Δέσποινα Σπανούδη - Ποιοί ακριβαίνουν το ρεύμα;



Ξαφνικά πάθαμε πάλι αμνησία. Ξεχάσαμε ότι το αγαπημένο σπορ κυβερνώντων και κυβερνητικών δημοσιογράφων υπήρξε τα τελευταία χρόνια η συκοφάντηση κάθε κοινωνικής ομάδας που έμπαινε στο στόχαστρο. Ξεχάσαμε ότι μας λεηλάτησαν και μας λεηλατούν  ενώ οι πλούσιοι και στη χώρα μας γίνονται κάθε χρόνο πλουσιότεροι σύμφωνα με ανακοινωμένα στοιχεία.
Ξεχάσαμε ότι με πολιτικές αποφάσεις διέλυαν και υπερχρέωναν τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια.
 Δεν  μάθαμε ή και αν μάθαμε δεν το θυμόμαστε πια, ότι λίγοι γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες επιδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια για να διαθέτουν εργοστάσια – που η ΔΕΗ εμποδίστηκε να κατασκευάσει- και να τα διατηρούν σε ετοιμότητα χωρίς καν να χρειάζεται να παράγουν ρεύμα.  Ότι οι ίδιοι μεγαλοεπιχειρηματίες κατασκευάζουν γιγάντια αιολικά πάρκα, επιδοτούμενοι για να καταστρέφουν δάση και βουνά και να αυξάνουν κατακόρυφα τα τέλη στο λογαριασμό του ρεύματος. Φρόντισαν να μην μας ενημερώσουν ποτέ, ότι ενώ 300.000 οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι ανείσπρακτες οφειλές και οι σκανδαλώδεις επιδοτήσεις σε ένα και μόνο όμιλο θα αρκούσαν για να μειωθεί σημαντικά το τιμολόγιο για όλους τους καταναλωτές. Μας έπεισαν να θεωρούμε περίπου φυσιολογικό ότι η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλάει σε εξευτελιστική τιμή ρεύμα σε ανταγωνιστές της και  ταυτόχρονα να το αγοράζει πανάκριβα από τους ίδιους. Να ξεχνάμε ότι με τα δικά μας χρήματα, φτιάχτηκαν υποδομές και δίκτυα που δωρίζονται. Ότι μέσα σε λίγα χρόνια χάσαμε δισεκατομμύρια που εισέπραξαν λίγοι ιδιώτες. Ότι ακόμη και η λαομίσητη Τρόικα που σπρώχνει για την εκποίηση της ΔΕΗ, αναγνωρίζει το σκάνδαλο και ζητά μείωση 50% στις επιδοτήσεις των μεγαλοπαραγωγών ενέργειας. Μας δείχνουν και μας ξαναδείχνουν εδώ και χρόνια το Φωτόπουλο,  αλλά κανείς δεν μας δείχνει τον Μυτιληναίο, το Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Περιστέρη, τον Κοπελούζο και τους διεθνείς συνεταίρους τους.
 Αυτό που μάθαμε είναι, ότι αποτελεί όνειδος για μια κατηγορία εργαζομένων να κερδίζει ένα είδος αύξησης με την μορφή κουπονιών σίτισης στα κυλικεία ορυχείων και εργοστασίων. Ότι εξασφαλίζουν προνόμια χωρίς να σκέφτονται τους ανέργους και τους φτωχούς που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα.
 Όσοι αναπαράγουν αυτή την άποψη, υπονοούν στην πραγματικότητα πως μόνο η αποδοχή της μείωσης μισθών θεωρείται ηθική, πατριωτική και κοινωνικά αλληλέγγυα στάση. Συνεπώς δεν αποδέχονται τις απόψεις για τη θανάσιμη σπείρα της ύφεσης και τη μαύρη τρύπα του χρέους που χρησιμοποιείται για την απόσπαση δικαιωμάτων, εισοδημάτων και δημόσιων αγαθών.
 Το πιο λογικό επιχείρημα που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες από εργαζόμενο της ΔΕΗ, ήταν ότι το ρεύμα συνεχίζει να ακριβαίνει και η ανεργία να αυξάνεται παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ υπέστησαν μεγάλες μειώσεις τα χρόνια της κρίσης.
 Αλλά εδώ που τα λέμε, ποιος δίνει σημασία στη λογική όταν είναι τόσο εύκολο να λαϊκίζεις;

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget