το 2007 στα 175.335 δολάρια (περί των 165.410 ευρώ). Και το 2016 «προσγειώθηκε ανώμαλα» κατά 41%, στα 103.569 δολάρια (περί τα 97.706 ευρώ). Παράλληλα η μεσαία τάξη στην Ελλάδα μοιάζει να έχει… εξαφανιστεί, καθώς αποτελεί, πλέον, μόλις το 20% του πληθυσμού από 50% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης 10ετίας, όταν η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη.
 Αξίζει να σημειωθεί, πάντα σύμφωνα με τη Credit Suisse, ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος έφθασε στα 241 τρισ. ευρώ, με το 45,6% αυτού να βρίσκεται στην κατοχή 33 εκατ. ανθρώπων (το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού), ενώ μεταξύ αυτών υπάρχουν και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι!!!
 Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι πού βρίσκονται όλα αυτά τα εκατομμύρια και γιατί δεν φορολογούνται.
 Κυβερνήσεις και διοικητής της ΤτΕ τα ξέρουν όλα αυτά και κλίνουν τα μάτια και τα αυτιά τους… Ειδικά ο διοικητής της ΤτΕ! Όταν  στα μέσα Αυγούστου, πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα να σχετίζεται με ένα παραθεσμικό διευθυντήριο –στη γλώσσα των αγορών μπορεί να χαρακτηριστεί αθώα λόμπι– που λειτουργεί με στόχο τις ελληνικές τράπεζες. Σκοπός του διευθυντηρίου είναι η παράδοσή τους σε συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία ουδόλως τα ενδιαφέρει η ομαλή χρηματοπιστωτική λειτουργία. Οι πραγματικές βλέψεις αφορούν την τεράστια περιουσία των τραπεζών, τα φιλέτα που είτε έχουν στην κατοχή τους είτε θα αποκτήσουν μέσα από τη διαδικασία κατασχέσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Ποιος θα πάρει αυτά τα φιλέτα, σε εξευτελιστικό αντίτιμο, είναι το πραγματικό ζητούμενο.
  Όπως  η BLACKROCK κατέχει πλέον κάτω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της ALPHA BANK… Αναρωτιόμαστε μονάχα υπάρχει κανείς σε αυτή την χώρα να θυμάται πως η εν λόγω εταιρεία με τις ευλογίες της Τραπέζης της Ελλάδος προέβη στα περιβόητα stress tests στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Υπάρχει κανείς σε αυτή την χώρα σε επίπεδο πολιτικής η.. δικαιοσύνης που να γνωρίζει τον νόμο περί εσωτερικής πληροφόρησης;… Τυγχάνει να γνωρίζει κανείς πως η εν λόγω εταιρεία από το 2012 είχε πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά μεγέθη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών; … Υπάρχει κανείς να μας πει στους Έλληνες φορολογούμενους, στους δανειολήπτες, στους άνεργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους χαμηλόμισθους που καθημερινά δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης απέναντι σε εφορία, τράπεζες και distress funds, πώς γίνεται ο ελεγκτής να ψωνίζει μετοχές τραπεζών την ώρα που τις ελέγχει;

danioliptes.gr

μαύρες λίστες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget