Το «ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ» επισκέφθηκε το Δασαρχείο Θηβών

Δασαρχείο Θηβών

Η συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με τις κυνηγετικές οργανώσεις είναι μονόδρομος για την προστασία του περιβάλλοντος και την ομαλή διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Οταν αυτή η συνεργασία υποστηρίζεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι το κυνήγι δεν έχει φοβηθεί τίποτα και κανέναν.
Το «ΕΘΝΟΣ-ΚΥΝΗΓΙ» επισκέφθηκε το Δασαρχείο Θηβών και μίλησε με τον δασάρχη κ. Αμοιρίδη και τον υπεύθυνο θήρας κ. Χαρατσή. Η ευχάριστη έκπληξη όμως ήταν η επίσκεψη του δημάρχου Θηβών κ. Σπύρου Νικολάου, στα γραφεία της υπηρεσίας.
 Μαζί και το μέλος του ΔΣ της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας κ. Βαγγέλης Δράκος, μαζί με τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες Δημήτρη Ζιώγα, Νίκο Περλεπέ, Βαγγέλη Μήτρου και Βαγγέλη Ρωμανό.
 Η έδρα του Δασαρχείου Θηβών βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος, στο μεγαλύτερο περιαστικό δάσος της χώρας στο Μοσχοπόδι, λίγο έξω από την πόλη της Θήβας.
 Τα προβλήματα στο Δασαρχείο Θήβας είναι αυτά της υποστελέχωσης, δηλαδή της έλλειψης προσωπικού. «Εχουμε προβλήματα έλλειψης επιστημονικού προσωπικού κυρίως σε δασοπόνους και δασολόγους. Οταν από τον Οκτώβριο αρχίσουν και τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας, τότε καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα γίνονται δύσκολα και το υπάρχον προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για να φέρει εις πέρας το έργο του», μας εξηγεί ο δασάρχης Θηβών κ. Αμοιρίδης.

 «Συνολικά απασχολούνται στο δασαρχείο 25 άνθρωποι (μαζί με τα άτομα που ήρθαν από την αγροφυλακή). Ευτυχώς έχουμε αυτοκίνητα και καύσιμα και έτσι κάνουμε συχνές περιπολίες στην ύπαιθρο της Θήβας. Αυτό όμως που θα ήθελα να τονίσω είναι η πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θηβών», καταλήγει ο κ. Αμοιρίδης. Γι' αυτή την άψογη συνεργασία μάς μίλησε ο προϊστάμενος του Γραφείου Θήρας στο Δασαρχείο Θήβας, Μίλτος Χαρατσής: «Φέτος, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση της έκδοσης της ρυθμιστικής απόφασης, οι άδειες θήρας εκδόθηκαν γρήγορα, χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα».
 Είναι κοινό μυστικό ότι τα κρούσματα λαθροθηρίας στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Θηβών έχουν μειωθεί αρκετά. Ποιο είναι, όμως, το μυστικό της επιτυχίας αυτής;
 «Δεν υπάρχουν επτασφράγιστα μυστικά», τονίζει ο κ. Χαρατσής και συνεχίζει: «Η συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ είναι το μυστικό. Οι δασοφύλακες μαζί με τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά πολύ τα κρούσματα λαθροθηρίας. Με κοινές περιπολίες έχουν καταφέρει να σφίξουν τον κλοιό σε αυτούς που δεν σέβονται τη χλωρίδα και την πανίδα στην περιοχή ευθύνης μας. Ελπίζω η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον έτσι ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα λαθροθηρίας».
 Τη συνεργασία αυτή εξήρε και το μέλος του ΔΣ της Δ’ ΚΟΣΕ κ. Βαγγέλης Δράκος, λέγοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να καταπολεμηθεί η μάστιγα της λαθροθηρίας και να αντέξει το κυνήγι στον πόλεμο που του γίνεται. Επίσης ευχαρίστησε το δασαρχείο για την άμεση έκδοση των αδειών της φετινής περιόδου παρά την καθυστέρηση έκδοσης της ρυθμιστικής. «Αυτό που έχει καταφέρει το δασαρχείο μαζί με τη θηροφυλακή της Δ’ ΚΟΣΕ είναι ή πρόληψη. Μια πρόληψη που επιτυγχάνεται με τις συχνές περιπολίες. Εμείς, από την πλευρά της Δ’ ΚΟΣΕ, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε αμείλικτοι σε θέματα λαθροθηρίας», συμπλήρωσε ο κ. Δράκος. Το έργο της θηροφυλακής της Δ’ ΚΟΣΕ δεν περιορίζεται μόνο στην πρόληψη και καταπολέμηση των φαινομένων λαθροθηρίας, αλλά και στην πυροπροστασία των δασών. Ο δήμαρχος Θηβών κ. Σπύρος Νικολάου, αναφερόμενος σε αυτήν τη συνεργασία, τόνισε: «Το περιαστικό δάσος Μοσχοποδίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιαστικά δάση στη χώρα μας και είναι ένας πόρος πρασίνου για την πόλη της Θήβας. Η προστασία του δάσους αυτού στηρίζεται στις περιπολίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, του Δήμου Θηβών και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής. Η συνεργασία του δήμου με την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Θηβών είναι άψογη. Η συμβολή της θηροφυλακής στη φύλαξη του περιαστικού δάσους Μοσχοποδίου είναι ουσιαστική οποιαδήποτε ώρα της ζητηθεί».
 Ομως, οι δηλώσεις του δημάρχου Θηβών κ. Νικολάου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις εκατοντάδων ακόμη δημάρχων σε όλη τη χώρα όταν το κυνήγι κινδύνευε και εκείνοι το στήριξαν και σίγουρα θα εξακολουθούν να το στηρίζουν όσο υπάρχει η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή...
Ετικέτες
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου

[blogger][facebook]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget