Δύο λέξεις κυριαρχούσαν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μετά στη Βουλή

Αυτές δεν ήταν άλλες από το «επείγον» και φυσικά το «κατεπείγον». Δύο διαδικασίες νομοθέτησης, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άρα το Κοινοβούλιο υιοθέτησε, προκειμένου  τα νομοσχέδια να εγκρίνονται όσο το δυνατόν συντομότερα από το Σώμα.

 Για του λόγου του αληθές τον τελευταίο περίπου χρόνο από την Ολομέλεια έχουν «περάσει» 10 νομοσχέδια  με την διαδικασία του κατεπείγοντος, 5 νομοθετήματα με επείγουσα διαδικασία, μόλις 6 νομοσχέδια ψηφίστηκαν με κανονική διαδικασία ενώ δυο αφορούσαν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου – τις γνωστές ΠΝΠ.
 Μάλιστα, για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έπνεε τα μένεα μιλώντας για «πραξικοπήματα άνευ προηγουμένου»!
 Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έκανε καθημερινά σχεδόν λόγο για «νομοθετικά πραξικοπήματα για το ξεπούλημα της χώρας».
 Την ίδια ώρα, από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα κανένα νομοσχέδιο δεν έχει εισαχθεί στη Βουλή με την «σωστή» διαδικασία. Όλα είχαν τον χαρακτηρισμό «επείγον» ή «κατεπείγον».
 Μοναδική εξαίρεση ήταν το  νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», με το οποίο όμως κατατέθηκαν τουλάχιστον 14 υπουργικές τροπολογίες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν εκπρόθεσμες και άρα δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτές.
 Ακόμα και το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» -μέχρι τελικά οι εταίροι να αντιδράσουν και η κυβέρνηση να το αποσύρει- επρόκειτο να εγκριθεί με fast track διαδικασίες.
 Τι έλεγε ο Α. Τσίπρας
 Την τελευταία ημέρα του Μαΐου του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τον λόγο είχε ζητήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να εξηγήσει γιατί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα κατέθεσε την σχετική πρόταση:
 «Τα δύο τελευταία χρόνια, από τη Βουλή έχουν περάσει 180 νόμοι, 40 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, 9 νομοσχέδια με κατεπείγοντα χαρακτήρα, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται μονάχα για την ψηφοφορία και δεν έρχεται ποτέ στις ερωτήσεις. Η Βουλή έχει αποκτήσει έναν καθαρά διεκπεραιωτικό ρόλο, καθώς κατατίθενται "εκπρόθεσμες εν κρυπτώ τροπολογίες και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων σε ένα άρθρο”», κατήγγειλε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός!
 Πλέον, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει και στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ορισμένες πρακτικές παραμένουν αναλλοίωτες στον χρόνο...


Α.Δ. ΑΠΟ Liberal

θηβα νεα

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget