BBC: Τα έξι πράγματα που μάθαμε από τις ελληνικές εκλογές

Ο εκλογικός τζόγος του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε, για τρίτη φορά σε ένα χρόνο εξασφάλισε την υποστήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων γράφει το BBC, αλλά το ερώτημα είναι εάν μπορεί να επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή η σταθερότητα. Αυτά είναι σύμφωνα με το BBC τα έξι πράγματα που μάθαμε από τις ελληνικές εκλογές.

 Η Ελλάδα ακόμη εμπιστεύεται τον Τσίπρα
 Κάποιος δικαιολογημένα θα αναρωτιέται γιατί οι Έλληνες απέρριψαν τους όρους της νέας συμφωνίας αλλά ψήφισαν για να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία, μόλις ένα μήνα μετά την ψήφιση νέου πακέτου σκληρής λιτότητας.
 Η ψηφοφορία της Κυριακής αποκάλυψε ότι παρά την εξαντλητική λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέγραψε ο Τσίπρας, οι Έλληνες θέλουν το αριστερό κόμμα στην εξουσία. Τον εμπιστεύονται να οδηγήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες.
 Ο Τσίπρας επέζησε της αριστερής εξέγερσης
 Ο Τσίπρας οδήγησε τη χώρα σε εκλογές γιατί έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία και την αξιοπιστία του στο ακροαριστερό τμήμα του κόμματός του. Δεκάδες βουλευτές αρνήθηκαν να στηρίξουν τη συμφωνία και 25 από αυτούς εγκατέλειψαν το κόμμα για να δημιουργήσουν τη Λαϊκή Ενότητα. Μετά τις εκλογές ο Τσίπρας κέρδισε σχεδόν όσους βουλευτές είχε τον Ιανουάριο και η Λαϊκή Ενότητα δεν μπήκε στη βουλή.
 Η ακροδεξιά είναι ακόμα στο παιχνίδι
 Με το 7% των ψήφων και 18 βουλευτές η Χρυσή Αυγή είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, αύξησαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, τη στιγμή που οι ηγέτες της οργάνωσης δικάζονται και για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Η Χρυσή Αυγή βρήκε υποστηρικτές ανάμεσα στους άνεργους και αύξησε τα ποσοστά της στα νησιά που έχουν δεχθεί μεγάλο βάρος προσφύγων.
 Οι Έλληνες κουράστηκαν από τις εκλογές
 Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 57%, αρκετά κάτω από το 63% του Ιανουαρίου. Αν και η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές εξελίσσεται σε τάση στην Ελλάδα –το 2007 είχαν ψηφίσει τα τρία τέταρτα του εκλογικού σώματος- οι Έλληνες πάσχουν από εκλογική κόπωση. Οι εκλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα με την ανατροπή της μέχρι τότε αποδεκτής πολιτικής τάξης στη χώρα και το δημοψήφισμα του Ιουλίου ήρθε σαν αποφασιστική στιγμή για τη χώρα, που πιεζόταν ασφυκτικά από τα capital controls. Οι εκλογές της Κυριακής δεν είχαν αυτό τον ενθουσιασμό.
 Το μεταναστευτικό επηρέασε μόνο τα νησιά
 Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μικρότερη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Στη Λέσβο ψήφισε μόνο το 43%. Για του κατοίκους των νησιών που έχουν δει περισσότερους από 300.000 πρόσφυγες να περνούν για το ταξίδι τους στην Ευρώπη, οι εκλογές αποδείχθηκαν δευτερεύουσας σημασίας.
 Δημοσκοπήσεις: Απίθανο να είναι αληθινό
 Με μια έκφραση που σημαίνει ότι κάτι δεν μπορεί να είναι πιστευτό, το BBC γράφει για τις δημοσκοπήσεις. Μέχρι την ημέρα των εκλογών έλεγαν στους Έλληνες ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία παλεύουν στήθος με στήθος για την πρώτη θέση και τα ποσοστά τους είναι γύρω στο 31%. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά πέτυχε νίκη με διαφορά 7%. Στους Έλληνες επίσης έλεγαν ότι το «ναι» και το «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου μοιράζονταν τα ίδια ποσοστά 45% και το παρουσίαζαν ως ντέρμπι. Την ημέρα του δημοψηφίσματος το «όχι» επικράτησε με 61,3%.


BBC ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget