Ο Στουρνάρας στον κόσμο του !!!!

Λουκέτα σε μεγάλες και ιστορικές επιχειρήσεις, όπως η Μαρινόπουλος και η Jet Oil, οι 12.500 εργαζόμενοι της Μαρινόπουλος στο δρόμο, ο ιδιοκτήτης της Jet Oil, Κυριάκος Μαμιδάκης, να φυτεύει μια σφαίρα στο κεφάλι του, στα 84 χρόνια του, για λόγους αξιοπρέπειας, και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ονειρεύεται ότι οι καταθέτες θα σπεύσουν να βγάλουν τα λεφτά τους από στρώματα και σεντούκια για να τα πάνε στις τράπεζες.
 Όταν  όλοι οι Ελληνες ξέρουν – και δεν χρειάζεται να είναι άνθρωποι της αγοράς για να το ξέρουν – ότι για όλα τα δεινά και τα 16.000 λουκέτα σε επιχειρήσει μόνο από Γενάρη του 2016 μέχρι σήμερα, φταίνε αποκλειστικά οι τράπεζες. Μπορεί τα capital controls να επιβλήθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά οι τράπεζες ήταν αυτές που το ζήτησαν, για να σώσουν το δικό τους σπίτι οι τραπεζίτες. Και όχι μόνο έκλεισαν τη πόρτα στις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά τους γύρισαν και τη πλάτη.
 Όχι μόνο δεν τις βοήθησαν στο πρόβλημα ρευστότητας που είχαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν και να πληρώσουν τις παραγγελίες τους, αλλά οι τράπεζες πούλησαν και πουλάνε πολλά εξυπηρετούμενα με νύχια και με δόντια επιχειρηματικά δάνεια για να σωθούν οι ίδιες και να μπουν μέσα στις ελληνικές επιχειρήσεις ξένοι δήθεν επενδυτές, για να ξεκοκαλίσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική επιχειρηματικότητα για να βγάλουν εύκολο κέρδος. Και κανείς δε νοιάζεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις που πρέπει κι αυτές να διασωθούν. Κανείς δε νοιάζεται για τους Ελληνες εργαζόμενους που καθημερινά όλο και περισσότεροι βρίσκονται στο δρόμο και στην ανεργία.
 Κανείς δε νοιάζεται για όλες τις ελληνικές εταιρείες και τους εργαζόμενους σε αυτές, οι οποίες συνεργάζονταν με τις ελληνικές επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο. Δεκάδες συνεργάτες και προμηθευτές που με τη σειρά τους δίνουν δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτοί τη μείωση των παραγγελιών τους από τις μεγάλες επιχειρήσεις που έκαναν παραγγελίες και τις συντηρούσαν. Και τώρα κινδυνεύουν κι αυτές με λουκέτο. Και οι εργαζόμενοί τους κινδυνεύουν κι αυτοί να μείνουν χωρίς δουλειά και να μπουν στο λαβύρινθο της ανεργίας. Και ο Γ. Στουρνάρας νομίζει ότι επειδή λέει ότι θα χαλαρώσουν τα capital controls όλος ο κόσμος, όσοι κατάφεραν να σώσουν τα χρήματά τους και τις ελάχιστες καταθέσεις τους από τις τράπεζες, θα σπεύσουν να τα φέρουν πίσω, μόνο και μόνο για να κάνουν το χατίρι του Γ. Στουρνάρα.
 Σε ξένες τράπεζες θα δίνουν τα λεφτά τους οι Ελληνες από δω και μπρος.
 Σ’ αυτές που ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει κάποιες από αυτές, οι οποίες συνδέονται με μια σταθερή οικονομία, και δεν κινδυνεύουν οι Ελληνες να χάσουν τα λεφτά τους από τις ελληνικές τράπεζες που τους πρόδωσαν. Αυτό περιμένουν οι Ελληνες καταθέτες και όχι το πότε ο κύριος Στουρνάρας θα ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσουν τα capital controls. Γιατί ξέρουν πολύ καλά οι καταθέτες ότι στην Ελλάδα, όλοι οι μεγάλοι, τη μια λένε το ένα και τη δεύτερη μέρα κάνουν το άλλο. Τη ζήσαμε την εξαπάτηση και τη ζούμε χρόνια τώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα ανακοινώνονται και άλλα γίνονται. Αυτή ακριβώς είναι η ιστορία του πολιτικού μας συστήματος. Και μετά σου λένε ότι «μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» και σε εγκαταλείπουν να αγωνίζεσαι μόνο σου. Αλλά υπάρχει κι ένα αρχαίο ρητό που λέγεται στις τράπεζες από τη πλευρά των καταθετών. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
 Αλλά ακόμα και εκ του έχοντος αυτά τα λίγα που του απέμειναν πριν προλάβουν να τα κλειδώσουν οι τράπεζες στα ταμεία τους. Το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από τα στρώματα, καθώς το νέο χρήμα και εντός Ελλάδας δεν θα υπόκεινται σε κεφαλαιακό έλεγχο όπως αποκαλύπτει στην Αυγή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πολύ θα το ήθελε αυτό ο κ.Στουρνάρας. Αλλά ακόμα και να γίνει, κανείς δεν εμπιστεύεται πια ούτε τον ίδιο, ούτε τους τραπεζίτες. Γιατί είναι αυτοί που οδήγησαν χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις είτε στο κλείσιμο είτε στη μετανάστευση. Θα περιμένουν πολύ λοιπόν για να δουν στα ταμεία τους τα χρήματα που είναι κρυμμένα σε στρώματα, σεντούκια και θυρίδες.Πάρα πολύ.
 Γιατί ποιος θα μπορούσε να τους πιστέψει όταν, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων αυξήθηκε. Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων στο τέλος του 2015 ανερχόταν σε 2.543 έναντι 2.688 το 2014 και 3.847 το 2011. Οι Ελληνες τραπεζοϋπάλληλοι αυξήθηκαν το 2015 σε 46.086 από 45.654 το 2014, αλλά έχουν μειωθεί πολύ σε σύγκριση με το 2011 (59.953). Στην ΕΕ ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.000 σε σύγκριση με το 2014 και διαμορφώθηκε στους 2.864.106. Ο αριθμός αυτός μειώνεται συνεχώς από το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
 Κι ενώ οι τραπεζικοί υπάλληλοι αυξάνονται, επτά στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις επηρεάζονται πολύ από τα capital controls. Το 72% επιχειρήσεις-μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), υποστηρίζουν ότι καταγράφουν μείωση τζίρου εξαιτίας των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.Μεταξύ των προβλημάτων που δηλώνουν ως απόρροια και των capital controls, το βασικότερο είναι η απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα τα συνεχιζόμενα λουκέτα.
 Αυτή είναι η στήριξη των τραπεζών στην ελληνική επιχείρηση.

danioliptes.gr

Στουρνάρας

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget