Time: Πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός;

Ειδικός επιστήμονας μιλάει στο περιοδικό - Σε ποια μέρη του πλανήτη αναμένονται μεγάλοι σεισμοί τα επόμενα χρόνια. Εδώ και χρόνια, οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την περιοχή των Ιμαλαΐων, ανάμεσα στην Ινδία και το Νεπάλ. Τα Ιμαλάια κινούνται προς τα πάνω κάθε χρόνο περίπου κατά ένα εκατοστό, επειδή η τεκτονική πλάκα της ευρύτερης περιοχής της Ινδίας συγκρούεται με την ευρωασιατική πλάκα.
Καθώς οι δύο πλάκες ωθούνται η μία εναντίον της άλλης τεράστιες, ποσότητες πίεσης συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ένας σεισμός.
Η συγκεκριμένη περιοχή βιώνει έναν σεισμό μεγάλου μεγέθους περίπου κάθε 75 χρόνια. Ο τελευταίος συνέβη το 1934, είχε μέγεθος περίπου 8 Ρίχτερ και σκότωσε 10.000 ανθρώπους.
Ο ειδικός επιστήμονας Hari Kumar, περιφερειακός συντονιστής στον οργανισμό GeoHazards International, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που βοηθά να περιορίζονται οι κίνδυνοι από τους μεγάλους σεισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, μίλησε για τον φονικό σεισμό του Νεπάλ στο περιοδικό Time και ανέφερε σε ποιες χώρες και πόλεις του πλανήτη θα σημειωθούν μεγάλοι σεισμοί στο άμεσο μέλλον.
Ο Kumar δήλωσε: «Αν και είναι αδύνατον να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε ή πού θα συμβούν μεγάλοι σεισμοί, οι περιοχές στις οποίες η έντονη και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα συναντά τη φτώχεια και την υπανάπτυξη, είναι πιο επιρρεπείς στην καταστροφή».
Ο Ινδός επιστήμονας δήλωσε ότι περιοχές που κινδυνεύουν από ανάλογο μεγάλο σεισμό στο μέλλον είναι στο Νεπάλ, άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις καθώς και αρκετές περιοχές σε Ινδία, Πακιστάν και Μπουτάν, που σημειώνεται έντονη δραστηριότητα τεκτονικών ρηγμάτων στο υπέδαφός τους και έχουν έλλειψη προετοιμασίας σε ανάλογες καταστάσεις.
 Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι το Νεπάλ δεν γνώριζε το πρόβλημα, αλλά ήταν τόσο τεράστιο, που δεν ήξεραν από πού να αρχίσουν» και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να κάνει τα υφιστάμενα κτήρια ανθεκτικά στους σεισμούς, η κυβέρνηση εργάζεται ενάντια στον χρόνο».
 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Brian Tucker, αποκάλυψε στο περιοδικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Τουρκία (ειδικά η Κωνσταντινούπολη), είναι υψηλού κινδύνου χώρες για μεγάλο σεισμό, αλλά έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τα κτήρια, όσο και για την εκπαίδευση των πολιτών σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
 Ο Tucker τόνισε ότι ανατριχιάζει στην ιδέα να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, όπως αυτός στο Νεπάλ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδονησία και στο Περού και μάλιστα στις πρωτεύουσες αυτών των κρατών, ενώ υποστήριξε, ότι, αν του ζητούσαν να βάλει στοίχημα, πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, δήλωσε ότι θεωρεί πως θα συμβεί ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρας.
 Το 2004 ένας μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9,3 Ρίχτερ, έπληξε το βορειοδυτικό άκρο της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι, που σκότωσε 230.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.


Πηγή: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget