Η Commission ζητά από Ελλάδα και Ουγγαρία την απαγόρευση διάθεσης προϊόντων παράνομης υλοτόμησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 22 Οκτωβρίου πως ζητά από την Ελλάδα και την Ουγγαρία να εφαρμόσουν τον κανονισμό που απαγορεύει τη διάθεση προϊόντων παράνομης υλοτόμησης στην αγορά της ΕΕ.Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ξυλείας που αποτελεί προϊόν λαθραίας υλοτόμησης.

 Ο κανονισμός της ΕΕ για την ξυλεία [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010], ο οποίος άρχισε να ισχύει στις 3 Μαρτίου 2013, απαγορεύει τη διάθεση λαθραία υλοτομημένης ξυλείας στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ο κανονισμός περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου], που εφαρμόζεται από το 2005, θεσπίζει ένα σύστημα χορήγησης αδειών για την επαλήθευση της νομιμότητας των εισαγωγών ξυλείας στην ΕΕ από χώρες με συμφωνίες εταιρικής σχέσης βάσει του συστήματος.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε αρχικά την ανησυχία της για την εφαρμογή και των δύο κανονισμών στην Ελλάδα με επίσημη προειδοποιητική επιστολή τον Μάιο του 2015. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις της Ελλάδας, παρά το ότι το εν λόγω κράτος μέλος έχει λάβει σειρά μέτρων για τη συμμόρφωσή του με τους δύο κανονισμούς, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη θεσπίσει τα νομοθετικά μέτρα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που υπέχουν βάσει των δύο κανονισμών.
 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες της στην Ουγγαρία σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την ξυλεία σε επίσημη προειδοποιητική επιστολή τον Μάιο του 2015. Παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε, πρέπει ακόμη να θεσπίσει σειρά μέτρων για να καλύψει τα κενά συμμόρφωσής της.
 Η Ουγγαρία δεν έχει ακόμη καθορίσει τις κανονιστικές και θεσμικές συνθήκες για το σύστημα ελέγχων με σκοπό την αντιμετώπιση της εμπορίας λαθραίας ξυλείας, ενώ απαιτείται πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για να καθοριστούν οι ποινές για τις παραβιάσεις του κανονισμού.
 Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και την Ουγγαρία και, εάν τα δύο κράτη μέλη δεν λάβουν μέτρα εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget