Τρέμουν οι τράπεζες το «δεν πληρώνω» των δανειοληπτών

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει, εν μέσω καύσωνα, τις διοικήσεις και τα στελέχη των τραπεζών, που βλέπουν ότι οι δανειολήπτες αντιδρούν στις εκβιαστικές λύσεις που τους προτείνουν για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 15% – 20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια που κλήθηκαν από τις τράπεζες να προσέλθουν για να διευθετήσουν τα δάνειά τους, ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση.
Γι αυτό οι τράπεζες έστειλαν και τρίτο ραβασάκι στους δανειολήπτες – παρά το ότι από το νόμο προβλέπονται μόνο δύο – με το οποίο τους καλούν να προσέλθουν για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους.
 Αυτό το ιδιότυπο και ολοκαίνουργιο κίνημα «δεν πληρώνω» που έχει να κάνει με τις τράπεζες, έχει ανησυχήσει τις διοικήσεις τους, καθώς βλέπουν ότι μπαίνει στα ταμεία τους λιγότερο χρήμα από προέβλεπαν και υπολόγιζαν. Γι αυτό επικρατεί αγωνία, τόσο στις τράπεζες, όσο και στην κυβέρνηση για το… «κίνημα δεν έχω, δεν πληρώνω» καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των οφειλών τους. Παρά τα ειδοποιητήρια δεν σπεύδουν να συζητήσουν με τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους.
 Και πώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο τραπεζικό κάλεσμα οι δανειολήπτες όταν έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν κάνει σε κανέναν απολύτως δανειολήπτη μια σωστή πρόταση που να λαμβάνει υπόψη το εισόδημα και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη – παρ’ όλο που προσκομίζουν έγγραφα με το εισόδημά τους – ώστε να προτείνουν μια βιώσιμη και εφικτή λύση για την εξυπηρέτηση των κόκκινων δανείων. Μια πρόταση που θα δίνει στο δανειολήπτη να πληρώνει ανάλογα με το εισόδημα που έχει και να του μένουν και αρκετά χρήματα ώστε να μπορέσει να φροντίσει και την οικογένειά του. Οι τράπεζες έχουν αποδείξει ότι είναι ανάλγητες και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των δανειοληπτών, χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τη πιο απλή παράμετρο. Ότι αν οι δανειολήπτες μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους, θα το έκαναν χωρίς να χρειάζεται καμία απολύτως διευθέτηση. Δεν πληρώνουν, πολύ απλά, γιατί δεν έχουν και γιατί οι λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και στα αληθινά εισοδήματα των δανειοληπτών.
 Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που δέχεται καθημερινά ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για τις «λύσεις» που προτείνουν οι τράπεζες, αλλά και τις παγίδες που κρύβουν για το δανειολήπτη αυτές οι δήθεν λύσεις.
 Σε μία μόνο περίπτωση, η προσπάθεια της τράπεζας να ξεγελάσει και να παγιδέψει το δανειολήπτη είναι κάτι παραπάνω από εξοργιστική και αγγίζει, αν δεν έχει ξεπεράσει, τα όρια της παρανομίας και της εξαπάτησης.
 Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης χρωστούσε 26.390 ευρώ όταν τον κάλεσε η τράπεζα για να προσέλθει και να διευθετήσει το δάνειό του. Η τράπεζα τον κάλεσε στη 1/6/2016. Όταν του πρότεινε μία λύση, στις 17/6/2016, το ποσό που χρωστούσε είχε ήδη αυξηθεί κατά 40 ευρώ. Η τράπεζα του πρότεινε αποπληρωμή σε 168 δόσεις με επιτόκιο 1,5%. Όταν έγινε η πρόταση, περιελάμβανε ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση ύψους 138,97 ευρώ για 36 μήνες. Μετά, η δόση θα αυξανόταν κατά 20,85 ευρώ για τις επόμενες 36 δόσεις. Και μετά θα υπήρχε πάλι αύξηση 20,85 ευρώ για τις επόμενες 36 δόσεις.
 Αλλά όταν ο δανειολήπτης πήρε τη σύμβαση στα χέρια του τα πράγματα ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένα με κάποιες λεπτομέρειες και προσθήκες που άλλαζαν τελείως το ποσό της δόσης και με πολλές αοριστίες. Στη σύμβαση αναφερόταν ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει 15% επιπλέον στη δόση του κάθε χρόνο. Δηλαδή η αύξηση δεν θα ήταν μόνο 20,85 ευρώ μετά από 36 μήνες, όπως αρχικά του είχε προταθεί. Επίσης στη σύβαση δεν αναφερόταν αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Όπως επίσης δεν αναφερόταν από τη δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης τι ποσό αντιστοιχεί στο κεφάλαιο και τι στους τόκους. Τέλος, στη σύμβαση αναφερόταν ότι επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας με τις μηνιαίες δόσεις και το ποσό. Αλλά ο πίνακας δεν επισυναπτόταν στη σύμβαση. Και πολλές ακόμη παρόμοιες λεπτομέρειες – παγίδες που μπορεί να τις καταλάβει μόνο ένας τραπεζικός και όχι ένας οποιοσδήποτε άλλος επαγγελματίας που δεν είναι εξοικειωμένος με τις τραπεζικές συμβάσεις.
 Μετά από αυτό το ένα από τα δεκάδες παραδείγματα και καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, είναι κάτι παραπάνω από λογικό ότι οι δανειολήπτες δεν προσέρχονται στις τράπεζες για να διευθετήσουν τα δάνειά τους. Γιατί ξέρουν ότι θα πέσουν θύματα εξαπάτησης. Γι αυτό και, όπως προβλέπαμε εδώ και μήνες, γιατί από νωρίς αντιληφθήκαμε τις απατεωνιές των τραπεζών, οι δανειολήπτες δεν πρόκειται να εμφανιστούν στις τράπεζες για να τους δώσουν τη δυνατότητα να τους εξαπατήσουν. Γι αυτό και τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν με τις τακτικές εξαπάτησης και εκβιασμού που χρησιμοποιούν οι τράπεζες. Τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου του 2016 στο 45,2% από 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015 και 39,9% τον Δεκέμβριο του 2014. Οι καθυστερήσεις φτάνουν το 54,7% στα καταναλωτικά δάνεια, στο 41% στα στεγαστικά και στο 43,8% στα επιχειρηματικά. Και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς το κράτος αφήνει τις τράπεζες να παρανομούν εις βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών.


danioliptes.gr

δανειολήπτες

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget