συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου των Φο.Δ.Σ.Α με την πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Στις 20 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου των Φο.Δ.Σ.Α με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αντικείμενο την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

 Στην συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την τρέχουσα επικαιρότητα και έχουν σχέση με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), την αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), την σύνταξη των τοπικών σχεδίων των Δήμων και τον ρόλο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α).
 Με δεδομένη την νομική ολοκλήρωση του νέου ΕΣΔΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα, κρίνεται ως πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση της αναθεώρησης των ΠΕ.Σ.Δ.Α σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΔΑ.
 Παρόλο που το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, δεν θέτει ως χρονική αιρεσιμότητα την ολοκλήρωση αναθεώρησης των ΠΕ.Σ.Δ.Α, επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να ανοίξουν οι σχετικές προσκλήσεις και να γίνουν οι εντάξεις των απαιτούμενων έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
 Η αναθεώρηση των ΠΕ.Σ.Δ.Α θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή την σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και των εγκρίσεων των αρμοδίων οργάνων των συναρμόδιων Υπουργείων και των Περιφερειών, με την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των φορέων και πολιτών, κατά την διαδικασία της διαβούλευσης.
 Τα τοπικά σχέδια των Δήμων θα πρέπει να ολοκληρωθούν επίσης σύντομα και να συμπεριληφθούν στα υπό αναθεώρηση ΠΕ.Σ.Δ.Α, μετά από αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση – έγκριση των νέων ΠΕ.Σ.Δ.Α, είναι σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 4042/2012, αρμοδιότητα των Περιφερειακών Φο.Δ.Σ.Α και σε περίπτωση μη συγκρότησής τους, από την Περιφέρεια, μετά την έκδοση σχετικής διαπιστωτικής πράξης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
 Τόσο τα ΠΕ.Σ.Δ.Α όσο και τα τοπικά σχέδια θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα, να εξειδικεύουν τους στόχους και να προσδιορίζουν σαφώς τις δράσεις και το κόστος των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
 Η περιγραφή των απαιτούμενων έργων θα πρέπει να λάβει υπόψη τόσο την βιωσιμότητά τους όσο και την σχέση κόστους – οφέλους από την λειτουργία τους, έτσι ώστε να γίνεται εξοικονόμηση πόρων και η καλλίτερη αξιοποίηση των ανταποδοτικών τελών, που καταβάλλουν οι πολίτες.
 Κατά την συνάντηση διευκρινίσθηκε επίσης ότι, όπως προκύπτει και από το νέο ΕΣΔΑ, οι Φο.Δ.Σ.Α έχουν την αρμοδιότητα του σχεδιασμού και της λειτουργίας των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδες κομποστοποίησης, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.α), ενώ οι Δήμοι το σύνολο των δράσεων μείωσης του όγκου των απορριμμάτων με την διαλογή στην πηγή (ανάπτυξη διακριτών ρευμάτων κάδων, δημιουργία πράσινων σημείων κ.α).
 Τέλος συζητήθηκε το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α και η εφαρμογή του Ν. 4071/2012, που αφορά την συγχώνευση των τοπικών Φο.Δ.Σ.Α στους Περιφερειακούς Φο.Δ.Σ.Α.
 Για το συγκεκριμένο ζήτημα το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα πλαίσια μιας επεξεργασμένης θέσης με το σύνολο των Φο.Δ.Σ.Α, την ΚΕΔΕ και την βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού κάθε Περιφέρειας.
 Τέλος να σημειώσουμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα επισκεφθεί όλες τις Περιφέρειες, προκειμένου να εξειδικευθούν όλα τα προαναφερόμενα.
 Το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α θα συνεχίσει να καταθέτει προτάσεις και να συμβάλλει στην εφαρμογή ενός βιώσιμου και λειτουργικού συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget