Αλλάζουν όλα στο ασφαλιστικό - Θα μείνουν τρία ταμεία ασφάλισης και ένα επικουρικό



Η μελέτη διαπιστώνει «κατακερματισμό και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων αλλά και "εσωτερική Βαβέλ" παροχών».Τρία ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) με ταυτόχρονη ενοποίηση όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης για όλους περιλαμβάνει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση την οποία πρόκειται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση εντός του ερχομένου φθινοπώρου.

Το περιεχόμενο της αναλογιστικής μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ), σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, είναι καταλυτικό για τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να στραφεί ο νομοθέτης εν όψει των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων. 
Η μελέτη την οποία παρήγγειλε το υπουργείο Εργασίας διαπιστώνει «κατακερματισμό και διοικητική πολυδιάσπαση των Ταμείων αλλά και "εσωτερική Βαβέλ" παροχών».
Ταυτοχρόνως χαρακτηρίζει «επιφανειακές, πρόχειρες, αναποτελεσματικές και δημοσιονομικά επιβλαβείς» τις ως τώρα ενοποιήσεις Ταμείων χρησιμοποιώντας τον ενδεικτικό χαρακτηρισμό   «πρόκειται για ενοποιήσεις θυρωρείων και όχι των υπηρεσιών».
Δικαιολογώντας τις απόψεις αυτές η μελέτη σημειώνει ότι ως τώρα έγιναν «επιφανειακές ενοποιήσεις» μετά τις οποίες διατηρούνταν «διαφορετικά λογιστήρια», «μη συμβατά  πληροφοριακά συστήματα», ακόμη και η δυνατότητα «επιλογής παροχών» με το παλαιό ή το νέο σύστημα.
 Την ίδια ώρα η μελέτη διαπιστώνει «πολυνομία και διαφορετικότητα και στις παροχές», καθώς καταγράφονται «επιδόματα  πολλών ταχυτήτων ακόμη και εντός του ίδιου Ταμείου».
«Το κύριο βάρος της μεταρρύθμισης θα πέσει στη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων» σημειώνει προς «Το Βήμα» ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, ωστόσο δεν αποκλείει να υπάρξει και ενοποίηση όρων ασφάλισης και παροχών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ασφαλιστικό τοπίο περιλαμβάνει τρία μεγάλα ταμεία: το ΙΚΑ (ταμείο μισθωτών), τον ΟΑΕΕ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων) και τον ΟΓΑ (ταμείο αγροτών), ενώ για ένα διάστημα θα διατηρηθεί ως αυτόνομο το ΝΑΤ (ναυτικών). Προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), ενώ πιθανότητα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν και απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ.
Μάλιστα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών. Οι ενοποιήσεις θα ολοκληρωθούν σε τρία στάδια.
Το πρώτο βήμα θα αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση των τριών ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Στόχος της εσωτερικής ενοποίησης είναι κυρίως διάφοροι κλάδοι ασφάλισης του ΙΚΑ όπου υπάρχει πολυκερματισμός.
Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στους όρους ασφάλισης.
 Με την ολοκλήρωση των αλλαγών στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται όλοι όσοι απασχολούνται με σχέση μισθωτής εργασίας - σε δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Το δεύτερο βήμα προβλέπει την απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
Με βάση τον σχεδιασμό στο ΙΚΑ θα ενταχθούν η επικουρική ασφάλιση και η πρόνοια των μισθωτών, ενώ θα δημιουργηθούν χωριστοί και απολύτως διακριτοί κλάδοι στο εσωτερικό και των υπολοίπων μεγάλων Ταμείων. Με τον τρόπο αυτόν το ΙΚΑ - που θα μετεξελιχθεί σε φορέα όλων των μισθωτών - θα έχει τρεις κλάδους: για την κύρια σύνταξη, για την επικουρική και για το εφάπαξ.
Τέλος, ακολουθεί η δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία.
Στον φορέα αυτόν θα υπαχθούν όλα τα Ταμεία. Με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ενσήμων και την «ψηφιοποίηση» των λογαριασμών ασφάλισης αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά και ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 (νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).


ασφαλιστικό

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget