Ψάχνουν 9 βουλευτές για να φτάσουν τους 180 - Σίγουρες οι 160 ψήφοι για την προεδρική εκλογή υποστηρίζουν στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ



H κυβέρνηση μπορεί ήδη να ελπίζει ότι έχει διασφαλίσει τουλάχιστον 171 ψήφους για την προεδρική εκλογή και της λείπουν άλλες 9... υποστηρίζουν.«Ποιοι 25; Εννιά όλοι κι όλοι μας λείπουν κι έχουμε εκατό μέρες να τους βρούμε»! Ο υπουργός που μιλούσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή σε μεγάλη παρέα συναδέλφων του βουλευτών ακουγόταν απολύτως βέβαιος.
Και επειδή η ώρα ήταν περασμένη και είχαν καταφθάσει και τα πρώτα ουίσκι, η γλώσσα του λύθηκε ακόμη παραπάνω κι άρχισε να αραδιάζει και ονόματα. «Μα είσαι βέβαιος;» τον ρώτησε ένας από τους δύσπιστους της παρέας, αλλά εισέπραξε ένα βλέμμα περιφρόνησης. «Εχει γίνει δουλειά τις τελευταίες μέρες... Και ας προσπαθούν οι συριζαίοι να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές».
Το παραπάνω παρασκήνιο αναφέρει σε δημοσίευμα του το Βήμα της Κυριακής.
Όπως γράφει η εφημερίδα, από τους 25 που αναζητεί λοιπόν η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας στα τέλη Φεβρουαρίου αποφεύγοντας τις εκλογές, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, λείπουν μόνο εννιά. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν στο παρασκήνιο και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι από τα 131 «όχι» που εισέπραξε η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, κάποια έχουν ήδη γίνει ήδη «ναι» για την προεδρική εκλογή και αναμένουν μόνο το όνομα του υποψηφίου για να επισημοποιηθούν.
Αλλά όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά. Από την περασμένη εβδομάδα ειδικοί απεσταλμένοι του Πρωθυπουργού σαρώνουν τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες και βολιδοσκοπούν με άκρα μυστικότητα 46 βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων έδειχναν από την αρχή πρόθυμοι να υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις εκείνων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κυβέρνηση μπορεί ήδη να ελπίζει ότι έχει διασφαλίσει τουλάχιστον 171 ψήφους για την προεδρική εκλογή και της λείπουν άλλες εννιά. Κάποιοι στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχουν κλειδώσει 173 και της λείπουν επτά. Είτε εννιά λείπουν όμως είτε επτά, η απόσταση που υπολείπεται ως τον τερματισμό φαντάζει μακρινή, καθώς οι υπόλοιποι είναι πολύ δύσκολο να μεταβάλουν στάση και από το «όχι» που λένε δημοσίως να πάνε στο «ναι».
Με βάση τις επίσημες δηλώσεις των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή τον υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβέρνηση.
Πέραν λοιπόν των 155 βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλους πέντε που δηλώνουν πρόθυμοι να υπερψηφίσουν. Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου και Β. Οικονόμου που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τον Χρ. Αηδόνη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί 25 αλλά 20 βουλευτές για να υπερψηφίσουν, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα την επιχείρηση προσέγγισης βουλευτών, που αρνήθηκαν ψήφο μεν στην πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά δεν διατηρούν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις είκοσι αυτές ψήφους δεν τις αναζητά μόνο στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.


προεδρική εκλογή

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget