Κλιμακωτά η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ

Η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».
 Επίσης, δήλωσε πως είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τόνισε ότι οι δανειστές «κατ΄ αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων.
Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία».
 Όσον αφορά τους βασικούς άξονες της εισήγησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, του υπουργού προς την κυβέρνηση αυτοί είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους και η καταβολή εθνικής σύνταξης.
 Όπως δηλώνει στην συνέντευξή του, «όλα εξετάζονται με σκοπό να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προστασία. Υπάρχουν δύο βασικά σενάρια. Σε περίπτωση που δεν συγχωνευτούν με την κύρια ασφάλιση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα φέρει μειώσεις (…) Το άλλο σενάριο αντιμετωπίζει την κύρια και την επικουρική σύνταξη ως ενιαίο σύνολο, με σκοπό να προστατεύσει το άθροισμά τους ως συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου, όσο μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο μετά την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας».
 Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι «θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος».
 Σε ερώτηση αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, ο υπουργός απαντά: «Η κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διαφόρων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται».
 Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων». Εξάλλου, υπολογίζει το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον».
 Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του θα «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής».

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget